• BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 9 °C

Dersim’de 7 Haziran Seçimlerine Giderken ..!

Sabit MENTEŞE

Dananın kuyruğu nihayet koptu ve adaylar belirlendi. Özellikle CHP’nin aday belirlemede kullandığı yöntem oldukça tartışılır oldu. Tabi ki diğer partilerinde bu yönde aldıkları eleştiriler göz ardı edilmemelidir.  Her ne kadar Kılıçdaroğlu’yla birlikte CHP’de belli bir kıpırdama görüldüyse de, 2014 yerel yönetim seçimleriyle birlikte hızını kaybetmişe benzemektedir. Giderek CHP’nin Dersim’de miadını tamamlaması önemli derecede sol-sosyal demokrat hareketlerin bu noktada gösterecekleri performansa bağlı olduğu da unutulmamalıdır. AKP’nin Dersimde beklentisi fırsatçılık ve buna paralel Türkiye seçim tuzağı üzerine kurulan baraja bağlanmıştır. Etik dışı bu siyasi beklentinin, seçim sonrası karşılık bulması durumunda, vekilliği nasıl içlerine sindirecekleri, doğrusu oldukça merak konusudur.

HDP’ye gelince; üzerinde durulmaya değer önemli bir nokta; Dersim için söylüyorum; tüm kesimleri kucaklayıcı çatı bir siyasi parti kimliğine, yerelde yürütülen şu anki politikalarıyla mümkün görünmemektedir. Nedenlerinden biri yalnızca HDP’nin siyasi önderliğinin yürüttüğü politikalar ya da bu politikaları yürüten ben her şeyi bilirim mantığı ile hareket eden birileri değil;  önemli derecede yerelde diğer siyasi yapılanmalarının da payının olduğudur.  Yani BDP’nin HDP’leşmesine diğer sol yapılanmaların yeteri katkıyı sundukları söylenemez.  

Bunları niçin belirtiyorum; çünkü (-Ergin Doğru’nun 11.04 2015 tarihli Dersim Haber köşe yazsını okuyunuz-) 7 Haziran seçimleri Türkiye geneli için olduğu kadar, beklide Dersim özeli için çok daha büyük bir öneme sahiptir, tespitinde bulunuyor.  HDP’yi kitle partisi yapmanın tek ve doğru bir yolu vardır. Diğer tüm yollar dolambaçlıdır. Dersim özeli için de bu böyledir. O zaman; yerelde HDP içinde politik kimlikleriyle bir yerde duranların -tamamı için bunu söylemek zaten mümkün değil-, şahsa münhasır siyaset yapmaktan vaz geçerek, genele ve evrenselliğe yönelik siyaset yapmaları gerekir. Kapıları dar siyasi çıkar hesabından, geniş halk kitlelerinin beklentilerine göre aralamaları gerekir. “Dediğim dedik, çaldığım düdük”,  bu devir kapanmıştır. Türkiye ve Dersim tek eksenli söz gelimi kimlik eksenlilikten, onu da kapsayıcı mücadele satına çoktan girmiştir, bu gerçek artık görülmelidir.

Dersimin kemikleşmiş geleneksel siyasi yapılanmalarını aşan ve geneli kapsayan, geleceği örgütleyebilen bir siyasal pratiğe ihtiyacı bulunmaktadır.. HDP artık BDP değildir. Birileri bu durumu ya göremiyor ya da görmek istemiyor. Şöyle belirteyim; eğer HDP ezilen halkların tümünü kapsayıcı ve emekten yana bir Türkiye partisi olacaksa, klasik ve geleneksel siyaseti mutlaka terk etmelidir.  Bunun bir yolu ve oldukça önemli olanı Demirtaş’ın çizdiği siyasi çizgiyi yerli yerine oturtmasından geçmektedir.  Bu durum Türkiye için olduğu kadar, Dersim özeli için de geçerli ve hatta zorunludur.  Diğer bir değişle;  önümüzdeki siyasi süreç BDP’nin geleneksel siyasi kimliğinden HDP’nin evrensel siyasi kimliğine doğru bir evrimleşmesini ve böylece Türkiye partisi olma yolunda yürüdüğü ve yürümesi gerektiği çok iyi görülmeli ve kavranmalıdır.

Net bir noktaya parmak basmak gerekirse: önümüzdeki 7 Haziran 2015 seçimlerinde Türkiye geneli şimdilik Demirtaş çizgisiyle emek ve ezilenler eksenli bir yapılanmaya doğru gitmektedir.  Siyasi yükseliş normal seyrindedir.  Bu doğru gidişe yerelde de katkı sunmak gerekir. Köstek değil. Bilindiği üzere yerelde işler pek de öyle sanıldığı gibi çok da parlak değildir. Dersimde, çözümü zor ve bir o kadar da hassas dengeler var ve bu dengeler iyi gözetilmesi gerekmektedir. Yerli gericilik ve şovenizm bir şekliyle varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle yerelde yapılacak siyasi seçim çalışmaları bazı yozlaşmış, belli özellikleriyle öne çıkmış ve dar alanda paslaşmayı alışkanlık haline getiren, bunu da başarı gibi gören/gösteren kişilerle değil;  genele, evrenselliğe, devrimci ve demokrasiye..vs. yüzleri dönük, Dersimi içselleştirmiş,  tüm kesimleri kapsayıcı, kabul gören  kimselerden oluşturulacak  bir yürütmeyle yola devam etmeleri gerekmektedir.   

Eksik ve bazı hatalı karar ve uygulamalarına rağmen Türkiye’nin geleceği için solda yeni bir sosyal demokrat parti inşa edilmek isteniyor ve bunun için HDP’de karar kılınmış ise; o zaman yapılması gereken tek bir şey, o da demokrat-aydın..vs. tüm kesimlerin bu konuda kendisine düşeni (eleştiri hakları saklı kalmak kaydıyla) pazarlık konusu yapmadan yerine getirmelidirler.Yoksa gerisi boş ve lafazanlıktan öte bir anlam ifade etmeyecektir.

Başarı ve güzellikler dileklerimle…!

 

SABİT MENTEŞE

Bu yazı toplam 16455 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim