• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 11 °C

TURİSTİK İLÇEMİZ OVACIĞIN SORUNLARI

Fikri TAŞ


    Ovacık ilçemiz, ilimizin, turistik ilçesidir.
    Ünlü MUNZUR DAĞLARININ eteklerinde, adını aldığı doğa harikası ovanın üstünde, Ünlü, MUNZUR SUYUNUN kıyısında,  kurulu bir ilçemizdir.
   Övündüğümüz, kutsal saydığımız, MUNZUR GÖZELERİNİN, yanı başında kurulu bir ilçemizdir,
   Yüksek rakamlı, genç MUNZUR DAĞLARININ eteklerinde kurulu olduğundan, kışları uzun, karlı, süren, ünlü kayak tesislerinin, olduğu bir ilçemizdir. Yaz mevsiminde bile dağlarında, kar eksilmeyen bir doğa harikası bir ilçemizdir.
   Bütün bir mevsim, özelliklede yaz mevsiminde, MUNZUR GÖZELERİ, Binlerce ziyaretçiyi ağırlarken, kayak tesisleri de, kış mevsiminde kayak kaymak için gelen binleri ağırlar.
   Bütün bir yıl, ziyaretçisi, eksik olmayan, ilgi odağı olan ünlü bir ilçemizdir. İl içinden, il dışından, yurt dışından, ağırladığı ziyaretçilerle, sosyal, kültürel ilişkiler, kuran, kültür düzeyi yüksek, en çok gazetenin okunduğu bir ilçemizdir.
    Doğasında, endemik, başka bir doğada, bulunmayan türlerin, MUNZUR SUYUNDA, ünlü KIRMIZI BENEK alabalığın, olduğu bir ilçemizdir. Geçmiş yıllarda, AMERİKALILAR, Adana’daki İNCİRLİK ÜSLERİNDEN, helikopterlerle gelip Munzur gözelerinde, bugünkü kadar avlanmayan, bol bulunan, KIRMIZI BENEK ALABALIĞI, avlayıp üslerine götürürlermiş.
    Bu kadar ünlü turistik ilçemizde, gönderdiğimiz gazetelerin günlük dağıtımını, halkın sevdiği İNANA yaptıran İlhan Bey, geldi. Oturdu. Hal hatır sonrası, ‘Hocam, Tuncel’ine yolum düşmüşken, İlçemin sorunlarını, köşenizde dile getirmeniz için, bir kez de ben anlatayım. Sizde, köşenizde, dile getiriniz .’Dedi. Oturdu. Çaylarımızı yudumlarken, anlatmaya başladı.
    ‘Hocam önce acil sorumuzu anlatayım. İlçemizin öncelikli sorunu. Yılın yarısı kadar süren kış ve soğuklardan korunmak için ihtiyacımız olan, yakıt sorunumuzdur. Kömür alınamayacak kadar pahalı oldu. O kadar çok pahalı oldu ki, hemen hiç kimse alamaz. Ancak odunla ısınma ihtiyacımızı karşılamak zorundayız. Köyler hariç ilçenin çevresindeki tesislerle birlikte yaklaşık Bin hanenin,  kurumların, tesislerin, kışlık yakıt ihtiyacı var. Altı ay süren soğuklar için. Aile başı 10 ton odun alınıp yakılmaktadır. Buda 10.000 ton odun eder. Bu On Bin ton odun da ormanlarımızdan kesilip karşılanmaktadır. Bu her yıl yapılan büyük bir kıyımdır. Bu kıyımı önlemenin tek yolu var. O da DOĞALGAZDIR. Yetkililerimiz, Kaymakamımızdan, belediye Başkanımızdan, Valimizden, milletvekillerimizden, ilçemiz adına en büyük acil talebimizdir. Sorunumuzdur. İsteğimizdir. ’Dedi.
    ‘ İkinci isteğimiz, yol sorunudur. Yoğun trafiğin yaşandığı, Tunceli Ovacık karayolu sorunudur. Eskiden yapılan karşılıklı iki aracın geçmekte sıkıntı çektiği yolun, genişletilerek yapılması, sürekli yaşanan trafik kazalarının önüne geçilmesidir. ‘Dedi.
  ‘ Üçüncü sorunumuz, MUNZU’U, kirleten, KANALİZASYON ARITMA sorunudur. Fazıl SAYIN da yardımcı olmak istediği sorunun çözümü için para gereklidir. Maliyet bedeli 28 milyondur. Buna da belediyemizin gücü yetmemektedir. Bu sorunun çözümü için paraya bağışa, ihtiyaç vardır. Belediyenin açtığı banka hesaplarına, bağışların, yardımların, yapılmasını, istiyoruz. Dedi.
   ‘Bir başka sorunumuz, konaklama sorunudur. Özellikle yaz mevsiminde yoğun bir şekilde gelen ziyaretçi akınını, karşılayacak konaklama tesislerimiz yoktur. Bunun çözümü için de iş adamlarına, resmi makamlara çağrıda bulunuyorum. İskân ihtiyacını karşılamak için yapılmak, istenen,  TOKİ KONUTLARI 7 yıldır. Hala yapılamadı. Halkın hizmetine, ihtiyacına tahsis edilemedi.’ Dedi.
   İlhan Beye, uzun zamandır gidip ziyaret edemediğim, birkaç yıldır sıkça tartışılan, MUNZUR Gözelerini, gözelere, uygulanan, iyileştirme düzenleme, projesini sordum. Başını olumsuz anlamda sallayarak, ‘GÖZELERİMİZ, Uygulanan projeyle, cazibesini kaybetti. Eskisi gibi gidip gözelerin çevresinde, yakınında, oturup piknik yapamıyoruz. Onun serinliğini, sesini duyamıyoruz. Köpüren güzel yüzünü yakından seyredemiyoruz. Gözelerden uzakta düzenledikleri konaklama piknik yerinde, onun çıkıştaki güzelliğini göremiyoruz. ‘Dedi.
    İlhan Bey, Ovacığa gidecek son minibüsü kaçırmak istemiyordu. Ovacıkta gazetelerimizi dağıtan, Ovacıklılara, gazete okutan, Ovacık halkının sevdiği İNANA selam götürmesini söyleyerek uğurladık.
 
 

 
   

Bu yazı toplam 4502 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim