• BIST 9705.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Tunceli 29 °C

Munzur Nehri’nin idam fermanı HES’ler devrede

Ayhan Kurt ( Araştırmacı Gazeteci Yazar )

Tunceli’deki Munzur Nehri üzerine yapılması planan 24 hidroelektrik santralı (HES) bölgenin iklim dengesini bozarak bitki örtüsü ile yabanıl ve sudaki canlıları olumsuz etkileyecek.

Munzur Vadisi Milli Parkı sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en önemli endemik bitki alanlarından biri. Munzur Dağları ve Munzur Vadisi içinde toplam 1500 bitki çeşidi arasında 227 tür sadece Türkiye florasında var. 43 bitki türü ise, dünyada sadece Munzur Vadisi’nde yetişen bölgeye özgü endemik bitki türü arasında. Projelerler gerçekleşirse ilin yıllık su potansiyelinin yüzde 37.3’ü baraj göllerinde tutulacak. Bu durum nedeniyle bölgenin iklimi tamamen değişecek, iklim dengesini bozulacak. Bitki örtüsü ile yabanıl ve içsu canlılarını olumsuz etkilenecek. Sedece Munzur Vadisi’nde yetişen kırmızı benekli alabalıkların da soyu tükenecek. HES’lerin fay hattını tetikleyeceğini ifade eden Dersim Çevre Girişimi Sözcüsü Haydar Çetinkaya, “Bu barajlar yapıldığında birçok yerleşim alanı haritadan silinecek. İlçeler arasındaki ulaşım tamamen kesilecek. İlimiz ayrıca birinci derece deprem kuşağı içinde yer aldığı için buraya yapılacak barajlar büyük su kütlelerini toplayacak ve bunlar fay hatlarını tetikleyecek. Bu durumu yer bilimcileri söylüyor. Tek yürek olarak mücadele edeceğiz” dedi. Avukat Barış Yıldırım da “Tunceli kesinlikle bu mücadeleden galip çıkacak ve vadi doğal SİT alanı ilan edilecektir. Doğa katliamının önüne geçeceğiz” dedi.

 

Hayır diyen başka yere

HES’lere karşı açılan davalarda bilimsel raporlarla manifesto gibi kararlara imza atan Rize İdare Mahkemesi’nde köklü değişiklikler yapıldı. Başkan ve üyelerin görev yerleri değişti
Yargıda, seçim sonrası yapılan HSYK atamaları, özellikle de Doğu Karadeniz Bölgesi’nde verilen HES karşıtı mücadeleyi etkileyecek. Kararname ile bölgede HES’lere karşı açılan en fazla “yürütmeyi durdurma ve iptal” davasının olduğu Rize İdare Mahkemesi’nde köklü değişiklikler yapıldı. Rize İdare Mahkemesi’nin başkan ve üyeleri başka bölgelere atandı.

Rize İdare Mahkemesi Başkanı Abdurrahman Beşer, Ankara İdare Mahkeme Başkanlığı’na atanırken; Beşer’in yerine ise Çorum İdare Mahkemesi üyesi Sameddin Altunbey getirildi. Rize İdare Mahkemesi üyesi Dinçer Yılmaz, Aksaray İdare Mahkemesi Başkanlığı’na; Yasin Güzel, Kocaeli İdare Mahkemesi üyeliğine ve İsmail Tazegül ise Sakarya İdare Mahkemesi üyeliğine atandı. Atamalarla, İzmir İdare Mahkemesi üyesi Altar Gökçimen ile Edirne İdare Mahkemesi üyesi Orhan Karabacak da Rize İdare Mahkemesi üyeliklerine getirildi.

Rize İdare Mahkemesi, bölgede demokratik mücadelenin yanı sıra HES’lere karşı yürütülen hukuksal mücadelede de çevreciler lehine önemli kararlara imza atıyordu. Bu mahkemede yapılan köklü değişiklik bölgede verilen HES mücadelesinin hedef alındığı yönündeki endişeleri arttırdı.

Ayhan Kurt ( Araştırmacı Gazeteci Yazar )

 

Bu yazı toplam 66650 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
    123456
    Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim