• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 21 °C

DERSİM 2014 Yerel Seçim Sonuçları Üzerine..!

Sabit MENTEŞE
10 Mart 2014 günkü Tunceli HALKIN Sesi gazetesi köşe yazarları kısmında “Tunceli/Dersimde Yerel Seçimlerde ne olur?” başlıklı bir değerlendirme yazısı yazmıştım. O değerlendirme yazımda;  

Dersim’de ilk kez seçim öncesi bir gazete köşesinde deneme mahiyetinde yazılan ve yapılan bu değerlendirme eksik ve fazlalıkları ile tartışmaya açıktır. Seçim sonuçlarını bi görelim, bakalım bu yazılanları ne kadar doğrulayacak ya da yalanlayacaktır. Bende çok merak etmekteyim, demiştim. 
Nitekim o gün geldi ve sonuçları hep birlikte gördük ve gördük ki o yazıda ki tespitlerimin önemli olanları pratikte yalanlanmıştır. Bilimsel araştırmalarda ileri sürülen hipotezler, veriler analiz edilip değerlendirildikten sonra ya kabul ya da ret edilir. Benim tespitlerimin önemli bir kısmı doğrulanmış olsa bile, ( o yazıyı okuyabilirsiniz) asıl sonuç çıkarıcı olanları seçim sonuçları itibarıyla yalanlanmıştır, yani ret edilmiştir. Nasıl mı? Bunları dilimin döndüğünce kısaca belirteyim:
Bir kere Türkiye’nin Kürt coğrafyasına Dersim’de katılmıştır. Ben Dersim’in bu coğrafyanın dışında kalabileceği görüşündeydim. Ancak Dersimli Türkiye kamuoyuna bu seçimle beraber gereken mesajı vermiştir.  

İkincisi, BDP bu seçimleri almakta güçlük çeker demiştim, hiç de güçlük çekmemiştir. Aksine seçim dönemini siyasi olarak çok iyi kullanmışlardır.  

Üçüncüsü, Kılıçdaroğlu’nu hesaba katmadan yapılacak bir seçim değerlendirmesinin eksik olacağını belirtmiştim. Gerek kalmamıştır. Kılıçdaroğlu ve ekibi Dersimde CHP’nin tarihi miadını doldurtmuşlardır. Artık CHP’nin Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak vb. Kürt illerinde olduğu gibi alternatif bir siyasi parti olmaktan çıkmıştır. 2011 ‘de yaşanan mucize bir kez daha yaşanır diye beklemenin nafile olacağını söyleyebilirim.  Neden mi? Çünkü CHP Kürt coğrafyasının sorunlarının muhatabı olmaktan çıkmıştır. Ayrıca yerel sorunların çözümüne ilişkin hiçbir iddiası kalmamıştır. Ya da o hale gelmiştir.   Ya da getirilmiştir. Fark etmez.

AKP için şöyle demiştim; AKP’nin şansı Tunceli Dersim’de çok zayıf bir ihtimal. O da ölmek mi dersin gibi bir şey. Doğrulanmış hipotezlerimdendir. 
Peki, CHP’den doğacak boşluğu hangi siyasi parti ya da oluşum doldurabilir? Bu sorunun yanıtı için biraz daha beklemek gerekebilir. Yani Demokratik Güç Birliği’ne alternatif bir yapıyı kastediyorum. Görünen burada sol kendi alternatifini yine sol olarak oluşturacaktır. 

2014 yerel seçimlerinde Dersim Demokratik Halk Dayanışması potansiyel bir güç olarak görülüyor ve halk tarafından izleniyordu. Değerlendirmemde bu seçimlerde bir çıkış yapmalarını bekliyordum. Bu nedenle oldukça yakından izledim. Gerçi tüm siyasi yapıları izledim. Ancak Dersim Demokratik Halk dayanışması kendisinden beklenen sonucu bu seçimlerde alamamıştır. 

Esasında Dersim Demokratik Halk Dayanışmasına verdiğim tolerans CHP tabanının ve kararsızların oylarını kendilerine kaydırılmalarıyla ilgiliydi. Anlaşılan oylarda bir kayma olmadığı gibi kaydıramadılar da.. Aksin kendi tabanlarından ya da oy vermişlerinden oldukça yüksek oranda akayma olmuştur. En önemlisi ise Demokratik Haklar Federasyonu aldığı bu seçim sonucunu her yönüyle masaya yatırmaları ve doğru çıkarımlarda bulunmaları gerekir. Çünkü kendilerini çok daha zor günler beklemektedir. Yani seçim stratejileri ve taktiklerini tüm kaynakları ve objektif ve sübjektif koşulları ile birlikte değerlendirmeleri gerekmektedir. Kendilerini siyasal ve eylemsel tüm yönleriyle de.  Başkan adaylarının sağladığı önemli avantaja rağmen aldıkları seçim sonucu bir yenilgidir ve durum bu noktadan da değerlendirilmelidir. Konjonktür kendilerinin lehine idi. Fırsatı avantaja çevirememişlerdir. Seçim her şey değil se de bir şeydir. 

Sonuçta Dersim halkı bir karar vermiş ve saygı duymak gerekir. Bu sonuçtan hiç kimse kendince yanlış sonuçları da çıkarmasın. Yani galibiyetin sarhoşluğu ile yenilginin duygusallığına kapılmadan, ilimizin sorunlarına çözüm noktasında ortaklaşmaya devam etmek gerekir. Özel kamu ayrımı yapmaksızın,  halk  ve sivil toplum katılımlı ..Çünkü Dersim’in çözüm bekleyen önemli sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlar yerel olduğu kadar, bölgesel ve ulusal kapsamlıdır. 

Sonuç olarak, bu seçimde başarı ile çıkmış bulunan Demokratik Güç Birliği’ni kutlarken, kendilerine başarılar dilerim. 

Seçim sonuçlarının Dersime hayırlı olmasını ve  

Herkese ve herkesime sağlık ve başarı dileklerimle..!


Sabit MENTEŞE


Bu yazı toplam 2179 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim