• BIST 9475.37
  • Altın 2505.867
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.7962
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 20 °C

Katliamın yaşandığı yerde anma

Katliamın yaşandığı yerde anma
Dersim Demokrasi Platformu, katliamının 83'ncü yıl dönümünde hayatını kaybedenlerin anısına mum yaktı, nehire karanfil bıraktı.

83’ncü yılını geride bırakan Dersim Katliamı’nın resmi belgeleri olmasına rağmen katliam aydınlatılmadı.

Katliamın 83'ncü yılı nedeniyle Dersimliler, dünyanın ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde hayatları kaybedenleri anmaya devam ediyor.

Katliamın yıl dönümünde bir araya gelen vatandaşlar, 4 Ağustos 1938’de 217 insanın öldürüldüğü Halwori kayalıklarında anma gerçekleştirdi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun da aralarında bulunduğu grup basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasının ardından mum yakıp niyaz dağıtan vatandaşlar daha sonra  katliamın yaşandığı kayalık alandan karanfilleri Munzur nehrine bıraktı.

Dersim katliamının üzerinden 83 yıl geçmesine rağmen henüz birçok şeyin aydınlatılmadığını söyleyen Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Dersim toplum 83 yıl önce katliama uğradı. Dünyanın neresinde olursa olsun biz bu katliamları kınayacağız ve karşısında olacağız. Devlet, Dersimde yapılanlar hakkında bilgi vermeli ve bu olayı aydınlatmalıdır ve itibarımızı geri vermelidir.Artık devletin yapması gereken arşivleri açmaktır ve bu insanlardan özür dilemektir”dedi.

Gülüzar Arslan, “Bugün 4 Mayıs anma için geldik buraya diğer arkaşlarımızda gelecek. Hayatını kaybedenler için dua ediyoruz. Allah bir daha o günleri geri getirmesin, hala zulüm devam ediyor, hep katliam vardı ve de sürüyor”diye konuştu.

İbrahim Kasun, “1938 yılında burada 217 insan kayalıklardan atılarak öldürüldü. Askerler önce tüfeklerle öldürmek istediler, sonra mermileri harcanmasın diye süngülerle, odunlarla döverek bu kayalıktan aşağı attılar. Böyle bir zulüm görülmemiştir, böyle bir katliam görülmemiştir. Bizim devletten isteğimiz şudur, devlet bu katliamı kabul etsin mecliste karar çıkarsın ve Dersim halkından özür dilesin. Eğer bunu kabul etmezse biz  mücadelemize devam edeceğiz”diye konuştu.

Anma, sanatçı Metin Kahraman Kırmancki ağıdı seslendirmesi ile son buldu.

 

Dersim Katliamı
Tarihe “Dersim Katliamı” olarak geçen ve 4 Mayıs 1937 yılında TBMM'de Bakanlar Kurulunun çıkardığı 'Dersim Tenkil Kararları' adlı kararname sonucu başlayan katliamın üzerinden 83 yıl geçti. Katliamda resmi açıklamalara göre 16 bin, Dersim halkının anlatımlarına ve tanıklara göre 70 bin insan, çoğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere köylerde, mağaralarda, dere kenarlarında, bombalanarak, kurşuna dizilerek, yakılarak, kimyasal gaz kullanılarak, uçurumlardan atılarak öldürüldü. 83'ncü yılını geride bırakan Dersim Katliamı resmi belgeleri olmasına rağmen aydınlatılmadı.

23248bea-2eb4-4779-a49d-71af6de0b848.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim