• BIST 9783.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 19 °C

Araştırmacı yazar Özcan, kütüphanesindeki mektupları sergileyecek

Araştırmacı yazar Özcan, kütüphanesindeki mektupları sergileyecek
Mesut Özcan tarafından Dersim’de kurulan Munzur Dergisi Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi, kayıtlı bulunan bazı mektupların, notların ve fotoğrafların orijinalleri Ankara’da sergilenecek.

Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan tarafından Dersim’de kurulan Munzur Dergisi Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi Dinçer Günday Arşivi, Prof. Dr. Cevat Geray Arşivi, Hasibe Ayten Arşivi ve Mehmet Yaşar Bilen Arşivi’nde kayıtlı bulunan bazı mektupların, notların ve fotoğrafların orijinalleri Ankara’da sergilenecek. Mektupları sergilenenler arasında Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu ve İsmet Kemal Karadayı gibi Dersimli önemli şair ve edebiyatçılar da var.

Kütüphanede, içlerinde birçok imzalı kitap da olan binlerce kitap, 1000’e yakın mektup, binlerce fotoğraf ve belge yer almakta. Bu haliyle sadece bir kütüphane değil, aynı zamanda bir müze de olan kütüphanedeki bazı belgeler, mektuplar ve fotoğraflar Ankara’da 13-22 Aralık 2019 tarihleri arasında sergilenecek. Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan, yakın bir zamanda da eski milletvekillerimizden Kamer Genç’in kütüphanesini ve bazı özel eşyaları ile Dr. Sait Kırmızıtoprak’ın (Dr. Şivan) el yazısı mektuplarını ve bazı fotoğraflarının orijinallerini Dersim’deki kütüphanesine getirmişti.

Yılmaz Güney’in imzalı fotoğrafları ile filmlerinde yer almayan bazı negatifleri de yakında kütüphanesine getireceğini aktaran Mesut Özcan, “Kütüphanemiz büyüyor, gelişiyor. Kendi ilimizdeki bu kütüphane, ülkemizin en önemli sanat ve edebiyat kütüphanelerinden ve  müzelerinden biri olacak.” dedi. Yakın bir zamanda sadece Dersimli bazı şair ve yazarlar ile siyasetçilerin imzalı kitaplarını, fotoğraflarını, mektuplarını kapsayan bir sergi açacaklarını ifade eden Özcan, “2020’nin ilkbaharında Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, İsmet Kemal Karadayı, Ahmet Nüzhet Saraçoğlu (Nüzhet Dede), Dr. Sait Kırmızıtoprak, Fethi Ülkü, Kemal Burkay, Yusuf Köksal gibi hem ilimizin hem de ülkemizin bir dönemine adını yazdırmış kişilerin imzalı kitap, fotoğraf, mektupları ile birlikte ilimize ait bazı eski fotoğrafları da sergileyeceğiz. Burada, siyasi bir yaklaşım içinde olmayacağız, siyaseten birbirine çok uzak da olsalar, görüşlerine katılsak da, katılmasak da biz onların bize bıraktıklarını bir araya getireceğiz. Önemli olan onların Dersimli olmasıdır. Sadece buna bakacağız. Benim için önemli olan budur.” Dedi.
Yapılacak sergilerin ilki Ankara'da, Mülkiyeliler Birliği'nin 13 Aralık 2019 günü Mülkiye'nin 160. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenleyeceği etkinlikte olacak. Burada, orijinalleri kütüphanemizde olan üç Mülkiyeli'ye ait (Prof. Dr. Cevat Geray, Cemal Süreya ve Ergin Günçe) mektuplar, notlar, fotoğraflar, şiirler, belgeler sergilenecek ve bu sergi üç gün sürecek. Yapılacak panelde Prof. Dr. Meral Uysal, "Efsane Dekan" Cevat Geray'ı; Sema Güler, Cemal Süreya'yı; Adnan Gerger ise Ergin Günçe'yi anlatacak. Her üç isme ait mektuplardan birer mektubu ise Mediha Ünver seslendirecek.
İkinci etkinlik ise Çankaya Belediyesi ile TAKSAV'ın birlikte düzenledikleri "Çankaya Kitap Günleri"nde olacak. Ankara'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılacak olan bu fuarda yine orijinalleri kütüphanemizde olan bazı şair ve yazarların notları, mektupları sergilenecek. Munzur dergisi Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi'nde, Mehmet Yaşar Bilen Arşivi, Dinçer Günday Arşivi ile Hasibe Ayten Arşivi'nde kayıtlı bulunan Cemal Süreya, İsmet Kemal Karadayı, Ergin Günçe, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Vecihi Timuroğlu, Adnan Yücel, Edip Cansever, Behzat Ay, Ümit Yaşar Oğuzcan, Metin Demirtaş, Ahmet Özer, Mehmet Yaşar Bilen, Abdullah Rıza Ergüven, Asım Bezirci, Server Tanilli, Nedret Gürcan, Behçet Necatigil'in notları, mektuplarının orijinalleri kitap fuarı boyunca sergilenecek.
Fuarda, Kalan Yayınları ile Payda Yayınları "Edebiyatçı Mektupları", "Efsane Dekan: Cevat Geray" konulu iki paneli ortaklaşa düzenleyecekler. 
20 Aralık günü saat 18.00'de başlayacak "Edebiyatçı Mektupları" panelini Nilgün Çelik yönetecek. Bu panelde Ahmet Özer, Hasibe Ayten, Adnan Gerger, Mesut Özcan ve Nihat Taydaş yer alacak. 
21 Aralık Cumartesi günü saat 14.00'de başlayacak olan "Efsane Dekan: Cevat Geray" panelinde ise Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Meral Uysal, Prof. Dr. Cemal Talu ile Dr. Hasan Hüseyin Doğan yer alacak. 
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim