• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 9 °C

Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinden Yolaşan: Mücadelemiz kapsamlı ve birleşik olmak

Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinden Yolaşan: Mücadelemiz kapsamlı ve birleşik olmak
Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Çağla Yolaşan ile İstanbul Sözleşmesi'ni konuştuk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı aldı. Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede etkin olan bu uluslararası sözleşmeden çekilme kararına karşı tüm yurtta eylemler düzenleniyor. Bu kararın kadınlar için ne anlam ifade ettiğini, kadınların bundan sonra nasıl bir mücadele hattı izlemesi gerektiğini Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Çağla Yolaşan ile konuştuk. Yolaşan, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yalnızca kadınların gündemi ve problemi olmadığını, mücadelenin daha kapsamlı ve birleşik bir mücadele olmak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Derneğimiz bunun için var” dedi.

 

KORUMASIZ BIRAKMANIN YOLU AÇILMIŞTIR

Yolaşan, “Bu kararın politik arka planında pek çok şey olduğu görünüyor. Ama netice olarak kadınların, LGBTİ+ların, çocukların şiddetten korunması, şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele hususunda devlete önemli sorumluluklar yükleyen bir sözleşmeden çekilmek, şiddetin farklı görünümlerinin günbegün arttığı koşullarda şiddet mağdurlarını, potansiyel mağdurları şiddete karşı korumasız bırakmanın yolunun açılması anlamına geldiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Dersim’de sözleşmenin kadınlar için neden önemli olduğunu anlatmak için ev ve mahalle toplantılarında emekçi kadınlarla bir araya geldiklerini dile getiren Yolaşan, “Her bir araya gelişte başka bir şiddet öyküsüyle karşılaştık. Bu da bize her seferinde sözleşmenin uygulanmasının kadınların yaşamında ne kadar önemli bir yerde olduğunu tekrar tekrar gösterdi. Dersimli kadınlara her bir araya gelişte söylediğimiz gibi haklarımızı korumak, fazlasını kazanmak ve birbirimizden güç almak için yapmamız gereken ilk ve en acil şey bir arada olmak, neyi nasıl yapacağımızı neye ihtiyacımız olduğunu birlikte konuşmak ve birlikte harekete geçmek. Derneğimiz de bunun için var” dedi.

 

TELAFİSİ İMKANSIZ SONUÇLAR DOĞABİLİR

Dersim’in Çemişgezek ilçesine bağlı bir köyde köy korucusunun silahlı tehdidine ve şiddetine maruz kalan ailenin, hakimden 6284 sayılı Yasa’da yer alan korucunun silahına tedbiren el konulmasını ve uzaklaştırma kararı verilmesini talep ettiği halde hakimin “Deliliniz yok” diyerek koruma kararı vermediğini hatırlatan Yolaşan, “Bu tür vakalarla daha çok karşılaşabiliriz. Telafisi imkansız sonuçlar da doğabilir. Sözleşmeden çekilme kararının geri alınması, Sözleşme’nin gereklerinin yerine getirilmesi ve 6284 sayılı Yasa’nın etkin uygulanması için kadınların örgütlü hareket etmesinden başka yol yok” diye konuştu.

Haber: Yusuf AKIN

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim