• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 10 °C

Bir Narsistle mi Yaşıyorum?

Klinik Psikolog Dr.Kahraman Güler

Sanırım bu yazıya “narsist”in ne olduğunu açıklamakla başlamalıyım. Kısaca tanımlamam gerekirse; “kendini üstün görme”, “aşırıya kaçacak oranda hayranlık beklentisi” ve “empati yoksunluğu” kavramlarının bir araya gelmesiyle oluşan bir örüntüdür. Özellikle duygusal ilişkiyi bir narsistle yaşıyorsak, burası bizim için oldukça yorucu olacaktır. Hatta birçoğumuzun narsistlerle yaşadığını ancak bunu bilmediğini söyleyebilirim. Ancak bu yazımda size bunu fark edebilmenin sırlarından bahsedeceğim. Eğer aşağıdaki soruların yanıtları sizin için de “evet”se…

1. Sürekli kendinden bahsediyor mu?
Narsist birey, devamlı kendinden, başarılarından, gücünden, çevresinden, parasından, ödüllerinden bahseder durur. İçerisinde bulunduğu sohbetler genellikle onun üzerinden ilerler. Herkes sussun o anlatsın ister.

2. Devamlı onay bekliyor mu?

Onay kazanabilmek için elinden gelen her şeyi yapar, tüm maharetlerini ortaya koyar. Herkesin onu onaylaması, amaçlarından bir tanesidir. Çünkü bu onayları alabildiğinde iyi hisseder.

3. Empati yapamıyor mu?

Genellikle karşısındakinin duygu ve düşüncelerini tanımakta ve fark etmekte güçlük çeker. Kendisiyle meşgul olması, diğerlerine yönelme olasılığını azaltır. Dolayısıyla sizin ne hissettiğinizi fark edebilmesi ve bunun ardından bir reaksiyon gösterebilmesi oldukça zordur.

4. Yalnızca “ben” odaklı mı?

Cümle içeriklerinde yüzlerce “ben” kelimesine yer veren bu kişiler, diğerleri konuşmaya ya da kendilerinden bahsetmeye başladığında dinlemez ve konuyu yine bir şekilde kendilerine getirirler. Kendilerini her zaman öncelikli gördükleri için toplum tarafından bencil olarak kabul edilirler.

5. Kendini hep haklı mı görür?

Tartışmaların savunucu tarafıdır. Hata kabul etmez ve özür dilemez. Her koşulda ve şartta kendisi haklıdır. Bunun aksi söz konusu bile olamaz.

6. Dikkat çekebilmek için aşırı uğraş gösterir mi?

Göz önünde olmayı, konuşulmayı çok seven bu kişiler, diğerlerinin dikkatini çekebilmek için ellerinden geleni yaparlar.

7. Dengenizi bozarak güçlü hisseder mi?
Onun yaklaşımları genelde size zarar verir. Sizi haksız konuma sokarak, aşağılayarak, kötü hissettirerek, ağlatarak güçlü hissetme eğilimindedir.

8. Övülmeye ve odak noktası olmaya bayılır mı?

Övgü almak ve odak noktası olmak onun için oldukça önemlidir. Odak noktası olamadığını hissettiği yerlerde bulunmaktan keyif almaz ve oralardan kaçınır. Gözde olmadığını hissetmek, onun için sıradan olmaktır ve sıradanlığa tahammül edemez.

9. Duygu ve düşüncelerinize değer vermiyor mu?

Kendi duygu ve düşüncelerinden, ihtiyaç ve taleplerinden sıklıkla bahseden bu kişiler, sizin hislerinize, duygu ve düşüncelerinize genellikle değer vermezler. Ne düşündüğünüz ya da ne hissettiğiniz onlar için önemsizdir. Çünkü kendileriyle fazlasıyla meşgul olan bu kişilerin, diğerlerine yöneltecek ilgileri yoktur.

10. Kendi gücünü başkalarını ezerek ya da aşağılayarak mı gösterir?

Onlara göre güç kazanmanın her yolu mübahtır. Gücünü daha uygun yollarla gösteremiyorsa başkalarının üzerine basarak göstermeye çalışır. Neticede sizin üzerinize bastığında da sizden üstün olacaktır.

Yoksa? …

Siz de? …

Bir narsistle mi yaşıyorsunuz?

Bu yazı toplam 26369 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim