• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 23 °C

Zam alamayan minibüsçüler iş bıraktı

Zam alamayan minibüsçüler iş bıraktı
Dersim’de şehir içi taşımacılık yapan minibüs şoförleri Dersim Belediyesi’nin öğrencilere yönelik zam yapmama kararını protesto etti.

Dersim’de belediye meclis toplantısında dolmuş ücretlerinde zam yapılması konusu görüşülmüş; toplantı sonucunda tam ücretlerine zam yapılırken öğrenci tarifelerine ise zam yapılmaması kararı alınmıştı.

Şehir içinde taşımacılık yapan minibüs hatlarının şoförleri ise bu karara karşı çıkarak iş bırakma eylemi başlattı.

 

Şoförler, belediye binası önünde yaptığı açıklamada, şunları belirttiler:

“Son 5 yıldan beri şoförler ve otomobilciler odamızın tarafımıza vermiş olduğu 2.50 TL yolcu taşıma ücretinin bizler halkımızı düşünerek uygulamadık gelinen noktada taşıma maliyetlerine yansıyan akaryakıt, oto lastik, yedek parça, araç muayene ücretleri, trafik ve kasko gibi sigorta ücretleri motorlu taşıt vergisi ve asgari ücret gibi yansıyan fiyatlar günün koşullarına göre makul ve mağdur olmayacağımız ama halkımızın da rahat bir şekilde ödeyebileceği bir ücret ile çalışmak istedik bu talebimizi beş aydan beri belediye yetkililerine ilettik. Belediye yetkilileri talebimize haklı ve doğru bir talep olarak görüp konuyu halkımızla birlikte değerlendirmek üzere meslek odalarından, sivil toplum kuruluşlarından, öğrenci temsilcilerinden, mahalle muhtarlarından, siyasi parti temsilcilerinden oluşacak bir alt komisyonunun kurularak yapacakları çalışma ve alacakları kararı tarafımıza sunmaları halinde belediyece mecliste karara bağlanarak yardımcı olacaklarını beyan ettiler.

Belediyenin halkımız için vermiş olduğu 50 kuruşluk ücret artışını kabul ettiğimizi ancak üniversitenin şehir dışında oluşu ve tek taraflı çalışmalarımız nedeni ile alt komisyonun vermiş olduğu 25 kuruşluk ücret artışını tarafımıza vermemelerini, bizim para kazanmamızı bir tarafa bırakın her taşıma seferinde zarar ettiğimizin bilinmesini istiyoruz.”

 

Konuya ilişkin Belediye Gençlik ve Öğrenci Meclisi ise şöyle açıklama yaptı:

“Dersim Belediye Meclisi yeni dönemde hiçbir fiyat artış tartışmasını kendi içinde kabul etmemiş ve bunun yansıması olarak öğrenciler için de dolmuş fiyatlarının artışının yapılmamasını talep etmiştir. Talep Meclis içinde tartışılmış, sürece dolmuş kooperatifi dahil edilmiş ve karar öğrencilere ulaşımda fiyat artışı yapılmaması yönünde alınmıştır. Bu karar tarafımızca da kabul edilip meşru görülmüştür. Fakat karara verilen tepkinin yöntem, boyut ve yansımalarını asla kabul etmiyoruz.

Gençlik nasıl ki Tekel, Metal, Tedi gibi emekçilerin hak arayışlarında her zaman yerini net ve tek gösterdiyse şimdi de aynı durum devam etmektedir. Gençlik, lüks yatlara sağlanan mazot indiriminin asıl ihtiyaç sahibi olan ulaşım emekçilerine sağlanmasından yanadır.”

 

“TALEPLERİN BİR KISMI KARŞILANDI; ÖĞRENCİLERE ZAM YOK”

Dersim Belediyesi de konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Meclis toplantısında minibüs ücretlerinin belirlenmesi için oluşturulan ‘komisyon çalışmasının değerlendirilmesi’ maddesinin görüşülerek yolcu taşımacılığı yapan minibüs hatlarında çalışan şoförlerimizin ekonomik zorlukları gözetilerek taleplerin bir kısmı karşılanmış ve öğrenci tarifesine zam uygulanmamasına karar verilmiştir.

Bu karar sonucunda Aktuluk Mahallesi, Atatürk Mahallesi ve Üniversite güzergâhında çalışan minibüs hatları 10. 12.2019 tarihinde belediyemize yazdıkları dilekçeyle Çarşamba gününden itibaren bu güzergâhta çalışan araçların faaliyetlerini yerine getirmeyeceğini belirtmişlerdir.

Biz yerel yönetim olarak halkımızın çıkarlarını gözetip bu çıkarlar doğrultusunda halkın iradesini temsil eden belediye meclisinin aldığı kararları önemsiyoruz. Belediye meclis toplantısında alınan kararlar da halkın iradesi sonucu ortaya çıkmış kararlardır. Bu doğrultuda halkımızın mağdur olmaması için Aktuluk Mahallesi, Atatürk Mahallesi ve Üniversite güzergâhında belediyemiz ek otobüs seferleri koyarak halkımıza hizmet vermeye devam ediyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim