• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 12 °C

Vecihi Timuroğlu kütüphanesi Ankara’ya taşınacak

Vecihi Timuroğlu kütüphanesi Ankara’ya taşınacak
Munzur (Dersim Etnografya Dergisi) sahibi araştırmacı-yazar Mesut Özcan, 3 yıl kadar önce Dersim’e taşıdıkları Dersim/Ovacık kökenli araştırmacı, yazar, şair, eğitimci Vecihi Timuroğlu’nun kütüphanesinin tekrar Ankara’ya taşınacağını söyledi.

 Eylül gibi taşınma işleminin gerçekleşeceğini belirten Özcan, kütüphanenin ne yazık ki Dersim’de karşılığını bulmadığını belirtti.

Mesut Özcan, eğitimde başarı oranı yüksek olan Dersim’e bu kütüphaneyi büyük bir umutla getirdiğini, ancak kütüphanenin karşılığını bulmadığını söyledi. Özcan, “Kütüphanedeki kitapların raflarda durmasının, kitapları raflarda tutmanın bir anlamı yok. Kitap, okunmak için, öğrenmek için, araştırmak içindir. Ne yazık ki Dersim’de böyle bir talep olmadı bugüne kadar. Tek tük meraklı olanlar geldi, hepsi bu… Oysa bu kütüphanedeki kitapların, notların, yazıların okunması, yorumlanması, öğrenilmesi gerekiyor. Bilinmesi gerekiyor…Bu kütüphanedeki kitaplara dokunmak bile, bence Dersimliler için büyük bir ayrıcalık olacaktı. Çünkü Türkiye’de edebiyatta iz bırakan büyük bir yazarın kütüphanesiydi bu ve bu kütüphane içinde yine Türkiye’nin en büyük şairlerinden olan ve Dersimli olan bir şairin el yazıları bulunmaktaydı. Ne yazık ki, bu kütüphane öyle anlaşılıyor ki Dersim’e, Dersimliler’e göre değil artık. Çünkü insanımız okumuyor, araştırmıyor… Kahvehanelerinin, kafelerinin tıka basa dolu olduğu bir ilde, bu kütüphanenin bulunması fazla bana göre.” dedi.

Vecihi Timuroğlu Kütüphanesinin içinde bugün artık basımını bulmanın olanaksız olduğu kitap ve dergiyle birlikte onlarca imzalı kitap bulunuyor. Kütüphanedeki toplam kitap sayısı 7 binin üzerinde.

Kütüphanede yine Cemal Süreya’nın imzalı kitaplarının yanı sıra yaklaşık 40 sayfadan oluşan el yazıları, peçede üzerine yaptığı çizimleri de bulunmaktadır.

Bilindiği üzere hem Cemal Süreya hem de Vecihi Timuroğlu, edebiyatta Türkiye’nin önde gelen şair ve yazarlarıdır.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim