• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 17 °C

Terkedilmiş köylerde, kaybolmuş kültürü bulup onarıyor VİDEO HABER

Terkedilmiş köylerde, kaybolmuş kültürü bulup onarıyor  VİDEO HABER
Dersim’de 1990 yıllarında boşaltılan köylerin harabelerinden köy ürünlerini çıkaran Erdal Seziş, bunları sanata dönüştürüyor.

1990 yıllarında Dersim’de birçok köyün boşaltılması ve yakılmasının ardından çok sayıda vatandaş köylerini terk ederek metropollere göç etmek zorunda kaldı. Uzun yıllar yalnızlığa terk edilen köyler, zamanla içindeki değerli eşyalarla birlikte toprağa gömüldü.


Dersim kültürüne ait değerli eşyaların unutulmaması için harekete geçen 42 yaşındaki Erdal Seziş, terk edilmiş köylerde yıkılan evlerin altında tepsi, sehpa, ayna, semer, özelikle köy pencereleri ve kapılardan birçok süs eşyasını çıkarmaya başlamış.


Topladığı ürünleri atölye olarak düzenlediği bir oda da toplayarak bu ürünleri sanata dönüştüren Seziş, 2 yıl süren bu çalışmanın ardından ise sanat atölyesi açarak, ürünlerin bir kısmını satışa sunmuş.
Dersim Kültürüne ait ürünleri tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak isteyen, Erdal Seziş, unutulmaya yüz tutan ürünleri gün yüzüne çıkarıyor.


2 yıldır köyleri gezerek, ahşap eşyaları toplayan Seziş, aynı zamanda dağ ve ovalardan topladıkları kuru işlevsiz odun ve çubuklardan da ilgi çekici figürler yaratıyor.
Dersim merkezde açılan Sanat atölyesinde sergilenen ürünler, ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.
Dersim’de bir ilk olma özeliğini taşıyan Seziş’in bu çalışmasının amacı Dersim’in yöresel, kültürel güzelliklerinin doğal bir şekilde işlenip sergiye dönüştürülmesi. 1990’lı yıllarda köylerin yakılmasıyla birlikte kültürlerinin de yok edildiğine dikkat çeken Seziş, yakılıp işlevsiz hale getirilmek istenen ürünleri bir araya getirerek, geleceğe miras olarak aktarmak istiyor.
Dersim dili ve kültürünün unutulmaması ve kuşaklara aktarılması için böyle bir çalışma başlattıklarını ifade eden Erdal Seziş, “1990 yıllarda kültürümüz bertaraf oldu. Bu yıllarda coğrafyamızda çok sayıda insanımız köylerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı. Bu yüzden köyler boşaldı. O dönemde kültürümüz talan oldu ve birçok eşyada yıkılan ve yakılan evlerin altında kaldı. Bizde şimdi köyleri geziyoruz, köylerde insanlardan bu kültüre ait ürünleri istiyoruz. Bu kültür yok olmak üzere bunun için bizde bu ürünleri topluyoruz  ve bu ürünleri tamir ettikten sonra atölyemizde sergiliyoruz. İnsanlar geçmişe ait bu ürünleri görünce seviniyorlar ve onlarda kendilerinde olan ürünleri bize getirmek istiyorlar”dedi.


Dersim kültürüne ait ürünlerin sergilendiğini sanat atölyesini gezerken çok mutlu olduğunu söyleyen vatandaşlar, serginin kendilerini geçmişe götürdüklerini söylüyor.
Özkan Yıldız: “İnsanlarımız köylerini terk etmek zorunda kaldığı zaman ve köyler boşaldığı zaman burada gördüğümüz şeyler yok olmaya yüz tutmuştu. Bu yok alan ürünleri, dıstare, musene, loğ, ütü ve birçok eşyayı burada gördük çok sevindik. Bu sergi açan arkadaş çok güzel şey yapmış.” 
Binnaz Takak: “Burayı gördüm çok sevindim, çocukluğum aklıma geldi. Bazı ürünler benim çocukluğumda yoktu ama birçok ürünü biliyorum, insan baktıkça keyif alıyor ve  insanın içi huzur doluyor”


Haydar Cemsu:“Önceden bunlar köylerimizde vardı ama şimdi artık yok ve  bir yerde göremiyoruz.  Bunları görmek çok güzel, umarım bu kültüre ait bu çalışmalar devam eder”
 

Haber: Ali Haydar Gözlü

 

3-003.jpg6-001.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim