• BIST 10272.16
  • Altın 2398.482
  • Dolar 32.2398
  • Euro 34.6949
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 13 °C

Akademiyi bıraktı, köyüne yerleşti, çiftçiliğe başladı

Akademiyi bıraktı, köyüne yerleşti, çiftçiliğe başladı
Fransa’da 15 yıl üniversitede eğitim aldıktan sonra, akademiyi bırakıp köyüne geri dönen Hülya Arslan, alternatif ürünler ekerek çiftçilik yapıyor.

Elazığ’a bağlı Kovancılar ilçesinde bulunan Karabörk köyünden 40 yıl önce ayrılan Hülya Arslan, Fransa’nın yolunu tuttu. Paris’te önce dil öğrenen Arslan daha sonra üniversite eğitimine dönerek çiftçilik yapma kararı aldı.

Evlerinin yanındaki bağda yetişen üzümlerden şarap, pekmez ve üzüm sirkesi yapan Arslan, çeşitli sebze ve meyveler de  yetiştiriyor.

Her yıl 200 dönümlük alana buğday ve arpa ekerek, başta kadınlar olmak üzere gençleri tarıma teşvik etmeye çalışan Arslan, kendi hasadını ise biçerdöverlerle kendisi gerçekleştiriyor.

Sabah saatlerinde evinin yanında bulunan bahçe ve bostanda çalışma gerçekleştirdikten sonra ekin hasadına katılan Hülya Arslan, “Ben 40 yıldan beri Fransa’dayım, Paris Üniversitesi Coğrafya bölümünü bitirdim ve ardından köyüme geri döndüm ve çiftçilik yapıyorum. İstiyorum ki bütün kadınlar köylerinde çiftçilik yapsınlar ve ekonomi olarak özgürleşsinler. Köyüm Dersim’e yakın ve 3 yıldan beri çiftçilik yapıyorum, ne kadar çiftçilik ve üretim içinde olursak ekonomik olarak iyi oluruz. İnsanlarımız, gençlerimiz, kadınlarımız bu işe yönelirse onlar için iyi olacaktır” dedi.

Uzun yıllardan beri birçok bölgede biçerdöver işini yaptığını ifade eden biçerdöverci Baver Bağlı ise “Yıllardan beri bu işi Diyarbakır, Siverek ve Dersim’de yapıyorum. Hülya Hanım’ın işini yapıyoruz şimdi de, kendisini de burada tanıdım. Fransa’dan gelmiş ve tarıma başlamış bunu başarmış çok güzel, bir kadının çiftçilik yapması çok önemli destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Akademisyenliği bırakarak köyüne yerleşen Arslan, bölgede tarım ve üretim hayatının gelişmesi için de çeşitli girişimlerde bulunduğunu, bu projelerinde hayata geçirilmesi halinde bölgede tarım ve hayvancılığın önemli noktaya geleceğini belirtiyor.

Haber: Ali Haydar Gözlü

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim