• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 23 °C

Tehlikeye rağmen organik bal üretiyor (VİDEO HABER)

Tehlikeye rağmen organik bal üretiyor (VİDEO HABER)
Dersim’in tek kadın arıcısı Fidan Aydın, yerleşim olmayan bölgede tehlikeye rağmen tek başına organik bal üretiyor.

Türkiye’nin İstanbul kentinde uzun yıllar yaşayan Fidan Aydın, şehir hayatının yoğun temposundan sıkılınca 22 yıl sonra memleketi olan Dersim’e dönmeye karar vermiş.

Dersim merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1990 yılında boşaltılan Bor köyüne bağlı Dereali mevkiinde yüksek dağların arasında barakada yaşayarak arıcılık yapan Fidan Aydın, tek başına vahşi hayvanlara karşı mücadele  ediyor.

Çalışmayı seven 60 yaşındaki Fidan Aydın, erkek işi olarak bilinen arıcılığı yapmaya karar vermiş. Bu kararını hayata geçirmesiyle birlikte tepkiler alan Fidan Aydın, tüm olumsuzluklara karşın geri adım atmayıp, organik bal üreterek hayata tutunmaya çalışıyor.

Fidan Aydın, “22 yıldır görmediğim bir kente geldikten sonra buranın doğası beni büyüledi. Daha sonra buraya yerleşmeye karar verdim ve kısa bir süre sonra yerleştikten sonra arıcılık  yapmaya başladım” dedi.

Fidan Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşağı yukarı 8 yıldır arıcılık yapıyorum. Çok fazla zorluklarını yaşadım. Hem erkek işi olmasının verdiği zorluklar var. Hem bölgenin içinde olduğu savaş koşulları açısından ciddi sıkıntıları var. Yalnız başıma gidiyorum. Dağda yalnız başıma çalışıyorum. Gerek çatışma ortamının beni rahatsız etmesi gerek ise yabani hayvanlar. Börtü böceği ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. İşte kitap okuyorum, sporumu yapıyorum. Günlük işlerimi yapıyorum, çamaşırımı derede yıkıyorum.  Akşama kadar arıda çalışıyorum. Herkes hayretle bana ‘korkmuyor musun’ diye soruyor? Korkuyorum elbet. Her insan gibi bende korkuyorum. Çünkü gündüz bile ayıya rastlıyorum. Kocaman kocaman yılanlar görüyorum. Ama biraz girişimciliğin verdiği cesaret ya da aşiretin genlerini taşımak ile ilgili bir şey. Tabi arıcılığı erkek işi diye biliyorlar ama kadınların bu işi daha iyi becerebileceğini düşünüyorum. Çünkü hem hayvana iyi davranma konusunda hem yaptığım işin hijyen olmasında hassasiyet göstermesinden ötürü bu işte kadınların daha başarılı olurlar diye düşünüyorum.”

Hasan Bulut adlı bir vatandaş ise Dersim’de bir kadının arıcılık yapmasını desteklediğini belirterek, “Bende arıcılık yapıyorum. Şimdiye kadar bu bölgede bir kadın arcılık yapmadı. Fidan Aydın, bir kadın olarak bu derede yalnız başına, ayıların içinde, yılanların için bu işi çok güzel bir şekilde çeviriyor. Biz gitsek o derede yalnız başıma kalmaya çalışsak kalamayız. Ama bu insan, kadın başına o derede yalnız kalıyor” diye konuştu.

HABER:Ali Haydar Gözlü

arici-fidan-aydin-(2).jpgarici-fidan-aydin-(3).jpgarici-fidan-aydin-(4).jpgarici-fidan-aydin-(5).jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim