• BIST 8718.11
  • Altın 2239.872
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.142
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Tunceli 8 °C

Eril Arketipler Nedir? Aydınlık ve Gölgeleri Nelerdir?

Dr. Nil KESKİN

Olimpos Dağı’nın 6 Tanrı ve 6 Tanrıçası, onlardan doğma ölümsüzler ve farklı coğrafyaların mitolojilerindeki Tanri ve Tanrıçaların davranışları nasıl oluyor da bugünün dünyasına etki ederek insanı anlama yolculuğumuzda hayatımıza arketipler olarak giriyor ?

Çünkü en basit anlatımla tarih tekerrür ediyor… Davranış örüntüleri olarak. 

Sadece mekanlar, olayların doğa üstü yada kentleşmeye göre farklılık gösteren şekil alma halleri değişiyor, o kadar. Tarih öncesi çağlardan başlayarak, Klasik Yunan Tapınağı’nda güçleriyle ön planda olan Tanrı ve tanrıçalar, Hint Vedaları’nda ve destanlarında karşımıza çıkan yine Tanrı ve Tanrıçalar, Sümerler ve Babiller'den Mısır’a uzanan ve bugüne kadar evrimleşerek ulaşan davranış, tutum ve sezgileri, çağdaş kadın ve erkeğin bugünkü yaşamını psikolojisini anlamlandırabilecek tekrar eden örüntüler içeriyor. Bu örüntüler de bizi hem dişil hem de eril arketiplere doğru getiriyor. Bu paylaşımımda özellikle eril arketipleri ve hayatına olan anlamlarını daha iyi anlamana yardımcı olmayı arzu ediyorum. Dişil arketipleri merak edenler lütfen daha önceki yazılarımı okusunlar. 

Kendini bilmeyen, anlamayan, anlamlandırmayan önce kendiyle sonrada başkalarıyla nasıl ilişki kurabilir ki? Biz her şeyden önce en yakın sandığımız ama en uzak olduğumuz kendimizi çözerek işe başlamalıyız. İşte tam da bu noktada toplumsal acıların başında gelen cinsiyet dengesizliği, şiddet eğilimleri, dengesiz ilişkiler, sapkınlık seviyesindeki alışkanlıklar devam ederken her bir insanın kendini iyi tanımak için zaman ve enerji harcaması önemli. Bir insan hem çocukluğundan bugüne kadar kendi yaşamını hem de kolektif bilinç dışından kendinde topladığı çağlar boyu tekrar eden kodlamaları anlar ise o zaman kendi farkındalığı ile yaşamını çok daha kaliteli yönetebilir. 

Aynı şekilde, eril arketiplerini öğrenen bir erkek bu ataerkil yapıların içinde kendi içindeki dengesini bulabilir. Böylelikle ana erdemlerini ve stres anında, zorlu zamanlarda gösterebileceği olası gölge yönlerini keşfeder ve yönetmeyi öğrenir. Zıtlıkların dünyasında, karanlık ve aydınlık var. Gece ve gündüz, iyi ve kötü… 

Bunlardan BİRLİK bilincine erişerek hayatını ele almak, kendi içindeki birliğini bulmak senin elinde… Ve tabi ki bunlardan seni yoranlardan arınma yolculuğuna girmek ve aydınlıkta kalmayı seçmek, karanlıklardan öğrenerek çıkmak…

Şimdi gel bu yetişkin eril arketipleri bir tanıyalım…

 

Savaşçı eril arketipi
İzlediğin tüm mitolojik filmlerde bir savaşçı görürsün. Ares, Sparta gibi bedensel güçleri olan, rekabette başarı için uğraşan, hedefle beslenendir onlar. Stres anında ise şiddet eğilimi kadar, etrafındakileri bastırma ve baskılama da gösterebilirler. Dişil arketipler başlıklı yazımdaki Athena (Savaşçı Tanrıça) arketipi ile karşı karşıya geldiklerinde ve her ikisi de gölge yönleriyle iş yada ikili ilişki içine girdiklerinde zorluk çekebilirler. İkisi de rekabet zehrini salgılamaya başlarlar… Bu her iki taraf içinde oldukça yıpratıcı olur.

Aşık eril arketipi
Apollon desem, Eros desem? Sizde ne çağrıştırır? Aşık enerjisi adından da anlaşılacağı gibi erkeğin âşık olan yanını temsil eder. Böylece onu duysallaştırır. Bu arketipin etkisindeki erkek dokunmak ve dokunulmak ister. Estetik bilinç denen bir bilince sahiptir. Yaşamı bir sanat olarak görür. Aralarından sanatçılar daha çok çıkar. Tiyatro, müzik, yazarlık vs. Stres zamanında ya da zorlu koşullarda ya aşırı aşık olup müptela olabilir, ve o aşktan arınmakta zorlanabilir yada anne ile bağı kopmazsa anne kuzusu olabilir...Dolayısıyla iki yönde davranış ve tutum da da ilişkilerde zorluklar yaşayabilir. Öğrenme yolculuğunda hepsini deneyimlemek durumunda kalacaktır.

Büyücü eril arketipi
Büyücü bir işin nasıl yapılacağını bilen kişidir. Marifetlidir, ustadır. Örneğin bir elektrikçi, bir cerrah, bir pilot o konuyu bilmeyen kişilere göre bir büyücüdür. Örneğin pilot tek eli ile koskoca uçağı uçurur. Bu arketip kendini yunan tanrıları arasında en çok Hephaistos'ta gösterir. Hephaitos usta bir demircidir. Bu profil stres anında ise çok çabuk yalan söyleyebilir ve olayları epeyce abartarak aktarır, manipüle edebilir, güven ilişkisinin sınırlarını zorlayabilir. İkili ilişkilerde bu yüzden güven konusunda zorluklar deneyimleyerek öğrenecektir.

Kral eril arketipi
Kendini mitolojinin sayfalarında bazen Zeus bazen de Poseidon olarak göstererek güçlü ve bilge eril arketiptir. Lider ruhludur. Küçük yaşlardan itibaren hep sözünü geçirmeye çalışır. İlerleyen yaşlarda bununla ilgili zorluklar yaşayacak, yaralar alacaktır. Yaralarını tamir için yanlışlar yapacak olsa da özellikle olgun yaşlarda kendi içindeki saf, temiz haliyle buluşmayı seçerse bilgeliğe doğru gider. 

Hera, Zeus Tanrısı ile kutsal evliliği yaparak birlik ve beraberliğin uzun ve emek verilen yolculuğunu anlatır.  

Yani aslında evlilik isteyen kadınların, bu durumda toplum birliğinin yüksek bir oranının aradığı arketiptir. Bu arketipi arayan kadınların özellikle bu profile yönetebilmek ile ilgili güçlenmelerini öneririm. Çünkü müthiş bir aşk, korumacılık, güç görmekle birlikte yanlış düştüğü yollarda sabır, tolerans ve anlayışla, bir miktar da ne yaptığını bilen dengeli kadınlığa ihtiyaç duyacaklar. O yüzden de kutsal evlilik dediğimizin de karanlıklardan doğduğunu hatırlamak gerek…

Tüm bu arketiplerin kendindeki aydınlık ve gölge yönlerini bulan, anlayan, analiz eden bir erkek tüm bunlarla birlikte hayatını bütünlük içinde bilgelikle yaşamaya başlar. Tabi ki işte o zaman her kadının aradığı erkek haline gelir, yaşam kalitesi artar…

Tüm ilişkilerini bu farkındalıkla yaşamak , hayatına anlam katar. 

Bu yazı toplam 22786 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim