• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 6 °C

Süt üreticileri ve besiciler destek bekliyor VİDEO

Süt üreticileri ve besiciler destek bekliyor VİDEO
Dersim’de besiciler ve süt üreticileri, maliyetlerin artmasından ötürü zor günler yaşıyor.

Tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan üreticiler, bir an evvel sorunların çözülmesini istiyor.

Et ve hayvan fiyatlarının artmasını önlemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında yapılan canlı hayvan ithalatı, yerel üretimin azalmasına neden oluyor. Hayvancılıkta dışarıya olan bağımlılık her geçen gün artarak devam ediyor.

Süt toplayan firmalar, yem fiyatlarındaki artışa rağmen, üreticilerden maliyet fiyatına süt alıyorlar. Besicilikte ve süt üretimindeki maliyet artışının, besicilik sektörünü ciddi oranda olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle pek çok besici, ellerindeki süt ineklerini kesime vermek istiyor.

2019 yılında büyük baş hayvan sayısının 38 bin 563 olduğu, süt üretiminin ise 63 bin 750 ton olduğu ilimizde üreticiler, üretimin geçen yıla oranla düştüğüne dikkat çekiyor.

İl merkezine bağlı Çimenli köyünde besicilik yapan Zeki ve İlyas Bagav kardeşler, artan maliyetler nedeniyle ürettikleri sütün ellerinde kaldığını ve zor günler geçirdiklerini belirtiyor.

Girdi maliyetlerinin yüksekliği, mazot, gübre, tohum, saman ve yem maliyetlerindeki artışın üreticileri her geçen gün zorladığını ifade eden Zeki Bagav, Veteriner hizmetlerinin yüksek olması, ilaç maliyetleri, donanımlı hayvan hastanesinin olmamasından kaynaklı sorunların ise devam ettiğini söylüyor.

Elde ettikleri sütün, süt toplayan firmaların azlığı ve bu firmaların yaşadıkları sorunlardan kaynaklı üreticilerin mağdur olduklarını belirten Bagav, ekonomik krizden kaynaklı süt ve et tüketiminde talebin azaldığını belirtiyor.

Et ve süt piyasa değerinin hükümet tarafından belirlenmesinin sektörü krize soktuğunu ifade eden Bagav, “ Et ve sütün değerinin altında satışı, alt yapı yetersizliği ve modernizasyon yetersizliğimiz var. Bu kadar zahmetli bir sektörde çalışan köylülerin SGK priminin karşılanmaması ve borçlandırılması, devletin ithalatı çiftçinin başına sopa olarak kullanması, çiftçinin eşit olmayan koşullarda rekabetine sokulması ve hükümetin hayvancılık konusunda teşviklerinin yetersizliği üreticilerin elini kolunu bağlamasına neden oluyor ”dedi.

Konuşmasında Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı politikalarını belirleyenlerin işin uzmanı olmayan kişilerden oluşmasının da sektör için olumsuz bir durum olduğunu belirten Bagav, “Yıllardan beri köyümüzün üst kısmında bulunan Kacarlar köyü sulama göleti tamamlanmadığı için köyümüzde sulu tarım yapamıyoruz bu durum da bizi olumsuz etkiliyor. Sayın Valimize buradan çağrıda bulunuyorum. Bir an evvel üreticilerimizle bir araya gelerek birlikte çözüm yolu bulalım. Yine buradan siyasi partilerimize sesleniyorum Türkiye’deki hayvancılık politikaları gözden geçirilsin ve üreticilerle toplantılar yapılsın ve içinde bulunduğumuz zor günleri birlikte atlatalım. Bu şekilde devam etmesi halinde ilimizde de Türkiye genelinde de tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecektir. Hep birlikte bu olumsuz durumu çözüm yaratarak atlatalım”şeklinde konuştu.

Uzun yıllar metropollerde yaşadığını daha sonra köyde tarım ve hayvancılık yapmaya karar verdiğini ifade eden İlyas Bagav ise, “ Köyümde hayvancılık yapmak hayaliyle geldim ancak hayal kırıklığına uğradım. Yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz, bu sektör her geçen gün maliyetler nedeniyle bizi zorlamaya başladı. Sütümüz elimizde kalıyor. Hayvancılık artık para etmiyor, saman pahalı, mazot pahalı her gün maliyetler artıyor. Yıllardan beri sulama amaçlı gölet faaliyete geçirilmedi. Sayın valimiz birçok sorunu çözüyor umarım bu sorunu da çözer ve bizim yüzümüzü güldürür. ”dedi.

Üretim yapmak amacıyla köye yerleştiğini ifade eden Deniz Kaya ise, “2 yıldan beri hayvancılığa başladım. Köye geldik bu işe başladık ama hayvan para etmiyor. Yem çok pahalı, ilaç pahalı zor zorumdayız. Et fiyatları nedeniyle köylü olarak para kazanamıyoruz. Kanal yapıldı ancak henüz faaliyete geçmedi. Bu konuda yetkililer devreye girsin, vali her konuda insanlara yardımcı oluyor, bize de yardımcı olursa memnun oluruz ”diye konuştu.

 

cimenli-koyunden-besiciler-zor-durumda-(1).jpgcimenli-koyunden-besiciler-zor-durumda-(3).jpg

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim