• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Tunceli 29 °C

Tunceli Barosu’ndan Festivali’in yasaklanmasına tepki

Tunceli Barosu’ndan Festivali’in yasaklanmasına tepki
Tunceli Barosu Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin Tunceli Valiliği’nce iptal edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken Munzur’un korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiği, yasaklama kararının geri alınarak Munzur Festivali’nin yapılması için gerekli kolaylıkların sağlanması gerektiği vurgulandı.

Bu yıl 17’incisi planlanan Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tunceli Valiliği tarafından OHAL ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gerekçe gösterilerek iptal edildi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tunceli Barosu festivalin iptal edilmesinin milletlerarası yükümlülüklere, demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olduğunu belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ortada hukuken haklı bir gerekçe olmadığı halde İfade Özgürlüğü, Toplantı Özgürlüğü gibi hakların OHAL süresince yasaklanması veya kullanılmalarının ağır şart ve yaptırımlara tabi tutulması hukuk devleti prensibine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Hukuk Devleti prensibinin olmazsa olmazı temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olmasıdır.

Anayasamızın 15. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi hükümlerine göre OHAL’de dahi temel hak ve özgürlüklere yönelik kısıtlamaların orantılı ve ölçülü olması gerekmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Aksoy/Türkiye davası kararında Sözleşmede belirtilen hakların OHAL gerekçesiyle askıya alınmasında dahi “kesinlikle gerektiği ölçüde” şartının dışına çıkılmaması gerektiğini belirtmektedir.”

“YASAKLAMA KARARI GERİ ALINMALI”

Açıklamada “Festivale ve ülkemizin en nadide Milli Parkı’na adını veren Munzur insanlığın kültürel ve doğal mirasının en önemli öğelerindendir. Birleşmiş Milletler Dünya Kültürel ve Doğal Mirası’nın Korunmasına dair sözleşme hükümleri uyarınca Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken Munzur’un korunarak gelecek kuşaklara aktarılması Anayasal bir yükümlülüktür.

Bu bakımdan yasaklama kararının geri alınarak başta Munzur Vadisi olmak üzere kültürel ve doğal kaynak değerlerinin korunması, kültürel ve doğal miras bakımından farkındalık üretilmesi; coğrafyanın tanıtılması vs. maksatlı gerçekleştirilmek istenen Munzur Festivali’nin icrası için gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim