• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 5 °C

7 Haziran Sonrası Bir Değerlendirme

Sabit MENTEŞE

Geç oldu ancak bir şekilde yine de yazmak gerekti. Neyin yazılması gerektiği sorusuna tümü olmasa da, işte o yazılması gerekenlerden bir boyut:

Seçim sonuçları beklenendi. Merak edilen bundan sonrasıdır. Gerçi seçim sonuçları Türkiye yönünden önemli bir gerçeği siyasal düzlemde ortaya çıkartmıştır. O da, Türkiye’nin sınıfsal mevzilenmesinden çok, kültürel, inançsal ve önemli derecede de ırksal çeşitliliğidir.   Aynı zamanda birilerinin diğerini inkâr ve yok saymaları şansını da ellerinden almıştır. Ancak öteki olarak gördüğünü kanıksaması,  hak sahibi olarak kabul edip,  eşdeğer olarak birlikte yaşamayı biraz daha zamana bırakma gerekir. Türk ve Sünni olmanın ayrıcalığını hemencik terk etmek ne kadar zor olacaksa, bu egemen anlayışa karşı bir şekilde itiraz kültürü edinen kesimlerin de muhalif yapılarından kurtulmaları da bir o kadar zor olacaktır.

Şimdi en çok sorulan sorulardan, bundan sonra ne olacağıdır: Siyaset kuramı açısından bakıldığında siyasi bir kurum, iktidar gücünü rakibine tepside sunma diye bir ifade yoktur. Dolayısıyla AKP’nin Baykal’ı meclis başkanı yaparak ilk etapta golü kendi kalesine atması beklenmemelidir. Türkiye siyasi yelpazeleri geçmişle ilişkilendirilerek olabilecek bir koalisyondan çok, bölge ve dünyadaki gelişmelere bakılarak nasıl bir koalisyonun kurulabileceği görülmelidir.  Bu şu anlama gelmektedir; MHP’nin de Türkiyelileştirilmesi ve başta Kürt sorunu olmak üzere öteden beri ülke bütünlüğü üzerine oluşturduğu siyasi kurgularının yerine yenilerini koymanın zamanının geldiğidir. MHP’nin içinde olmadığı bir siyasi ortaklıkta Türkiye’de Kürt sorunu ve bölgede meydana gelen gelişmeleri genel ve evrensel temelde çözmek oldukça zor gibi görünmektedir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki; MHP’nin sözgelimi Kürt sorunu vb. sorunlar ile bölgede küresel güçlerin dizayn etmeye çalıştığı, ancak mazlum halkların da kendilerine göre bir yol haritası çizmeye çalıştıkları koşullarda yapabileceği çok şeyi olduğunu sanmıyorum. Devletlerin devre dışı bırakıldığı bölgede MHP’nin yapabileceğinden önce AKP Sünni İslam’ı denemiş ve görüldüğü üzere IŞİD bombası elinde patlamıştır. Keza Kürt siyasi hareketinin devre dışı bırakıldığı koşullarda da, ne Türkiye’de ne de bölgede birileri öyle rahat hareket eder, söylenemez. HDP Kürt tabanlı ancak samimi bir şekilde tüm kesimlerin desteğiyle aşağıdan yukarıya doğru ağır ancak emin adımlarla Demirtaş’ın şahsında Türkiye partisi olma yolunda ilerlemektedir. Bu yürüyüş artık durdurulur değildir. Kısa vadede iktidar olmaktan çok, orta vadede, belki de biraz daha zaman alıcı sürede olabilir. CHP+MHP’yi dışarıdan destekleyeceği söylenen bir HDP görünürde yoktur.

Esasında HDP’nin kendisini Türkiye’nin ana sorunlarını çözme yönünde hazırlasa çok daha iyi olur. Çünkü bu gün üzerinde tartışılan din, dil, ırk ve mezhep kavramları toplumsal kalkınma ve emeğin özgürleşmesine engellerdir. Bölgede meydana gelen sorunları evrensel insan hakları ve ulusların kendi kader tayin hakkı ekseninde çözümler üretmesi gerekir. Mevcut partiler bazı durumları puslu ortamda oldukları için görme sorunu çekmektedirler. AKP+MHP koalisyonu olması beklenendir ve olacaktır. Bu Türkiye’nin içinde geçtiği yeni durum ve bölge siyasalarının zorunlu bir sonucudur.  Küresel ve bölgesel güçler ile esas olarak da Ortadoğu’da olup bitenler, tümü bu iki partinin birlikte iktidar olmasını işaret etmektedir. Aynı şekilde bu iki partiden MHP kanadı sonuçta ciddi kayıplar verecektir. Temel nedeni MHP’nin yakın bir gelecekte yok saydığı ve bu gün üzerine var olma politikaları politikalarını yaptığı sorunların bizzat muhatabı olma yanında, bir yerde bu sorunların altında kalma riski ile karşı karşıya kalacaktır da ondan. Memleket sevgisi salt ben değildir. Başkaları da var ve bu gerçek bir şekilde kendisini kabul ettireceğe benzemektedir.

Öyleyse Meclis Başkanlığı dâhil, tüm iktidar nimetleri iyi bir pazarlık konusu olarak biri birine yakın iki siyasi parti arasında paylaşılacaktır. Buna göre siyasi mevziler oluşturulmalı, olacaklar değerlendirilmelidir.

Her şeyin hayırlısı diyerek, tüm herkese ve her kesime başarı ve sağlıklar dileklerimle..

Her şey güzel ve yaşanabilir bir Türkiye için..!

Not: Bu yazı 7 Haziran seçimleri sonrası Haziran ayı ortalarında kaleme alınmıştır.

 

 

SABİT MENTEŞE

 

Bu yazı toplam 64337 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim