• BIST 10056.37
  • Altın 2399.392
  • Dolar 32.3782
  • Euro 34.7103
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 27 °C

30 lira için gece gündüz çalışıyorlar

30 lira için gece gündüz çalışıyorlar
Erzincan’ın tarlalarında çalışmak üzere Urfa’dan yola koyulan mevsimlik işçi kadınlar, ağır koşullarda çalıştıkları tarlada emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Yaz dönemi başlarken tarımda çalışmak için mevsimlik işçi göçü de başlıyor. Erzincan’da tarlada çalışmak için gece yarısı Urfa’nın Suruç ilçesinden yola koyulan Bengi ve Ay aileleri içinde bulunduğu transit, Dersim Kutudere mevkiinde bulunan dinlenme tesislerinde mola verdi. İki aileden 6 kadının bulunduğu araçta yaşları 18’in altında 13 çocuk var. Eşlerinin engellemelerine rağmen kadınlar çektikleri sıkıntıları anlattı.

Erzincan’a tohumlama, yabani ot ayıklama, çapalama ve hasat işlerini yapmak için gittiklerin ve 5 ay çalışacaklarını söyleyen Nazlı Ay (29), kızgın güneşin altında sabahın ilk ışıklarından akşam saatlerine kadar tarlada kaldıklarını söyledi. Ay, daha uzun ve ağır işlerde çalıştıklarını belirterek, “Her türlü zorluğu çekiyoruz. Tarlada güneşin altında, yağmur yağdığında çamurun içinde çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi.

KADINLARIN MESAİSİ BİTMİYOR

Emeklerinin karşılığını alamadıklarından şikayetçi olan mevsimlik işçilerden Naime Ay ise, maddi durumları olmadığından dolayı mecburi bir şekilde yollara düştüklerini söyledi. Ay, tarlada beraberinde getirdiği küçük çocuklarının da çalışacağını belirterek, “Maddi sıkıntılar yüzünden evden ayrılmak zorunda kaldık. 30 TL için 12 saat çalışıyoruz. Perişan bir haldeyiz” diye konuştu.

Naime Ay, tarlada mesaileri bittikten sonra kurdukları çadırda tüm işlerini yaptıklarını, günde neredeyse 16-18 saat çalıştıklarını söyledi. Ay, yemek yapma, çadıra su taşıma, odun toplama, ateş yakma ve çadır temizliği işleri yaptıklarını, ayrıca küçük çocukların bakım sorumluluğun da olduğunu ifade etti.

BORÇLARINI KAPATMAK İÇİN

Kadınların çifte iş yükü ile baş etmeye çalışırken, bir taraftan da erkeklerden daha az ücret alıyor. Çoğu zaman da bu ücrete eşleri tarafında el konuluyor. Eşinin işsiz olduğunu ve borçlarını kapatmak için çaresiz kaldıklarını vurgulayan Havva Bengi, gün boyu yaptıkları çalışmaların karşılığında büyüklerin yevmiyesinin 30 TL, çocukların yevmiyesinin ise 20 TL olduğunu söyledi.

12 yaşındaki kız çocuğu Dilan Bengi de çalıştıkları işin zor olması bir yana, yöre insanları tarafından kötü karşılandıklarını ve kendilerine olumsuz bir biçimde bakıldığını dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim