• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 9 °C

TARİHİ GÜNLERDE

Fikri TAŞ


   İnsanlığın yaşamında, tarihe geçen,  tarih boyunca anılan, hatırlanan unutulmayan tarihi dönemler yıllar vardır. Yakın tarihte, yaşanan büyük yıkımlara, insan kaybına yol açan cihan savaşları, birer örnektir.
   Bu günlerde, İnsanlığın yaşadığı CORONA DÜNYA SAVAŞI, tarihe geçecek önemli tarihi günlerdir. Geçmişte yaşanan dünya savaşlarına bütün ülkeler katılmamışlardı. Bu tarihi süreçte insanlığın yaşadığı, savaştığı, CORONA dünya savaşına, fakir zengin, bütün ülkeler, imkânlarıyla ellerindeki silahlarla, bu savaşa katıldılar. Savaşta Zengin, dev, kapitalist ülkelerle, fakir ülkeler, eşit düzeyde, aynı cephede savaştılar. Bu savaşta, kapitalist ülkelerle, fakir ülkeler arasında ilk kez farklılık yaşanmadı. Aynı silahlarla, aynı cephede birlikte savaştılar. CORONA geçicide olsa devletlerarası bir eşitlik düzeni dünyaya getirmiş oldu.
    İşte bu tarihi dar günlerde, bu salgından, bu savaştan, kayıplar yaşayan, zarar gören insanlar, kurumlar, iş yerleri, yardıma muhtaç kaldılar. Kapitalist ülkeler, yine güçlerini, farklılıklarını göstererek, savaştan zarar görenlerin ekonomik kayıplarını karşıladılar. Bizim gibi ekonomik olarak güçlü olmayan, ülkeler, yaşanan bu kayıpları, zararları karşılayamadılar.
    Devlet, ihtiyaç duyulan desteği, yardımı, yeterince sağlayamadığından, birçok kurum, kuruluş, teslim olup, teslim bayrağını çektiler. İflas ettiler. Kapandılar.
    Bu tarihi dönemde, bizim ülkemizde, yaşanan kayıplara yakından şahit olan, yerel yönetimler, belediyeler, sınırlı olanakları ile yardıma koştular. Onların yapacakları yardım, destek, sınırlı olduğundan, yeterli olmasa da, bir nebze nefes aldırdı.
    İlimizde, yaşanan ekonomik sıkıntılar, Büyük kentlerde yaşanan kayıplar gibi büyük kayıplara yol açmadı. Yine de çoğu esnafımız, büyük kayıplar yaşadı. Özellikle kahvehanelerin, lokantaların, hemen hemen, hep, kapalı tutulması, çoğu esnafımızı, zor durumda bıraktı. Devletin, henüz esnafa ödenmemiş üç aylık,  biner liralık karşılıksız, destekte, kurtarıcı olamazdı. Kiraları bile karşılamaktan çok uzak bir miktardı.
    Bu, tarihi süreçte Tunceli şehir merkezinde, Tunceli Belediye Başkanlığının, toplam 284, kiracısı, esnafa, sağladığı kira desteği, yapılandırma, KOMİNİST Belediye Başkanına, yakışır bir, destek, yardım, oldu.
   Belediye meclisinin aldığı kararla, belediyenin, kiracısı olan esnafın, aylık kira bedellerini, 3 ay, süreyle, %50, yarı yarıya indirmiş. Kapalı esnaftan da, kira alınmayacağı, bu desteklemenin, panda mi, sürecince, devam edeceği, kararını almış. Ayrıca da, esnafın ödeyemediği, birikmiş kira bedelleri, emlak sahiplerinin, birikmiş, emlak vergileri,  bütün alacaklar, için de 12,18,20 aylık yapılandırma, ödeme kolaylığı sağlanmış.
   Belediyenin, Bir başka önemli desteği de kiralarda, İki yıl kira artışı yapmayarak, esnafa, destek sağlamasıdır.
   Belediyenin sağladığı destekle, esnaf, yaşadığı sıkıntıdan, bir ölçüde rahatlamış olacaktır.
   Bu dayanışma, dünya savaşında, ilimiz tarihine düşen bir örnek olacaktır.
   +    +   +
   DOĞA KATLİAMI CORONA YASAĞINI DİNLEMİYOR.
   Yaşanan CORONA savaşında, ülkemizde alınan bir kararla, hafta sonu, iki gün, izinli zorunlu durumların dışında, sokağa çıkılması yasaklandı. Aynı yasaklar kapsamında izinsiz araçla da çıkılması yasaklandı.
    Bu alınan yasaklara uymayan Doğa katilleri, yasaklı hafta sonu Erzincan’dan silahlarını kuşanarak Pülümür ilçemizin doğasında katliam yapmaya gelmişler. Kamu görevlisi, etkili makamlı görevliler olacaklar ki, silahları, arabaları ile il dışına, katliama çıkarken, müdahale eden olmamış. Köylülerin, görüp müdahale etmeleri sonucu katliam yapamamışlar.
    Köylülerin, çevreyi doğayı korumakla sorumlu yetkili makamları haberdar etmeleriyle, Tespit edilmişler. Haklarında gerekli kanuni işlemler yapılmış. Cezalar yazılmış.
    Bu duyarlılık sürekli yapılmalıdır. Doğada katliam yapılmasına kesinlikle izin verilmemelidir. Yetkililer hemen haberdar edilmelidirler.
       +  +  +
     KEYFİLİK
    İş yeri, gazete yerime gelirken, merkez çarşısını, boydan boya arşınlarım. Bununla, yürüyüş yaparken, çarşıda, sokakta olup bitenleri de gözlemlerim.
    Hava sıcaktı. İnsanlar sıcağı özlemiş gibi dışarıda, sokakta, kapı önlerindeydi. Marketin önünü mesken edinmiş yaşlı adam, maskesiz ağızlığa takılı sigarasını tüttürüyordu. Kovancılardan gelen çingene kadın, dileniyordu. Sokaklar hareketliydi.
    Sokakta, güzel görünmeyen, maskesiz gençlerdi. Kimseyi umursadıkları yoktu. Kimsede uyarmıyordu. Guruplar halinde rahatça tur atıyorlardı. Uyarmak istedim.’  Sana ne .’Derler. Diye Cesaret edemedim.
    Bu topyekûn savaşta keyfiliğe yer yoktu. Tunceli’ye yakışan bir keyfilik manzarası değildi. Umarım cesaretli veya yetkili birileri çıkar. Bu umursamazları uyarır. Keyfiliğe izin vermez.
 
   
   

Bu yazı toplam 10365 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim