• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 13 °C

Sokakta kalan öğrenciler barınma sorununun çözülmesini istiyor VİDEO

Sokakta kalan öğrenciler barınma sorununun çözülmesini istiyor VİDEO
Bir haftadan beri yurtta geçici kaldıklarını ve mağdur olduklarını gözyaşları içinde anlatan öğrenciler, barınma sorununun çözülmemesi halinde memleketlerine döneceklerini belirtiyor.

Dersim’de bulunan Munzur Üniversitesi'ne kayıt yaptıran öğrenciler, sınırlı KYK yurtları ve yüksek kiralar nedeniyle barınma sıkıntısı yaşıyor.

Türkiye’nin çeşitli illerden Dersime gelerek Munzur Üniversitesine kayıt yaptıran çok sayıda öğrenci barınma sorunu çözülmediği için memleketlerine dönmek zorunda kaldı.

Dersim’de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda misafir olarak kalan daha sonra yurt sonuçları açıklandığında yedeklerde kalıp yurttan çıkarılan ve barınma sorunu yaşayan Munzur Üniversitesi öğrencilerin mağduriyeti devam ediyor.

Valilik barınma sorununu çözmek için öğrencilerin bir kısmını çeşitli yurtlara yerleştirirken, Dersim Belediyesi ise öğrencilerin bir kısmını otellere yerleştirerek barınma sorununu çözmeye çalışıyor.

Yurtlarda yer bulamayan çok sayıda öğrenci kentteki ev kiralarının yüksek olması nedeniyle ev kiralayamıyor.

1d821718-8388-4594-aad4-c1f7ce4a9c6e.jpg

7 bin öğrencisi bulunan üniversitede yurt kapasitesinin 2 bin 100 olması, öğrencileri kiralık evlere yöneltti. İl genelinde 1+1 daire kiralarının 2 bin liradan başlaması, 2+1 olanların ise 4 bine kadar çıkması öğrencileri daha da mağdur etti.

Kentte barınma sorunu çözülmeyen çok sayıda öğrenci yurtlarda aynı yatakta uyumak zorunda kalırken, kalacak yeri olmayan çok sayıda öğrencide kalabalık bir şekilde aynı evde kalmak zorunda kalıyor.

Kent dışından gelerek çocuklarına yer temin etmek isteyen aileler ise kendilerinin ve çocuklarının mağdur olduğunu sorunun bir an evvel çözülmesini istiyor.

Bir haftadan beri yurtta geçici kaldığını ve perişan olduklarını gözyaşları içinde anlatan öğrenciler, barınma sorununun çözülmemesi halinde memleketlerine döneceklerini belirtiyor.

Munzur Üniversitesi Rektör Prof.Dr. Ubeyde İpek, ise öğrencilerin barınma sorununun yakın bir zamanda çözüleceğini belirtiyor.

Hamdiye Kaya, “Hakkari’den buraya geldim, çocuk gelişimi bölümünü kazandım. Geçen hafta geldim yurt dolmuştu. Yurtta asil olanlar gelene kadar geçici kalıyorum. Çok zor durumdayız, bir yatakta iki kişi uyuyoruz. Eğer bir çözüm bulunmazsa bırakıp memlekete dönmek zorunda kalacağım”dedi.

0406a781-4d7b-4eb1-ae13-37db00b2b7ad.jpg

Hatice Duman, “Hakkari’den buraya geldim, bu bölümü kazandım ama zor durumda ve mağdurum  kimsede yardım etmiyor ne yapacağımı bilmiyorum”diye konuştu.

Gulan Mizgin, “Üniversiteye yoğun öğrenci talebi olduğu için yurtlar bu kapasiteyi kaldırmadı. Bu yüzden gelen yeni öğrenciler barınma sorunu yaşıyor. Bende burada öğrenciyim çok sayıda öğrenciyi evimde misafir ediyorum ama bu sorun bu şekilde çözülmez ”şeklinde konuştu.

Çocuklarının kaydını yaptırmak için Dersim’e gelen Şırnak’lı aileler de barınma sorununu çözemedikleri için çocuklarının mağdur olduklarını ifade ediyor.

Enver Ozan, “Ben Şırnak’tan Dersim’e  geldim, kızım Dersim’de  İngilizce bölümünü kazandı. Ama yer olmadığı için mağdur olduk. Bin’den fazla öğrenci açıkta ve yer yok. Bizde belediye başkanın yanına gittik bize yardımcı oldu ama bundan sonra ne olacak bilmiyoruz. Binlerce öğrenci mağdur bu sorun çözülsün”dedi.

865fe9df-cf3e-4294-8d36-865e4f0e1ab8.jpg

Hezni Gülenç, “Şırnak’tan geldim, çocuğum psikoloji bölümünü kazandı. Ama yurtta yer yok, yurt az öğrenci alıyor. Mağduriyete yaşadığımız için belediye başkanına gittik sağolsun bize yardımcı oldu. Ama devletin bu sorunu çözmesi gerekiyor”diye konuştu.

22e1799a-37dc-4309-a2c7-e6b944a35814.jpgMunzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, “Bugünlerde gündeme gelen barın sorunu var, ülkemizde ve diğer kentlerde olduğu gibi üniversitemizde de barınma ile ilgili taleplerin olduğunu iletmek istiyorum. Bu sorunlar çözülüyor, kentimiz nüfus anlamında ve barınma ihtiyaçların karşılanması konusunda bazı zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Ama bunu sayın valimizin ve devletimizin girişimi ile büyük oranda çözüldüğünü görmekteyiz. Genel anlamında mevcut durumda bütün öğrenciler misafir öğrenci olarak yurtlarda barınmaktadır. Ama genel olarak kayıt noktasında da  çok kısa zamanda bütün öğrencilerimizin yerleşeceğini ve problemin ortadan kalkacağını düşünüyoruz”dedi.

Haber-Resim-Video: Ali Haydar GÖZLÜ

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim