• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 14 °C

Dersim Belediyesi önünde kefenli, tabutlu protesto

Dersim Belediyesi önünde kefenli, tabutlu protesto
Dersim’de 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine karşı çıkan köylüler, giydikleri kefen, taşıdıkları tabut ile Dersim Belediyesini protesto etti.

Dersim’de uzun zamandan beri Sütlüce(Tullik) köyünde yapılmak istenen 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine karşı köylülerin tepkisi sürüyor.

Geçen ay Dersim Belediyesi'nin 'Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesinden çekilmesine ilişkin meclis oylaması yapıldı. Oy çokluğuyla projeye devam edilmesi yönünde karar çıktı ve köylülerin tepki gösterdiği salonda arbede çıkmıştı.

Dersim Belediyesinin Katı atık tesisi projesini hayata geçirmesi halinde  binlerce ağacın kesileceğini, tarımsal faaliyetlerin son bulacağını ve ekosistemin yok olacağını belirten köylüler, Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek kefen giydi, ardından “Kefenimizi giydik tabutumuzu taşıyoruz” yazılı tabutu  omuzlarına alan vatandaşlar şehir merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Tesisin yapılacağı bölgedeki köylerin Kürtçe isimlerinin yazılı olduğu dövizleri de taşıyan vatandaşlar, slogan atarak Dersim Belediyesi önüne gelen kalabalık burada basın açıklaması gerçekleştirdi. 

 

Sütlüce(Tullik) köylüleri adına açıklama yapan Avukat Özgür Ulaş Kaplan, “Bizlere bu kefenleri giydirdiler, bu kefenleri giydirenlerin utanması gerekiyor. Halkı yok etmek istiyorlar, yaşam alanları, doğayı ve ağaçları yok etmek istiyorlar. Bizler oradaki yaban hayatına canlıların yaşam alanlarına  sahip çıkmak için kararlığımızı göstermek için bugün bu kefenlerimizi giydik”dedi.

Bölgede tesisin yapılması halinde inanç yerleri ve  canlıların yaşam alanlarının büyük tehlike altına gireceğini belirten köylüler, tesis kararından vazgeçilene kadar mücadelelerini sürdüreceğini belirtiyor.

Ali Hıdır Kullu, “Orada mezarlarımız, ziyaretlerimiz ve köyümüz var. Biz defalarca kendisinden rica ettik, muhtarlarımızla kendisine gittik ama bu adam ne muhtarları nede halkı tanıyor. Bizde mecbur kaldık demokratik tepkimizi tabut taşıyarak kefen giyerek ortaya koyuyoruz”şeklinde konuştu.

Fidan Ayboğa, “Biz nasıl buna izin verelim, çöp için başka yer mi yok. Başka yerde yapsınlar. İzin vermeyeceğiz, ölürüz yine de izin vermeyeceğiz”ifadesini kullandı.

Aynur Çelik, “Köylerimizde tesis istemiyoruz, köylerimiz bozmasınlar.  Biz nereye gideriz, çöp’ün içinde nasıl yaşayalım”diye konuştu.

Naziye Kullu, “Orada köyümüz var, çöp için yer mi yok getirip köyümüzde bu tesisi yapıyorlar. Her şeyimiz orada istemiyoruz. Başka yerde yapsınlar”dedi.

 

HABER: ALİ HAYDAR GÖZLÜ

208230ab-5b71-449d-9d0f-e3d44639b2fc.jpgba2d05f1-3858-4be3-bad4-67b1c61ae010.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim