02 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara15°C
  • Tunceli14°C

HOZAT HAK ETTİĞİ MESLEK YÜKSEK OKULUNA KAVUŞUYOR MU?

Sabit MENTEŞE

06 Ekim 2023 Cuma 13:58

Hozat halkı birçok kez temsiliyet oranı yüksek ve kalabalık heyetler şeklinde daha önceki adıyla Tunceli Üniversitesi ve şimdiki adıyla Munzur Üniversitesi’ nin, üst düzey yöneticileri olan Rektör ve Rektör yardımcılarına Hozat’ta bir meslek yüksek okulunun açılması için gitmişlerdir. Hozat ilçesinde bir Meslek Yüksek Okulu açılmasının gerekçelerini ve öğrencilerin beklentilerini ilçenin karşılayabilecek imkanlarını tüm belge ve kanıtlarıyla kendilerine sunmuşlardır.  Bu imkanlar; okulun açılması için düşünülen fiziki mekân dahil, yani okul binası, öğrencilerin barınmasını sağlayacak öğrenci yurdu, beslenme imkanları ile sosyal ortamlar vs. Ancak 2012 yılından başlamak üzere git-gel yapan heyetlerin Meslek Yüksek Okulu talepleri her defasında boşa çıkarılmış ve bir türlü Hozat’a meslek yüksek okulu açtırılmamıştır.  Okulun açılmamasının nedenlerini ise, Munzur Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Kenan PEKER’in 21 Eylül 2023 günü saat 11 sularında Hozat’a gelene kadar anlaşılamamıştı.

Hozat’ta bulunan iki programdan biri “Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı” ve diğeri “Sosyal Hizmet Programı”dır. Bu iki programa kayıtlı 125 öğrenci, bu öğrencilerin yüzde sekseni kız öğrencidir. Diğer bir değişle neredeyse Türkiye’nin hiçbir ilçesinde program bazında doluluk oranı bu kadar yüksek daha başkacada bir yüksek okul programı bulunmamakta. Aynı şekilde kız öğrencilere sağlanan barınma yeri yani yurt, oldukça ihtiyacı karşılayabilir nicelik ve niteliktedir. İl yönetimi ve ilçe yöneticimi yani Valilik ve ilçe kaymakamlığımızın destekleri ile Hozat Belediyesi bu yurdu finanse etmekte ve gerekli hizmet donanımlarını sağlamaktadır. Demektir ki popüler ve gelecek vaat eden birkaç program daha eklendiğinde Hozat’ta açılacak bir yüksek okul önemli derecede bir doluluk oranına sahip olacak şekilde vereceği mezunlarını ara işgücü olarak istihdam etme imkanı sağlayacaktır. Nitekim Hozat Belediyesi yaşlılar bakım evini yakın bir zamanda hayata geçireceği göz önünde bulundurulursa, yaşlı bakım programı iyi bir ek program olabilir. Nitekim, Sayın Rektörümüze yeni atanmaları nedeniyle kendilerini kutlamaya ve hayırlı olsuna giden Hozat’ın Sayın Belediye Başkanı Seyfi Geyik başta olmak üzere, heyetlerine benim de katılımımla yapılan ziyarette Hozat’ta bir Meslek Yüksek Okulunun açılması çalışmalarının başlatıldığı müjdesi verilmiş, yapılan davet üzerine 21 Eylül 2023 günü ise Hozat’a gelmişlerdir. Rektörümüzün karşılanması; Belediye Başkanımız, ilçemiz nezdinde temsiliyeti yüksek bir heyet ve Tunceli Meslek Yüksekokulu’ na bağlı Hozat Programı’ nın öğretim elemanları ve çalışanları tarafından yapılmıştır.

Hozat ile ilgili bilgiler şahsım ve okulun yöneticisi tarafından Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER’e bir brifing şeklinde verilmiş ve sonrasında Rektörümüz olumlu mesajlar vererek ilçemizden ayrılmışlardır.

Sorun şu: Şimdi verilen bu olumlu mesaj karşılık bulabilecek mi? Şahsi kanaatim, karşılık bulabilmesi Hozat programının bağlı olduğu Tunceli Meslek Yüksekokulu müdürünün tutumuna ve Hozat programında görevli öğretim elemanlarına bağlı. Nedeni ise uzun bir süredir Munzur Üniversitemizin Merkez Meslek Yüksek Okul müdürlüğüne ricaya kadar varan talebe karşılık Hozat programlarına oldukça ilgisiz kalmış olmasıdır.

Bir merkez meslek yüksek okulu yöneticileri kendisine bağlı ilçedeki programların durumunu, orada okuyan öğrencilerin ne yapıp ettikleri, barınma, beslenme ve sosyal alan kullanım durumlarını nasıl yerinde tespite yönelik bir etkinlik göstermez? Görevli öğretim elamanları dahil, tüm çalışanları yerinde görmek, özellikle öğretim elamanlarının neden ilçede ikamet etmediklerini, bu durumda derslerin işlenişinin nasıl gerçekleştiği, öğrenci istek, beklenti ve şikayetlerinin neler olduğunu anlama yoluna nasıl gitmez? Gerçekten çok merak ediyor ve kendilerinden Hozat’ta bir meslek yüksek okulun açılmasına katkı sunmasını ve bu konuda sayın rektörümüzü cesaretlendirmesini bekliyoruz.

Hozat ilçesi ve halkı MYO’nu hak ediyor ve bu hak edişinin önemli bir gerekçesi ise başta Belediye ve halkımız olmak üzere tüm kesimlerin benzerlerine göre çok daha fazla öğrencilerine ve okula sahip çıkmış olmalarıdır.

Bu ve benzer anlatımları arttırmak mümkün ise de son söz olarak Sayın Rektörümüzün ilçemize kadar gelerek durum tespiti sonrası doğal lakabıyla söyleyeyim; Sayın BORUÇ Hüseyin’in daveti ile Belediye Başkanı Seyfi Geyik ’in samimi ve içten karşılamaları, yine muhtarlar derneğimizin sayın başkanı ve ilçe Esnaf ve Sanatkârlar dernek başkanımız ile diyalogları birlikte kayıtlara geçmiş kabul ederek, bu kez Hozat olarak boşa çıkmayacak umut ve beklentisi ile;

Her şey yaşanabilir bir Türkiye ve Hozat için...

Herkese ve her kesime güzellikler, başarı ve sağlık dileklerimle.

 

Dr. Sabit MENTEŞE

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.