• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 20 °C

Sürü sahipleri yem fiyatları ve çoban fiyatlarıyla boğuşuyor

Sürü sahipleri yem fiyatları ve çoban fiyatlarıyla boğuşuyor
Dersim’de sürü sahipleri zorlu kışa hazırlık yaparken, yem fiyatları ve çoban maaşlarındaki artış nedeniyle zor günler geçiriyor.

Dersim'de kuraklık nedeniyle zor bir sezon yaşayan hayvan sahipleri, zorlu kış mevsimine hazırlık yapıyor.

Kuraklık nedeniyle bu yıl istedikleri verimi alamayan sürü sahipleri, evlerine dönmeye başladı.

430 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Dersim'de sürü sahipleri ürettikleri peynirin ucuza gittiğini belirtiyor. Sürü sahipleri yem ve saman fiyatlarında yaşanan artışın ardından çoban maaşlarında yaşanan artış nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirtiyor.

Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Çanakçi köyünde hayvancılık yapan Çınar ailesi zor şartlar altında kış hazırlıklarını sürdürüyor.

Sultan Çınar, “İşim çok ağır, eziyeti çok fazla, hayvanlarla uğraşmak ve çoban maaşlarının yüksekliği bizi çok zorluyor. Çobanların maaşları fazla olduğu için maddi olarak zorlanıyoruz ”dedi.

Seyfi Çınar, “ Hayvancılıkla uğraşıyorum, işimiz her geçen gün zorlaşıyor. Bu mesleği bırakmak zorunda kalacağız. Çoban ile ilgili sorunumuz var, araba ile ilgili sorunumuz var. Yaylada yer sorunumuz var. İşin içinden çıkamıyoruz, çobanın aylığı artmış veremiyoruz. İşimiz çok zor”diye konuştu.

Hüseyin Kırmızıtoprak, “ Yem fiyatları düşmezse artık biz bu memlekette hayvancılık yapamayacağız. Karda kışta emek veriyoruz ama elde ettiğimiz kazanç yok ”şeklinde konuştu.

Sürü sahiplerinin sorunları olduğu gibi çobanlık yapanlarda hayvancılıkta yaşanan zorluklar nedeniyle zor günler yaşıyor.

Seydo Karakaya, “20 yıldır çobanlık yapıyorum, bu yıl zor geçti, peynir ucuza gittiği için hayvan sahibi de zor durumda çobanlarda zor durumdadır. Yağmur yağmadığı için ve kurak geçtiği için  sürülerden istediğimiz peyniri alamadık. Başbakan durumumuzu görsün ben çocuklarımı okutmak için kaç yıldır zor şartlarda çalışıyoruz. Hayvan sahiplerinin durumunu görsün ve yardımcı olsunlar”dedi.

HABER: KENAN KORKMAZ

suru-sahipleri-(1).pngsuru-sahipleri-(2).pngsuru-sahipleri-(3).pngsuru-sahipleri-(4).png

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim