• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 11 °C

ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN

Fikri TAŞ

     1960 yılından sonra, ülkede, yapılan milletvekilliği, cumhurbaşkanlığı, seçimlerinin hepsine tanık oldum. Yaşadım. Bütün seçimler, O, günün koşullarında, ülkenin kaderi üzerinde, etkisi olan, heyecan, merak yaşatan seçimlerdi.
    Bütün ülkede yapılan top yekûn heyecan, merak, uyandıran, seçimlerin yanında, ilde yapılan seçimler, ilde yaşayanlara daha büyük heyecan, merak yaşatan seçimlerdir.
    Önümüzdeki yakın günlerde yapılacak, milletvekili, Cumhurbaşkanlığı, genel seçimleri, geçmiş yıllarda yapılan seçimlerden çok farklı, benzemeyen. Heyecan, merak, hatta korku yaratan, tarihe geçecek, büyük dönüşümlere yol açacak seçimlerdir.  Tunceli Halkı okumuş, aydın, kültürlü bir halktır. Yapılacak bu tarihi, seçimle, ülkenin aydınlığa çıkması beklentisi içindedir.
   Ülkemiz, Yüz yıldır, Cumhuriyetle yönetilen, laik bir hukuk devletidir. Uygar ülkeler topluluğu Avrupa Birliğine katılmak için başvurmuş, yıllardır, birliğe kabul edilmesi için çaba sarf eden bir ülkeyiz. Bu beklenti içinde Yapılacak olan seçimle, ülkenin yönetiminde beklenen değişikliklerin olmaması halinde, ülkemizin cumhuriyetimizin, önemli temel değerleri olan hukuktan, özgürlüğün, uygarlığın, simgesi olan Laiklikten, uzaklaşacağı, korkusu yaşanmaktadır.
    Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılını kutlamak üzereyiz. Yüz yıllık bir cumhuriyet yönetiminde, hala kadın hakları yüz yıla yakışır seviyede değildir. Kadınların seçme ve seçilme hakları 1934 yılında tanındığı halde, hala TBMM de seçilmiş kadın oranı  % 17 dir.2016 yılında kadınlara seçme seçilme hakkı tanıyan, Suudi Arabistan’da % 21 dir. Hala ülkemizde, laik Cumhuriyetimizde kadın erkek eşitliği laik Cumhuriyete, yakışır ölçüde sağlanmış değildir. İstanbul’da düzenlenen, adını İstanbul’dan alan bütün uygar ülkelerin, dünyanın katıldığı imzaladığı kadın haklarını koruyan İstanbul sözleşmesinden ev sahibi olarak çekildik. Yapılacak seçimlerde iktidarla birlikte seçimlere katılacak bazı partiler, kadın haklarını rafa kaldırmak. Kadınları eve hapsetmek istemektedirler. Bu resmen Laik Cumhuriyet rejimini hedeflemektedir. Bu insanların temel hak ve özgürlüğünü hedef alan çağ dışı, bir düşüncedir. Din adına, Müslümanlık adına yapılmaktadır. Hâlbuki Müslümanlıkta, cennet kadınların ayakları altındadır. Kadınlara, bu değeri biçerek, kadınları yüceltmiştir. Kadın annedir. Sevginin, kutsalın, en büyüğüdür. Onu temel hak ve özgürlüklerinden mahrum etmek, insanlık için en büyük kayıptır. Suçtur. İngiltere, İSKOÇYADA, Başbakanlığa seçilen bir Müslümandır. Sürekli şükür namazını kılan bu başbakan, eş cinsellerin haklarını savunarak onlara özgürlük vermiş. İnsanların, temel hak ve özgürlüklerine sahip çıkmıştır.
    Yüzlerce partinin kurulduğu, tabela astığı bir ülkeyiz. Yapılacak genel seçimlerde, onlarca parti seçime katılmaktadır. Yapılmakta olan seçimde, Cumhurbaşkanlığı adaylarından biri, Tuncelili hem şehrimiz, Sayın Kemal Kılıçtaroğludur. Onun kazanması, bütün Tunceli Halkının dileğidir. Ülkeyi, tekrar çoğulcu parlamenter yönetime kavuşturmak isteyen bir Cumhurbaşkanı adayıdır. Seçilmesi, ülkeyi aydınlık bir geleceğe taşıyacaktır.
    İlimizde milletvekilliği için başvuran adayların hemen hepsi, Tunceli’de ikamet eden, ilin sorunlarını yakından bilen, kültürlü, tanınan, kadınlı erkekli adaylardır.
   Bu yazıyı kaleme alırken, AFAT Müdürümüz Adıyaman’dan aradı. Deprem sonrası deprem bölgesine, ekipleriyle birlikte koşan AFAT Müdürü, bugüne kadar, aralıksız afet bölgesinde, afet zadelerin sorunlarını paylaştı. Sayın Valimi zinde, görevli olduğu afet Bölgesinde çalışmalarını aralıksız sürdürmektedirler. Yakın tarihte yaşanan İzmir depreminde de Tunceli Afat ekibi, Afat Müdürü, başarılı kurtarma çalışmaları yapmıştı. Ulusal basında haber olmuştu.
    Afat Müdürü önemli bir haberi duyurmak için aramıştı. Kendilerine yansıyan bilgiler sonucu TUNCELİ, ilinin de, yaşanan Kahraman Maraş depreminde zarar gördüğünü, zararların telafisi için Tunceli İlinin de deprem kapsamın alınması için Afat Müdürünün başvurusu ve çabası sonucu Tunceli ili de DEPREM Bölgesi kapsamın alınmıştı.
   Haber Tunceli halkı için önemliydi. Büyük depremin şiddetinde bizler, Tunceliler de, şiddetli bir şekilde sallanmıştık. Bu şiddetli sallamada birçok eski yapı, yerleşim yerleri, hafif, orta derecede zarar görmüş olmalıdırlar. Zararların telafisi için alınan bu karar sevindiriciydi.
   Kendilerine Tunceli Halkı adına teşekkür ettim.

Bu yazı toplam 5820 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim