• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 21 °C

Yaylacıların geri dönüşü başladı

Yaylacıların geri dönüşü başladı
Dersim'in yüksek rakımlı dağlarında zor koşullarda küçükbaş hayvancılık yaparak geçimini sağlayan yaylacıların geri dönüşleri başladı.

Her yıl Mayıs’ta başlayan yayla mevsimi, Eylül ayı itibariyle sona eriyor. Kars, Ardahan, Erzurum, Dersim ve Bingöl gibi illerin yüksek rakımlı dağlarında yaklaşık 5 ay kalan göçerler, kışı geçirmek üzere köylerine geri dönüyor.

Sürü sahipleri, yaylada kaldıkları süre içerisinde elde ettikleri süt ve peynir gibi ürünleri de mandıra ve kooperatifler aracılığıyla vatandaşlara ulaştırıyor.

Dersimin Pülümür İlçesine bağlı 3 bin 200 metre rakımlı Bağır Dağı eteklerinde bulunan Ferhat Yaylasındaki sürü sahipleri de dönüş hazırlığı içerisinde.

Dersim'den Karakoçan Ormancık'a kadar geniş bir alanda göçebe yaşam süren Şavaklılar, bu yılki yayla mevsiminden memnun olduklarını ifade etti.

450 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Dersimde aylardır yaşamlarını sürdürdükleri yaylalardan göç etmek için çadırlarını ve eşyalarını toplayan sürü sahipleri sezonun iyi geçmesine rağmen sorunların çözüme kavuşturulmadığını belirtiyor.

Jandarma karakollarında sürekli bekletilmeleri nedeniyle büyük zorluklar yasadıklarını belirten sürü sahipleri, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor.

Osman Gençoğlu, "Sezon bitti islerimizi bitirdik memleketimize döneceğiz. Bu yıl iyidir yaylalardan memnunuz, iyi verim aldık. Şimdi memleketimize dönmek için hazırlık yapıyoruz" dedi.

Türkan Yıldız ise, "Zahmetli birçok, karakol sürekli bizi durduruyor ve eşyalarımızı indiriyor. Biz derdimizi kime söyleyelim, bu hükümet neden bize bunu yapıyor, neden bize yardımcı olmuyor” diye konuştu.

Ferhat Yaylası Grup Sorumlusu ve sürü sahibi Salim Gençoğlu, " Peynirimiz gecen yıl kilosu 12 TL bu yıl ise 17 TL den veriyoruz bu da bizim için iyi bir fiyat, meraların durumu da iyiydi ancak bu yıl meralarda kontenjan fazla olduğu için sorun var. Devlet bu sorunu çözerse sorunumuz kalmaz" dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

yaylacilarin-geri-donusu-basladi-(2).pngyaylacilarin-geri-donusu-basladi-(1).pngyaylacilarin-geri-donusu-basladi-(5).pngyaylacilarin-geri-donusu-basladi-(6).png

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim