• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Doğan Çelik’in yeni albümü ‘Kılamâ Vayi’ (Rüzgarın Şarkıları) çıktı

Doğan Çelik’in yeni albümü ‘Kılamâ Vayi’ (Rüzgarın Şarkıları) çıktı
Dersimli Sanatçı Doğan Çelik’in yeni albümü ‘Kılamâ Vayi’ (Rüzgarın Şarkıları) Kalan Müzik etiketiyle çıktı.

Albümde 13 eser yer alırken, Doğan Çelik, içinde doğduğu dile-kültüre karşı sorumluluk duyduğunu ve bu bilinçle sanatını biçimlendirdiğini ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yok olmayla karşı karşıya olduğu lehçeler arasında gösterdiği Kirmanckî (Dımilki) yer alıyor. Kurmancki’nin yok olmaması için sanatsal çalışmalar yapılmaya devam ediliyor.

Kurmancki’nin yok olmaması için çalışma yürüten Sanatçı Doğan Çelik yeni bir albüm çıkardı.

Etnik folk müzik sanatçısı Doğan Çelik, dokuz yıl sonra ikinci solo albümü ‘’KILAMÊ VAYÎ’’ (Rüzgarın Şarkıları) ile dinleyicisiyle buluşuyor. İlk albümü ‘’ZEWT’’ (Beddua) ile farklılığını hissettiren sanatçı, ikinci çalışması Kilamê Vayî ile anadilinin olanaklarını genişletiyor. Bu albümde kendi tarzını kalıcılaştırma uğraşı içine giren sanatçı, çabasının karşılığını, başarılı bir işe imza atarak alıyor.

Doğan Çelik, ilk solo albümü olan Zewt’ten dokuz yıl sonra hazırladığı Kilamê Vayî’de, ilk albümünde olduğu gibi kendi eserlerini icra ediyor. Sadece kendi eserlerini okuyan sanatçı bu yönüyle çağdaş ozanlık geleneğini de sürdürüyor.

Söz ve müzikleri sanatçıya ait olan çalışmanın 11 eseri Kirmanckî, 2 eseri de Türkçe dillerinde. Albüm bu yönüyle yok olma tehlikesi altında olan Kirmanckî (Zazaca) için bir olanağa dönüşme iddiasında. Doğan Çelik bu pratiğiyle toplumsal bir misyon da yüklenmiş oluyor.

“DERSİM’İN DERDİNİ DERDİM BİLEREK ŞARKILARIMI EZGİLİYORUM”

İçinde doğduğu dile-kültüre karşı sorumluluk duyduğunu ve bu bilinçle sanatını biçimlendirdiğini ifade eden Doğan Çelik, ‘’Çünkü ana ve atalarım, çocukken kulağıma bu dili, bu dilin müziğini, sevincini ve hüznünü fısıldadılar. Bunlardan azade müzik yapmam mümkün değil. Etno dinsel kimliğinden dolayı yüz yıllardır tahrip edilen yurdum Dersim’in derdini derdim bilerek şarkılarımı ezgiliyorum’’ diyor.

Sanatçı Kilamê Vayî çalışmasında, ilk albümü Zewt’te olduğu gibi geleneksel Kürt Alevi müziği temalarını kullandığı gibi, dünya müziklerinden de temalar kullanmış. Örneğin bir eserde folklorik Anadolu ezgisi tonu duyulurken, ötekisinde Country, Caz, Reggae tonlarını duymak mümkün. Böylece yerelden evrensele akan bir ırmak olarak, kendi mecrasını oluşturuyor, onun sekanslarından akıyor.

ÜNLÜ MÜZİK İNSANLARININ İMZASI VAR

Sanat yönetmenliğini Doğan Çelik’in yaptığı albümün eser düzenlemelerinde Kemal Dinç, Cansun Küçüktürk, Erdem Altınses, Serhat Ayebe, Ümit Uçar, Ari Hergel gibi ünlü müzik insanlarının imzaları dikkat çekiyor.

Geçmişten geleceğe bu topraklarda yaşayan halklar için bir köprü olmayı hedefleyen ‘’KILAMÊ VAYÎ’’ (Rüzgârın Şarkıları) tüm müzik marketlerde ve dijital platformlarda! PİRHA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim