• BIST 9708.23
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 27 °C

Tüm zorluklara rağmen köyünü terk etmiyor

Tüm zorluklara rağmen köyünü terk etmiyor
Ovacık ilçesine bağlı Kızık mezrasında tek başına yaşayan 85 yaşındaki Beser Gündüz, ağır kış koşullarına rağmen köyünü terk etmiyor.

1993-94 yıllarında köy boşaltmaları nedeniyle çok sayıda insan metropollere göç ederken Beser Gündüz, köyünde kalmayı tercih etmiş. Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Gündüz, iki katlı ve yıkılma tehlikesi olmasına rağmen evinden yaşamaya devam etmiş. Eşini 25 önce kaybeden ve yalnız yaşayan Gündüz, büyük kentlerde yaşayan çocukların ısrarına rağmen doğal yaşamı bırakmamış.
Yaşamı boyunca köyünden hiç çıkmayan Gündüz, büyük şehirlerde değil kendi toprağında ölmek istediğini söylüyor.
Hayvanların ve evinin kendisine yettiğini söyleyen Gündüz, köylerindeki ziyaret yerlerinin kendisi için çok önemli olduğunu bu yüzden köyünden ayrılmak istemediğini de belirtiyor.
Gündüz’ün 5 kızı İstanbul ve Adana’da yaşıyor. Annelerinin bakımını üstlenmek isteyen kızlarının tüm isteklerini geri çeviren Gündüz, bu yaşam biçimini sonuna kadar sürdüreceğini ifade ediyor.
85 yaşındaki Beser Gündüz’ün yıllardan beri yalnız başına yaşadığını öğrenenler, şaşkınlığını gizleyemiyor.
Kış mevsiminin uzun geçtiği Ovacık ilçesine bağlı Kızık köyünde yaşamını sürdüren Gündüz, sadece kış koşullarından şikâyetçi.
Çocuklarının defalarca kendisini büyük şehirlere götürmek isteğini sürekli geri çevirdiğini ifade eden Gündüz, “Ben kızlarıma dedim ki başka memleketler bana iyi gelmez, ben oraları sevmiyorum. Oralarda da yalnız kalırım içeriden çıkamam. Ama kendi memleketimde daha rahatım, ziyaretlere gidebiliyorum, kendi toprağım olduğu için daha rahat olurum dedim. Ben kendi memleketimi seviyorum. Kızlarım hep yanımıza gel burada kal diyorlar ama gitmeyeceğim, burada ziyaretlerimiz var. Munzur Baba var. Nasıl bırakır giderim. Eşim 25 yıldır ölmüş o günden bugüne yalnız yaşıyorum bu evde. İneklerim var onları besliyorum, kar kış var burada, kar çok yağıyor. Burası bizim memleketimiz burada doğdum burada ölene kadar kalacağım ne olursa olsun. İnsanlar bana diyor ki sen nasıl yalnız kalıyorsun, nasıl korkmuyorsun diyorlar. Bana hayret ile bakıyorlar. Bu topraklar bize nasip olsun ölene kadar burada yalnız kalacağım. Ziyaretlerimiz var onlar bizi koruyor”dedi.
Haber: Kenan Korkmaz

tum-zorluklara-ragmen-koyunu-terk-etmiyor-(3).pngtum-zorluklara-ragmen-koyunu-terk-etmiyor-(4).png

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim