• BIST 9524.59
  • Altın 2493.789
  • Dolar 32.5764
  • Euro 34.7318
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 13 °C

Yönetmen Caner Canerik: "Dersim inancını ve dilini korumak en büyük karşı duruştur"

Yönetmen Caner Canerik: "Dersim inancını ve dilini korumak en büyük karşı duruştur"
Dersim’le ilgili yaptığı belgesellerle bilinen yönetmen Caner Canerik Dersim 38’in hala kanamaya devam ettiğini belirtti.

İnsanların hala cenazelerini düzgün bir şekilde toprağa veremediğini ifade eden Canerik Dersim inanç ve dilinin korunmasının en büyük karşı duruş olacağını belirtti.

Yönetmen Caner Canerik, Dersim 38’in iki yönüyle kanamaya devam ettiğini belirterek nedenlerini şöyle sıraladı:

“Birincisi insanların cenazelerine kavuşamamalarıdır. Cenazeleri hala dere kenarlarından alıp düzgün bir şekilde toprağa veremiyorlar. Diğer bir yara da insanların birçoğu anmaları eğlence gibi bir anlayışta görmeseler de yaptıkları işler hemen hemen buna karşılık geliyor. Konserler, şiirler, şarkılar. Tezat olan bir tanesi de bu anmaların büyük oranda Türkçe yapılması. Bizim de şu an konuştuğumuz gibi Türkçe’nin buraya hakim olması, 38’in hedeflerine devlet açısından kavuştuğunun göstergesi. Çok küçük noktalar belki ama bunlar ileride çok büyük bir kapı, basamak ve bizim gideceğimiz yönleri tayin edecek.”

“DERSİM KENDİ GEÇMİŞİYLE BAĞINI KURABİLMELİ”

“Trajik bir şey yaşanmış değil de sanki bir eğlence, bir şeyin kutlamasını yapıyorlarmış gibi yaklaşım var” diyen Canerik, “Anmalarda hakim dilin Türkçe olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Geçmişle bağlantımız kopartılmış, sıkıntı budur aslında. Dersim’in kendi geçmişiyle bağını kurabilmesi gerekiyor. Bugün anmaların yapılış tarzını eleştiriyoruz. Zaten geçmişle bağımız kurulduğu anda böyle bir sıkıntı ortada kalmayacak. Biz hayatını kaybeden insanlarla, insanların yaşadıklarıyla kendimizi bir anlamda bütünleştirebileceğiz ve sıkıntıyı ortadan kaldırabileceğiz.”

“TOPLUMUN ORTAKLAŞMASI ÖNEMLİ”

“Eleştirebileceğimiz çok nokta var ama yine de son yıllarda anmaların belirli tarihlerde yapılması toplumun ortaklaşmasının, hemfikir olması, iyi bir şey” diyen Canerik, biraz içinin doldurulması ve geçmişle bağların sağlam kurulması gerektiğini belirtti.

“38 BÜYÜK BİR TRAJEDİDİR”

Yönetmen Caner Canerik, “Bu bağı kurduğumuz zaman geleceğe de bir şeyleri aktarabileceğiz. 38 büyük bir trajedidir. Buna karşı durmak da soykırıma yol açabilecek kültürel, fiziksel imhaya karşı durmakla gerçekleşebiliyor. Bugün yapabileceğimiz en büyük karşı duruş Dersim inancını ve dilini koruyarak bu tepkiyi ortaya koyabiliriz” diye konuştu.

Hüseyin Yaşar SEZGİN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim