• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 8 °C

Cemevi Başkanı Yurt: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cemevi ziyareti olumlu

Cemevi Başkanı  Yurt: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cemevi ziyareti olumlu
Dersim Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez Ankara'da bir Cemevi'ni ziyaret edecek olmasını olumlu bulduklarını söyledi.

Erdoğan ilk kez Ankara Mamak'taki Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi'nde Alevi dedeleri ve Bektaşi babalarıyla buluşacak.

Erdoğan'ın Cemevi dedeleri ile buluşma programına birçok Alevi dedesi ise katılmayı reddetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bugün Aşure Günü nedeniyle Ankara'da bir Cemevini ziyaret etmesi, burada Türkiye'nin dört bir yanından gelen Alevi dedeleri, Bektaşi babaları ve akademisyenlerle buluşması bekleniyor. Bu çerçevede Erdoğan'ın Muharrem ayının onuncu günü olan bu akşam Alevi yurttaşlarla beraber oruç açacak.

Buluşmanın Mamak'ta bulunan Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi'nde gerçekleşmesi öngörülüyor. İftarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı Ali Ayyıldız ile Alevi kanaat önderi Arif Ali Özzeybek gibi isimlerin eşlik edeceği belirtiliyor.

Buluşmaya Dersim'den katılacak olan Dersim Cemevi Başkanı ve Dedesi Ali Ekber Yurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti ve son dönemde Cemevlerine yönelik saldırılar ilişkin açıklamada bulundu.

"CUMHURBAŞKANI NEZDİNDE BİR CEMEVİ ZİYARETİ DEĞERLİDİR"

Yurt, "Bu davet ile ilgili haftalar önce Cumhurbaşkanının Ankara'da Muharrem ayında Cemevini ziyaret edeceği yönünde haber gelmişti ve katılıp katılmayacağımız konusunda bize sorulmuştu. Biz de katılacağımızı belirttik. Cumhurbaşkanı nezdinde bir Cemevi ziyareti bana göre değerlidir. Alevilerin, cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne inançsal sıkıntılar yaşadığı, üvey evlat muamelesi gördüklerini hatta evlat muamelesi görmediklerini kendilerine sürekli söylüyoruz. Devlet dolaylı yollardan Cemevlerine farklı şekillerde destekler sunuyor ama ben bunu taşıma suyuyla değirmeni döndürmeye benzetiyorum" dedi.

"TÜRKİYE, AHİM KARARINI UYGULARSA ALEVİLERİN SORUNU ÇÖZÜLECEK"

Yurt, "Hali hazırda Aleviler ile ilgili, AİHM'de alınan bir karar var o karar Türkiye'yi de bağlayıcı nitelikte bir karar. Aslında Hükümet bu kararı uygulasa Alevilerin sorunları çözülecek ve talepleri karşılanacaktır. Ancak kararın halen uygulanmaması geciktikçe Türkiye aleyhine hükümlülükler ve sorumluluklar doğurmasına neden olacaktır" şeklinde konuştu.

Alevilerin halen saldırılara maruz kaldıklarını ifade eden Yurt, "Alevilerin bu kadar tedirgin olması ve irkilmesinin sebebi de aslında geçmişte yaşadığı katliamlardır. Aleviler artık kimlik ve inancından dolayı yeni bir katliama maruz kalmak istemiyor. Bu saldırılardan hemen sonra Cemevine yapılan saldırıdan sonra devlet olaya hızlı bir şekilde el attı. Failler yakalandı, süreç işliyor. Saldırıya maruz kalan Cemevi başkanının evine İstanbul Valisinin gitmesi önemli. Bakan Süleyman Soylu ve Diyanet Başkanı geçmiş olsun dileklerini iletti. Bunlar olması gerekenler çünkü kavga kimseye faydası olmaz” dedi.

HABER: ALİ HAYDAR GÖZLÜ/KENAN KORKMAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim