• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 15 °C

Dersim provokasyonu boşa çıkardı

Ergin DOĞRU

Dersim bir kez daha Türkiye’nin gündemi oldu. Başbakan Davutoğlu ve Bahçeli’nin ziyaretleri ile Türkiye’nin gündemi olan Dersim, açık bir provokasyon ve karanlık bir senaryonun parçası haline getirilmeye çalışıldı.

Başbakan Davutoğlu’nun  Dersim üzerinden başlattığı tartışma ve sonrasında medya üzerinden yarattığı algı ile Dersim tartışmaları temel gündem oldu. Başbakanın algı operasyonun iki temel hedefi vardı. Öncelikli olarak siyasal sıkışmışlığı geri plana atacak ve gündem değiştirmek açısından Dersim etnik, inançsal ve ideolojik kimliği ile biçilmiş kaftan olarak görüldü. Dersim üzerinden yaratılacak tartışma ile hem CHP sıkıştırılacak ziyaret ile Kürt Alevilere ve devrimcilere mesaj verilecekti. Bu mesaj benim çizgime gelmezseniz, Dersim üzerinden yaratacağım kışkırtma ile toplumsal kutuplaştırma yaratıp, yeniden çatışma çıkarırım mesajıydı.

AKP toplumsal kutuplaşma ve çatıştırma ile beslenen bu gerici pozisyonu ile hem milliyetçilere oynayacak hem seçime yatırım yapacaktı. Dersim üzerinde Kürt Özgürlük Hareketine ise çözüm süreci için gerekirse kanlı provokasyonlara imza atarım mesajı verilmek istendi.

Diğer yandan ise AKP Alevilik başta olmak üzere Dersimin muhalif kimliği üzerinde milliyetçi kesimlere devleti en iyi ben temsil ediyorum mesajı vermek istedi. Davutoğlu’nun ziyareti sırasında Alevilik noktasındaki Türk İslam Alevi çizgisi ve tek millet anlayışı bunun tipik örneğiydi. Alevilere ise kullandığı yerel değerler üzerinden benim tanım ve istemlerim ile hareket ederseniz, asimilasyona boyun eğerseniz sizi kabul ederim dendi.

AKP çizgisinin bu çok yönlü mesajlar içeren algı operasyonuna uygun olan tetikçi ise her zamanki gibi faşist MHP oldu. Yapılan kışkırtma ile Dersime adeta sömürge komutanı gibi gelen MHP, 80 öncesi uğursuz rolü oynamaktan çekinmedi.

Dersime ve değerlerine hakaret eden ve büyük bir provokasyon tertibi olarak Dersime gelen Bahçeli ,nefret suçu dolu olan ırkçı hezeyanlarını Dersim’de tekrar etme cüreti gösterdi. Bu cüret aslında MHP’ nin tetikçilikten vazgeçmediğinin de göstergesiydi.

Çevre illerden topladığı ülkücüleri ile adeta Dersim’i işgal etmek isteyen Bahçeli ,Dersimlilerin büyük direnişi ile karşılaşınca bir provokasyon boşa çıkarılmış oldu.

Dersimliler provokasyonu halk direnişi ile boşa çıkardı. Bir yandan değerlerini savundu öte yandan ise bu coğrafyanın gerçek sahiplerini ve değerlerini gösterdi. Bu halk direnişi ile AKP ve MHP’ nin ortak senaryosu hüsranla sonuçlandı.

Tüm bu yaşananlardan  AKP’nin  yaratmak istediği Kürt Türk- Alevi Sünni çatışması boşa düşürüldü. AKP’ nin bir taşla birkaç kuş vurarak, halklar arası çatışma  üzerinden gayri ahlaki

faydacı yaklaşımı boşa çıkarıldı.

Dersim direnişinin açığa çıkardığı diğer bir gerçek ise “Bahçeli’ye gereken konukseverliğin gösterileceğini ve Bahçeli’nin ne kadar iyi bir adam olduğunu” söyleme gafletine düşen CHP Tunceli vekillerinin hicap verici yaklaşımlarıydı. Ankara’da oturup konukseverlik gösteren bu zatı muhteremler Bahçeli’nin hakaretlerinden gocunmamışlar ama Dersimliler bu zatı muhteremleri iyi tanıdı.

Dersim bir kez daha kendine yakışanı yaparak Dersimi bir duruşu gösterdi. Bu yönüyle de Dersim üzerinden karanlık senaryolar çizenlere anlamlı bir yanıt verdi “ aslanlar yurdudur, tilkiler giremez”

 

ERGİN DOĞRU

[email protected]

Bu yazı toplam 64627 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim