• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 18 °C

‘Tarım, doğa ve yaşam’ konulu seminer düzenlendi

‘Tarım, doğa ve yaşam’ konulu seminer düzenlendi
Munzur Çevre Derneği ve Ovacık Köy Dernekleri Komitesi’nin organizesiyle “Dersim’de tarım, doğa ve yaşam” konulu bir seminer gerçekleştirdi.

Mercan Yarımkaya Köy Derneği’nin ev sahipliği yaptığı Eekinliğe Çöğürlük Köy Derneği, Sultanbaba Köy Derneği, Ziyaret Köy Derneği, Eğri Pınar Köy Derneği, Mercan Vadisi Derneği, Ovacık Otlu Bahçe Derneği, Torut Derneği, Pülümür Derneği, Kızık Derneği, Karataş Derneği, Hozat Derneği, Geyiksuyu Derneği üyeleri de katıldı.

“HES PROJELERİNE KARŞI DUYARLILIK ARTIYOR”

Etkinlik Munzur Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ekici’nin yaptığı açılış konuşması ile başladı. HES gibi doğayı talan eden projelerin sessiz sedasız hayatın ortasına kurulduğuna dikkat çeken Ekici “Geçmişte köylerde HES projeleri olumlu karşılanır tepki görmezdi. Fakat bugün görülüyor ki HES projelerine karşı oluşan bir duyarlılık ve biriken bir enerji var” dedi.

Ekici, bu duyarlılığı ve enerjiyi dayanışmayla büyütmenin önemine değindi. Ekici’nin ardından, etkinliğe ev sahipliği yapan Mercan Yarımkaya Köy Derneği Başkanı Seyfi Çaresiz bir konuşma yaptı. Çaresiz, Munzur Çevre Derneği ile birlikte bu zamana kadar Dersim özgülünde yaşanan çevre sorunlarına dair birçok etkinlik yaptıklarını ve bu etkinlikleri geliştirmek gerektiğinin altını çizdi.

“TARIM BİTİRİLMEK ÜZERE”

Çaresiz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgemizde yaşanan çevre sorunları çok yakıcı. Ve bu sorunlara dair çözüm üretebilmemiz için daha çok verim alabileceğimiz girişimlere ihtiyacımız var. En yakıcı sorunlarımızdan bir tanesi de tarım. Tarım neredeyse bitirilmek üzere. İşte o yüzden köylerimize, topraklarımıza, dağımıza, taşımıza daha çok sahip çıkmalıyız”

Tarım Uzmanı  Sosyolog Göknur Yumuşak, hazırladığı görsel sunumla organik tarımın hayatımızda ki önemini anlattı.

Soru ve cevapla sunumunu bitiren Göknur’un ardından Munzur Çevre Derneği’nden Ali Ekber Barmağıç “Kuşatılmış coğrafya (Munzur’da baraj-HES, madenler ve etkileri” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

“Munzur Vadisi’nde planlanan barajlarla yapılırsa, hedeflendiği gibi köylerle ilçelerin, ilçelerle illerin bağlantısı koparılacak” diyen Barmağıç, Munzur vadisinde halkın yıllardır barajlara karşı verdiği mücadelelerini ve ısrarını anlatarak, “Bu gün ne yapacağız? sorusuna, yıllardır o bölgede, her türlü saldırılara ve baskılara rağmen direnen halkın direnişi ışık tutmaktadır. Ve ne yapacağımızı göstermektedir”şeklinde konuştu.

Sunumların ardından  Mehmet Ekici, Ebru Keleş ve Arif Eren birer müzik dinletisi verdi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim