09 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C
  • Tunceli11°C

MİLLETVEKİLİ KORDU, GÖÇ SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI

Yeşil Sol Parti (YSP) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim’de giderek artan göç sorunun nedenlerinin araştırılması, göç nedenlerinin tespit edilmesi, çözüm üretilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclise araştırma önergesi verdi.

Milletvekili Kordu, göç sorununu Meclise taşıdı

31 Ağustos 2023 Perşembe 14:44

Cumhuriyet’in kuruluş aşamasından itibaren devletin özelde Dersim genelde ise Kürt ve Alevi nüfusunun artışına yönelik bir mühendislik planlaması içerisinde olduğunu ve bunun süregelen bir ajanda çerçevesinde uygulandığını söyleyen Kordu, “Bu minvalde özel politikalar üretildiğine dair tartışmalar ilk günden bu yana var olagelmiştir. Zira Dersim özelinde baktığımızda 1975 yılında yapılan nüfus sayımında 164 bin olan Dersim nüfusunun 2022 yılı sonu itibariyle 84.366 olması söz konusu iddiaları haklı kılmaktadır” dedi.

“Türkiye’deki Gençlerin %70’inden Fazlasının Türkiye’de Bir Gelecek Tahayyülü Kalmadı”

Baskı politikalarının giderek arttığını aktaran Kordu, “Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizin ortaya çıkardığı sosyal sorunlar da eklenince Kürt illerinden batıya doğru göç gün geçtikçe daha da artmaktadır. Ayrıca başta Dersim’deki gençler olmak üzere, Türkiye’deki gençlerin %70’inden fazlasının Türkiye’de bir gelecek tahayyülü kalmadığı ve bu gerekçesiyle yurtdışına göç etmek istedikleri kamuoyu araştırmalarında ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, devletin kuruluş sürecinden itibaren, Dersim’deki nüfus artışına yönelik bir mühendislik politikasının olup olmadığına dair soru işaretlerinin ortadan kaldırılması, son yıllarda Dersim’deki giderken artan göç sorunun nedenlerinin araştırılması, göç nedenlerinin tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.