• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 13 °C

‘Tagar Çayı Çemişgezek’te can suyumuzdur, HES yapımına karşıyız’

‘Tagar Çayı Çemişgezek’te can suyumuzdur, HES yapımına karşıyız’
Çemişgezek’te bulunan Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan HES projesine ilişkin konuşan Belediye Başkanı Ersoy ve Çemişgezek Cemevi Başkanı Ali Hadi Yıldız projeye karşı olduklarını belirttiler.

Çemişgezek’te bulunan Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan HES projesine ilişkin konuşan Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy ve Çemişgezek Cemevi Başkanı Ali Hadi Yıldız, HES projesinin ilçenin can suyu olan Tagar Çayı’nı bitireceğini, projeye karşı olduklarını belirttiler.

tagar-cayi-(4).jpgÇemişgezek’te Tagar Çayı üzerinde yapılması planlanan HES projesine Belediye Başkanı  Ahmet Şadan Ersoy ve Cemevi Başkanı Ali Hadi Yıldız, çayın; ilçenin can suyu olduğunu söyleyerek projeye karşı olduklarını anlattı.

“HES, İLÇENİN HAYAT DAMARINI KESER”

“Tağar Çayımız bizim aort damarımız gibidir. HES’le birlikte Çemişgezek’in bütün hayatı sonlanmış olacaktır. Çünkü Çemigezek’te çocukluğumuz ve bütün çocukların hayatı suyun kenarında geçiyor” diye konuşan Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy şunları aktardı:

“Siz bunu bitirdiğiniz vakit geyiklerin, su samurlarının hayatını bitireceksiniz, doğanın dengesini bozmuş olacaksınız. İlçenin hayat damarını kesmiş olacaksınız. Biz bunun için kesinlikle olmaz diyoruz, HES yapılmasına kaşıyız. Şimdi içme suyu sorunlarımız var; yapılacak olan barajların regülatör kısmı su kaynaklarının bulunduğu bölgeler. Siz bu bölgelere yaşam veren suyu kuruttuğunuz vakit su sorununu nasıl çözeceksiniz. Yeraltı sularıyla çözülemez. Biz müracaat ettiğimiz halde su kaynağıyla DSİ’den olumsuz raporlar geldi. Bu raporların sebebi barajlar. Barajlar Çemişgezek’in su sorunu ötelenmiş değil sorun yaratmış oluyor.”

Ersoy, “Bütün yetkililerin Çemişgezek halkının yanında olmasını istiyoruz. Burada enerji verecek bir suyumuz yok. Biz içme suyundan mahrum olacağız, dağ keçilerinden, su samurlarından mahrum olacağız” diye konuşarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Yılları bırakın yüzyıllar önceki tarihi yapılarımız yok olacak. Ne karşılığı bu HES yapılmış olacak. O nedenle tüm yetkili kişilerin duyarlı olmasını istiyoruz.”

“ÇEMİŞGEZEK’İN CAN SUYU; TAĞAR ÇAYI”

Çemişgezek Cemevi Başkanı Ali Hadi Yıldız ise HES projesine neden karşı olduğunu şöyle açıklıyor:

“Çemişgezek’in can suyu Tağar. İlçenin ortasından geçen bu çay; herkesin kenarında oturduğu, çocukların yüzdüğü, insanların geldiği kısacası hayattır. Devletin bu tür yerlerde vatandaşın yaşamını hiçbir zaman engellememesi gerek. Gelip incelemeli. Buradaki suyla HES yapılır mı yapılmaz mı. Neden vatandaş tepki duyuyor, tüm yetkililerin jeolojik yapıları incelemeleri gerek. Hemen yanımızda dağ keçileri gezer, otlar, suya gelir. Onun için bu konuyu kendim Cemevi Başkanı olarak, Tağar Çayı’nın davacısı olarak beni de benim çocuğumu da bütün halkı da etkiliyor. Buraya HES yapılmasına, vatandaşın hayatını zorlaştırmasına ne benim ne başkasının ne devletin hakkı yoktur.”

Hüseyin Yaşar SEZGİN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim