• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 11 °C

Taşer ailesine yardım gitmiyor

Taşer ailesine yardım gitmiyor
Zorlu yaşam koşulları ile gündeme gelen Taşer ailesi, kendilerine hiçbir yardım gelmediğini söylüyor.

Pülümür, Yedisu, Tercan üçgeninde 3 bin rakımlı Koşan dağı ziyaretinin zirvesine yakın yerde yaşayan Taşer ailesi elektriksiz, susuz taştan yapılmış, 300 yıllık olduğu ileri sürülen eski bir evde yaşamını sürdürüyor. Yaşadıkları ev ve hayvanların konulduğu barınağın da yıkılma tehlikesi bulunuyor.

 

EVİN YOLU 6-7 AY KAPALI

Ev, en yakın yerleşim yeri olan Şıx Köy’e 7 km uzaklıkta bulunuyor. Ailenin kaldığı evin yolu 6-7 ay kapalı kalıyor. Aile güneş enerji sistemi kullanıyor fakat köyde kar çok yağdığı zaman onu da kullanamıyorlar.

 

AİLE BİREYLERİ HASTA VE TEDAVİ OLAMIYOR

Emine ve Hüseyin Taşer’in toplamda 10 çocuğu var. Bunlardan 6’sı kız, 4’ü erkek. 3 kız ve 3 erkek çocuk uzunca bir süredir evden ayrılmış. Ailenin yanında şu anda 3 kız ve bir de erkek çocukları bulunuyor. Baba Hüseyin Taşer 73 yaşında, rahatsızlıkları var ve çalışamıyor.

Ailenin yanlarında kalan tek erkek çocukları Metin Taşer, ayağında problem olduğunu, böbreklerinden rahatsız olduğunu, kimsenin olmayışı ve imkanlarının el vermediği için tedavi olamadığını belirtiyor.

Ailenin kız çocuklarından Zeynep ise kalp hastası ve tedavi olamıyor.

Çevreden ve toplumdan izole edilmiş şekilde zor bir yaşam sürdüren ailede Anne Emine Taşer’in de böbrek başta olmak üzere birden fazla hastalığı var. Emine Taşer, kışın 3 ay Konya Ereğli’de akrabalarının yanında kalarak tedavi olmaya çalıştığını söylüyor.

 

“300 YILDIR BU COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”

Yaşadıkları mezrada uzun süredir tarla, bostan ekemeyen ve ot biçemeyen Taşer ailesinin 60 tane küçükbaş hayvanı var. Fakat bunların yarısını satıp uzun süren kış döneminde hayvanları için ot ve saman, kendileri için de gerekli olan gıdaları alıyorlar.

Atalarının 300 yıldır bu coğrafyada yaşadığını aktaran Taşer ailesi, kendi topraklarını bırakıp gitmek istemiyor. Dağlar ve mezraların etrafının ağalar tarafından sürü sahiplerine ve yaylacılara kiralık verilmesini kabullenemediklerini de ekliyorlar. Kendi adlarına hiçbir tapulu yer olmadığını da belirten Taşer ailesi, yetkililerden kendilerine ev yapmalarını talep ediyorlar.

2018 yılının son aylarında zorlu yaşam koşullarıyla gündeme gelen Taşer ailesi, gazetecilerin kendileriyle görüşmek için geldiklerini ancak bu durumun yaşamlarına bir değişiklik katmadığını kaydediyor.

 

“KOŞAN BABA BİZE KÜSTÜ”

3 yıldır Koşan Baba ziyaretine gitmediğini, lokma ve kurban götürmediğini söyleyen Hüseyin Taşer, “Koşan Baba bize küstü” diyerek ulu divanın kendilerine yardım etmesini diliyor.

Yaşadıkları yerin yüksekliğinden dolayı çok kar yağdığını, kaldıkları evin ve hayvan barınaklarının fazla kara dayanamayıp çökebileceğini belirten Taşer ailesi, tedavi ihtiyaçlarının giderilmediğini de yineliyor.

Ali ŞEKER-Umut Rıza ŞEKER

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim