• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 17 °C

Tarihi kilise restorasyon bekliyor VİDEO

Tarihi kilise restorasyon bekliyor VİDEO
Dersim’de 1200 yaşında olduğuna inanılan Ermeni Kilisesi, korunamadığı için yok olma tehlikesi yaşıyor. Bölge halkı tarihi kilisenin restore edilmesini istiyor.

Hozat İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki yeni adıyla Geçimli Köyü'nde bulunan Ergen Kilisesi, bölgede uzun yıllar devam eden karışık ortam nedeniyle adeta kaderine edilmiş. Bakımsızlık ve restorasyon çalışmasının yapılamaması nedeniyle büyük bölümü tahrip olan, hatta harabe hale gelen kilisede, Ermenice yazıtları görmek ise hala mümkün. Kilise uzun yıllar, define avcılarının da hedefi haline gelmiş.

Ergen Kilisesi, bölgede uzun yıllar devam eden çatışmalı ortam nedeniyle kayıt altına alınıp restore edilemedi.

Ermeniler tarafından yapıldığı sanılan kilisenin restorasyon çalışmasının yapılmaması nedeniyle büyük bölümü tahrip oldu.

Dersim'in en büyük kiliselerinden biri olarak kabul gören Ergen Kilisesi'nin koruma altına alınmasına ilişkin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yaptığı talebe Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da 2012 yılında olumlu cevap vermiş ancak şu ana kadar bir çalışma yapılmış değil.

Tarihi kilisenin defineciler tarafından yıllarca tahrip edildiğini belirten Geçimli köyü muhtarı Ahmet Oğuz, “6 yıl önce bir heyet buraya geldi ve bu kilisenin koruma altına alındığını söyledi. Aradan o kadar 6 yıl geçmesine rağmen henüz bir gelişme yok. Eski belediye başkanımız bu kilise ile ilgileniyordu ancak şimdi ilgilenen yok. Defineciler girip taşları kırıyor ve zarar veriyor. Burası yapılırsa köyümüz eve turizme katkısı olur”diye konuştu.

Türkiye ve Avrupa’dan Ergen kilisesini görmeye gelen turistler ve köylüler de bakımsız haldeki kilisenin restore edilmesini istiyor.

Cemşit Yılmaz, “Buranın durumu çok kötü 5 yıl içinde burası yapılmazsa burası tamamen yok olur. Buraya müdahale edilmezse defineciler de girer herkes de girer ve zarar verir”dedi.

Melehat Mihrapoğlu, “Ben İstanbul’dan geldim. Dersime ilk kez geliyorum çok ta beğendim, özellikle bu kiliseyi çok duymuştum görmeyi çok istedim ancak görünce hayal kırıklığına uğradım çünkü hiçbir restorasyon yapılmamış. Özellikle buradaki taşların yöredeki vatandaşlar tarafından sökülerek götürülmesi acı. Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığı buraya el atar orijinalliğin bozmadan burayı yapar”şeklinde konuştu.

Yağmur Akdeniz, “Her yıl buraya geldiğim zaman kiliseye uğruyorum, burası bin 200 yılık bir yapı, burası restore edilirse turistler de gelir daha güzel olur, tarihimizi korumalıyız. Yeniden inşa edilirse daha güzel olur”dedi.

Haber: İbrahim Yıldırım

ergen-kilisesi-ilgi-bekliyor-(1).jpgergen-kilisesi-ilgi-bekliyor-(4).jpgergen-kilisesi-ilgi-bekliyor-(5).jpgergen-kilisesi-ilgi-bekliyor-(6).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim