• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • Tunceli 21 °C

32 yıldır köylerine gidemiyorlar

32 yıldır köylerine gidemiyorlar
Hozat Kozluca ve Kurukaymak Köyü, 1990 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılmıştı. O tarihten bu yana tam 32 yıl köylerine gidemeyen köylüler geri dönüş için imza kampanyası başlattı.

Hozat Kozluca ve Kurukaymak Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği imza kampanyası başlattı. 1990 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylere bir daha gidilememişti. Tunceli Valiliği ve İçişleri Bakanlığına verilmek üzere imza kampanyası başlatıldı. Dernek başkanı Orhan Küçükler ve dernek sekreteri Ali Hüseyin Tunçel, Kozluca ve Kurukaymak köylerine ikametgah taşınması önündeki engellerin kaldırılmasını, muhtarlık seçimine olanak tanınması ve köy tüzel kişiliğinin devam etmesini talep etti.

32 YILDIR MEZAR ZİYARETİ YAPAMIYORLAR

Dernek tarafından yapılan açıklamada, 2022 senesine kadar köye giriş-çıkışlarına güvenlik gerekçesiyle izin verilmediği, özel mülkiyetleri kullanamadıkları gibi, süreç içerisinde köylerdeki evlerin yıkılmış olduğu, tarla ve bahçelerin viran olduğu, atalarına ait mezarlıklara ulaşamadıkları için mezarlıkların bakımsız kaldığı belirtildi.

KEYFİ GEREKÇELERLE ENGELLEME

Açıklamanın devamı şu şekilde; "Kurukaymak ve Kozluca Köylerimizde 31.12.2021 tarihinde yıllardır süren özel güvenlik bölgesi uygulaması ve sivillerin girişine yasak bölge uygulaması sona erdikten sonra, biz köy ahalisinden kişiler köye yerleşip, ikametgahlarını köylere aldırmak istemiş ancak Hozat İlçe Nüfus Müdürlüğü, ikametgahlarımızı köylerimize taşımamıza keyfi gerekçelerle mani olmuş ve bizler de mağdur olmuş bulunmaktayız"

Hozat İlçe Nüfus Müdürlüğüne yapılan başvurular sonucunda, Hozat İlçe Nüfus Müdürlüğü köyümüzün “özel güvenlik bölgesi” olması gerekçesini ileri sürüp, işlem yapamayacağını köye ikametgahlarını taşımak isteyen köylülere bildirmiş ve keyfi olarak ikametgah kayıt işlemi yapılmamıştır. Oysa ki 31.12.2021 tarihi itibariyle Kurukaymak ve Kozluca köylerimizde “Özel Güvenlik bölgesi-sivillerin girişine yasak bölge uygulaması” sona ermiştir. İş bu duruma rağmen, Hozat İlçe Nüfus Müdürlüğünün taleplerimiz doğrultusunda işlem yapmaması neticesinde Kurukaymak ve Kozluca köylerimizin Tüzel Kişilikleri ve Muhtarlıklarının sona erme ve feshi gibi bir yakın sorun belirmiştir.

KÖYLÜLERİN TALEPLERİ ŞÖYLE

"Hozat İlçe Nüfus Müdürlüğünün, ikametgahlarımızı köylerimize taşımamıza engel olmamasını ve yasal prosedürleri işletmesini, Kurukaymak ve Kozluca Köylerimizde muhtarlık seçimi yapılmasını, Kurukaymak ve Kozluca Köylerimizin tüzel kişiliklerinin idari kararla devamı yönünde karar alınmasını talep ediyoruz."

HABER: CANER AKTAN

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim