• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 5 °C

Yazar Metin Aktaş’tan yeni roman: Uzun Yaz

Yazar Metin Aktaş’tan yeni roman: Uzun Yaz
Yazar Metin Aktaş’ın son kitabı olan ‘Uzun Yaz’ Aram Yayınları’ndan çıkarak okuyucuyla buluştu.

Aktaş, romanında Dersim bölgesinde Alman bir kadının geçirdiği bir yazı anlatıyor. Uzun yıllardır “Uzun Yaz” romanı gibi bir roman yazmayı tasarladığını ifade eden Aktaş, son yıllarda Dersim bölgesinde yaşanan doğa tahribatının etkisiyle yazma ihtiyacı duyduğunu belirtti.

Yazar Metin Aktaş’ın yeni kitabı ‘Uzun Yaz’ raflarda yerini aldı. Kızı Dersimli bir göçmeni seven sağ görüşlü Alman kadın doktorun Dersim’de yaşadığı bir yazı anlatan romanından Aktaş şöyle bahsediyor:
“O kadını Dersim’de bekleyen olağanüstü sürprizler vardı. Kadın kapitalist bir toplumdan yolun olmadığı, elektriğin olmadığı bir coğrafyaya geliyor. Kendi geleneksel yaşamı olan Alevi kültürüyle yaşayan, yaşam tarzı, düşünceleri, felsefeleri, masalları, öyküleri doğayla içli dışlı olan bir toplumun içerisine geliyor. Burada bir yaz geçiriyor. Başına trajik şeyler geliyor. Fakat öykü aşk öyküsüdür.”

“DERSİM MASALLARDA ANLATILAN CENNET GİBİ BİR YERDİ”

Uzun yıllardır ‘Uzun Yaz’ romanı gibi bir roman yazmayı tasarladığını söyleyen Aktaş şunları kaydetti:
“Son yıllarda Dersim’de bütün ırmaklar üzerinde barajlar yapılmaya başlayınca, maden ocakları açılmaya başlayınca, ormanlar aylarca yanmaya başlayınca bir süre sonra yazmak istediğim konuyu yazma ihtiyacı duydum. Çünkü benim çocukluk yıllarımda Dersim kutsal kitaplarda anlatılan veya masallarda anlatılan cennet gibi bir yerdi. Doğa henüz tahrip edilmemişti. Nehirler, sular pırıl pırıldı. Ormanlar yemyeşildi. Ormanlarda yüzlerce tür hayvan yaşardı. Ağaçlar çok canlıydı. O zamanlar belki biz bunun önemini anlamıyorduk ama kaybettikten sonra, şehirlerde yaşamaya başladıktan sonra anladık.

“DOĞA TAHRİBATI HIZLANIYOR”

Son yıllarda Dersim bölgesinde doğa tahribatının hızlandığını ve Munzur Irmağı üzerinde aynı vadide 5-6 baraj yapılması planlandığını belirten Aktaş, “O güzelim doğa yok oluyor, Dersim halkının yüzde 80’ni topraklarından göç etmek zorunda bırakıldı, geri kalan insanlar doğaya sahip çıkmaya çalışıyor ama doğayı tahrip etmek, yok etmek isteyenler çok güçlü olduğu için onlara karşı fazla seslerini duyuramıyorlar” dedi.
Aktaş, ‘Uzun Yaz’ romanını, barajlarla, maden işletmeleriyle, orman yangınlarıyla, köylerden göç ettirmekle yok edilmek istenen bu coğrafyadaki insanların çığlıklarını daha büyük kesimlere ulaştırmayı amaçladığı için yazdığını belirtti.

Hüseyin Yaşar SEZGİN/DERSİM

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim