• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

Seyit Rıza ve arkadaşlarının anısına sergi düzenlendi

Seyit Rıza ve arkadaşlarının anısına sergi düzenlendi
Dersim Belediyesi önünde fotoğraf ve belgelerle 1937-1938 yılındaki katliam için sergi düzenlendi.

Seyit Rıza, oğlu Resik Hüseyin ve Dersim ileri gelenleriyle beraber 15 Kasım 1937 yılında Elazığ (Xarput) Buğday Meydanı'nda idam edilişlerinin 85’inci yıl dönümü nedeniyle Dersim Belediyesi önünde fotoğraf ve belgelerle 1937-1938 yılındaki katliam için sergi düzenlendi.

Her yıl Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişleri çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Bu yıl Dersim Belediyesi ve Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi kurucusu Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan, tarafından elde edilen bilgiler Dersim Belediyesi önünde sergilendi.

Özcan, uzun çalışmasının ardından Dersim katliamın yaşandığı dönem ait belge, fotoğraf, yazışmalar ve dönemin gazetelerini ve Dersim Katliamı'nda bulunan bir subayın günlüğünü sergiye açtı.

Çok sayıda insanın ziyaret ettiği sergide vatandaşlar, sergideki belgelerin kendilerini o döneme getirdiğini ve kendilerine acı verdiğini söyledi.

Vatandaşlardan Murat Ser, " Burada sergilenen o döneme ait gazeteler, belgeleri görünce acılarımız yeniden tazelendi" dedi.

Dersim Belediyesi Kültür Müdürlüğü Sorumlusu Ali Mükan, "Bu günde Dersim Belediyesi ve Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi o günlerde çıkan, gazete, belge ve fotoğrafları burada sergiledik. Dersim büyüklerini astılar ama hala mezar yerleri belli değil. Toplumumuz hala o insanların mezar yerlerini soruyor. İnsanları astıklarından beri hala mezar yerlerini söylemediler biz mezar yerlerini söylemelerini istiyoruz" diye konuştu.

Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi kurucusu Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan'da o döneme ait çok sayıda belgenin ortaya çıkması ile birlikte  Dersim katliamının büyüklüğünü de ortaya çıkardığını söyledi.

Özcan, "Bugün Dersim için Aleviler için kara bir gündür. Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi olarak o döneme ait gazeteler, fotoğraflar buraya getirelim ne olmuş  ve kim ne demiş diye bunları bu sergiye taşıdık ve insanlar görsün istedik. Bu katliam neden yapıldı diye herkes bilsin istedik ve ilk olan bu sergiyi açtık. O döneme ait ilk belgeler, bunları sergileyerek hem katliamda hayatını kaybedenleri andık hem de katliamın ne kadar büyük olduğunu gösterdik" şeklinde konuştu.

Dersim Belediyesi saat 17.30'da da Gazeteci ve Rûdaw muhabiri Ali Haydar Gözlü tarafından çekilen ve Dersim 37-38 katliamı tanıklarının yaşadıklarını konu alan "Domane 38" belgeselinin gösterimini yapacak.

85 yıl önce Dersim'in önde gelenlerinden Seyid Rıza, Wusênê Seydi, Aliye Mirzê Sili, Hesen Ağa, Findik Ağa, Resik Uşen ve Hesenê Ivraimê, Ankara'dan özel görevle gönderilen İhsan Sabri Çağlayangil'in denetiminde yapılan mahkeme neticesinde Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edildi.

HABER: KENAN KORKMAZ

yitirdiklerimizin-anisina-sergi-(1).jpegyitirdiklerimizin-anisina-sergi-(7).jpegyitirdiklerimizin-anisina-sergi-(6).jpegyitirdiklerimizin-anisina-sergi-(9).jpeg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim