08 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C
  • Tunceli12°C

MİLLETVEKİLİ KORDU, TAŞIMALI EĞİTİMİN YARATTIĞI MAĞDURİYETLERİ MECLİSE TAŞIDI

Yeşil Sol Parti(YSP) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Milletvekili Kordu, Taşımalı eğitimin yarattığı mağduriyetleri Meclise taşıdı

31 Ağustos 2023 Perşembe 17:36

Milletvekili Kordu, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da eğitim sorunu, ekonomide yaşanan gelişmelerin ardından halkın en önemli ve öncelikli gündemini oluşturmaktadır. Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamakta, bölgesel, cinsel, sınıfsal eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştirdiği sorunlar olarak varlığını sürdürmektedir.

Dersim’deki öğrenciler özellikle kış aylarında, sabahın erken saatlerinde kendilerini almaya gelen minibüslerle kilometrelerce yol giderken, akşam da aynı yol çilesiyle yorgun argın evlerine dönmektedirler. Özellikle kış mevsiminde kar yağışı nedeniyle yollar kapanıyor ve öğrencilerimiz okula gidemiyor. Bazen araçlar yolda kalıyor. Öğrenciler ödevle, aileleriyle geçirmeleri gereken zamanın büyük bölümünü yollarda geçiriyor. Örneğin Pülümür Zimek (Boğalı) köyü gibi Dersim’deki birçok köy ve mezradan taşımalı sistemle merkezi okullarda eğitim gören öğrenciler yıllardır bu zorlukları yaşamakta ancak yaşanan sorunların yapısal çözümüne ilişkin bir adım atılmamaktadır.

Bununla birlikte öğrenci taşıyan araçlarda rehber personel bulunmadığı ve engelli öğrenciler için araçların uygun olmadığı ifade edilmektedir.

Bu sorunlar yetmezmiş gibi çoğu zaman taşımalı sistem ihaleleri zamanında yapılmadığı için öğrenciler günlerce okula gidememektedir.  Bununla birlikte her yıl yüzlerce öğrenci kazalarla karşı karşıya kalmaktadır.

Taşımalı eğitimin yol açtığı sorunlardan dolayı köylerde aileler sürekli taşımayla çocuğunu göndermektense ilçe ya da şehre taşınarak bu sorunu çözmeye çalışmaktadır. Dolayısıyla bütün bu sorunların yanında ayrıca  hem köyler boşalmakta hem de köylerde tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmektedir”dedi.

Milletvekili Kordu, şu sorulara yanıt istedi:

Dersim’de 2023-2024 yılı eğitim yılında kaç köy taşımalı eğitim sistemi kapsamındadır?

Pülümür Zimek (Boğalı) köyü gibi Dersim’deki birçok köy ve mezradan taşımalı sistemde yaşanan yapısal sorunlara ilişkin çözüm üretilmemesinin gerekçesi nedir?

Taşıma eğitim kapsamındaki köy okullarının yeniden açılması ile ilgili bir çalışmanız var mı?

Öğrenci taşıyan araçlarda rehber personel düzenli bir şekilde öğrencilere eşlik etmekte midir?

Taşımalı eğitim sisteminde eğitim gören kaç engelli öğrenci var? Öğrenci taşıyan araçlar, engelli öğrencilere erişilebilir taşıma hizmetini sağlamakta mıdır?

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.