• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • Tunceli 26 °C

Kuraklık üreticileri endişelendiriyor

Kuraklık üreticileri endişelendiriyor
Dersim ve Bingöl(Çewlik) illerinde üreticiler, bu yıl kar ve yağmur yağışının olmaması nedeniyle büyük tedirginlik yaşıyor.

Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalması nedeniyle oluşan kuraklık,  ülke genelinde özellikle bölge  illerinde yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.

Kar ve yağmur yağışının geçtiğimiz yıl yoğun olduğu Dersim ve Bingöl'de 2023 yılında halen kar ve yağmur yağışının gerçekleşmemesi vatandaşları ve üreticileri düşündürüyor.

Türkiye'nin yüzde 60'ının yarı kurak iklimin etkisinde olduğunu dile getiren uzmanlar, su  kaynaklarının iyi yönetilmesi uyarısında bulunuyor.

Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu Dersim ve Bingöl'de Şubat ayına yaklaşırken halen kar yağışı olmaması 2023 yılının kötü bir dönemin habercisi olduğunu gösteriyor.

Bingöl Çevre Geliştirme Derneği Başkanı ve Emekli Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan, yaşanan kuraklığın dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalacağının göstergesi olduğunu söyledi.

Kapitalizmin çılgınca üretim ve tüketim anlayışının sonucu doğanın telafisi zor bir şekilde zarar gördüğünü ifade eden Karaaslan, "Bingöl'de biz buğdayı sulamazdık, çünkü kar buğdayı örter onu besler, erir ve Nisan ayında yağan yağmurlarla kendini tamama erdirirdi. Biz de Haziran ve Temmuz ayında biçerdik. Şimdi bu erken evrede olacak bütün unsurlar nedeniyle bütün suyu kullanacağız, barajlarda su bulabilirsek, buğdaylara tüketeceğiz. Ve başka bitki desenlere ve başka ekili alanlara su kalmayacak böyle bir handikap içerisindeyiz. Doğal olarak bu dengeyi bozucu bir hal aldıktan sonra tekrar onarmak mümkün değildir. Bu gerçekten bir felakettir "diye konuştu.

"Kuraklıklık eylem planına uygun çalışmalar üretmek lazım"

Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Burada kuraklık olursa başka bir felaket bekliyor Dünya'yayı. Dünyanın başka bölgelerinde de su fazlalığından dolayı seller olacak. Yani burada az ise bir yerde azalıyorsa bir yerde de çoğalmış olacak. Onun için bu tür olgularda sonuçları tahmin eder olmaktan çıktık. Artık buna kaotik evre diyoruz, kaotik evrede tahmin edebildiğimiz; kuruma, çürüme, ürün kıtlığı olabilir ama çok büyük öngöremediğimiz şeyler aniden olur ve çaresiz kalırız. Bunun için çözüm bir an önce; büyük barajların gövdeleri yıkılıp, suyun azar azar kendi doğal akışı içerisindeki doğal yuvasına kavuşması lazım ki, mikro iklim üzerindeki etkileri azalsın. Kaç yılda bu zarar azalır bilmiyorum. Bunun zararını azaltmak için hemen kuraklık eylem planına uygun ağaç türleri ve bitkilendirme çalışması, küçük çaplı iklimi etkilemeyecek göletlerle köy köy, mezra mezra ve alan alan  küçük çanaklar üretmemiz lazım."

Bingöl'de tarım üreticiler yaşanan kuraklık nedeniyle devletin harekete geçerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor.

Mustafa Aslan, "Sıkıntı büyük, Türkiye'de  Güneydoğu ve DoğuAnadolu'da var ancak devletin burada olması ve bu konuda halka yardımcı olması gerekiyor"dedi.

"Devlet bize yardımcı olsun"

Selahattin Erdem, "Kapalı sistem yapılmazsa kuraklıkta var, su yok mağduruz devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz "ifadesini kullandı.

Bingöl'de kar  ve yağmur yağışının olmamasından kaynaklanan benzer olumsuz durumu Dersimli üreticiler ve vatandaşlar da yaşıyor.

 

Dersim Ziraat Odası Başkanı Süleyman Uluç ise kar ve yağmur yağışının olmaması nedeniyle üreticileri zorlu bir yılın beklediğini belirtiyor.

Uluç, "Dersim'de Sonbahar ayında  kar yağışı başlar ve yağmurla devam devam eder, ancak bu yıl ne kar yağdı ne de yağmur yağdı. Hayvancılık ve tarım ile uğraşanlar bu yıl bundan ötürü zarar görecekler"dedi.

Dersim'de tarım ve hayvancılıkla ile uğraşanlar yağış olmaması nedeniyle bu yıl emeklerinin karşılığını alamayacakları endişesini yaşıyor.

Abdullah Taşkın, "Geçen yıl emeğimizin yüzde yüz karşılığını görmesek de yarısını aldık ama bu yıl ne kar yağdı ne yağmur yağdı. Böyle giderse zarar edeceğiz"ifadesini kullandı.

"Dağlara kar yağmazsa aç kalırız"

Hüseyin Şahin, "Ben bu sene 500 dönüm araziyi ektim, ama yağmur yağmadı, su yok bu yüzden zarar edeceğim. Neden zarar ettim çünkü suyumuz olmayacak, umarım yağmur yağar bizde zarar etmekten kurtuluruz" dedi.

Arıcılık yapan Zülfükar Güçlü ise, "Arılardan yiyeceğini dağdan alıyor bizde dağlardan alıyoruz. Eğer dağlara kar yağmazsa her şey azalır bizde aç kalırız"şeklinde konuştu.

Haber: Ali Haydar Gözlü-Kenan Korkmaz

80f540e7-6716-49eb-9f0d-3c2b8664640e.jpg137c7c33-7459-4e52-b100-348722836c1d.jpg7582731b-47ec-4d36-865e-3456281443fe.jpgc0532a00-bc71-4f33-8a9e-2dbf59a8283f.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim