• BIST 9706.07
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Tunceli 29 °C

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı
Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 82. yıl dönümü nedeniyle Seyit Rıza Meydanı’nda anma programı düzenlendi.

Anmaya siyasi parti ve kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Alevi dernekleri, pirler ve analar, Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Peri Belediye Eş Başkanları Orhan Çelebi ile Songül Doğan, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve vatandaşlar katıldı.

Baba Mansur Ocağı pirlerinden Nesimi Genlik‘in verdiği gülbeng ile Seyit Rıza ve yol arkadaşları ile Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenler için dar duruşunda bulunuldu.

Açıklamayı okuyan Dersim Dernekler Federasyonu Temsilcisi Kenan Yigit, “1937/38 Dersim Soykırımı’nda, Dersim toplumunun ileri gelenleri 1935’de TBMM’de çıkarılan Tunceli Kanunu ile tutuklanmış ve ardından yapılan sözde yargılamadan sonra Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmişlerdir. Yine aynı tarihlerde kurşunlanan, süngülenen, bombalanan, uçurumlardan atılan, yakılan, zehirlenen, idam edilen, mezarları bile belli olmayan, sürgün edilen on binlerce mazlum insanımızın acılı hatıralarını yüreğimizin derinliğinde hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yigit, şöyle devam etti:“Bu katliam insanlarımızın belleğinde en ağır yeri tutarak, yüreklerimizde tesellisi olmayan ve kabul edilemez olan bir yara ile bugün de kanamaya devam etmektedir.

Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki -başta Seyit Rıza olmak üzere-halk önderlerinin hileyle katledilmesinden sonra Dersim halkına karşı eşine az rastlanılır bir saldırganlıkla, tartışmasız bir soykırım uygulamıştır.

Ulus yaratıcı Türki iradenin en yetkin ideolojik formu olarak dönemin sistem temsilcileri ve onların faşist aygıtlarınca Dersim’in yaşam kaynakları insanı ile birlikte ‘yerinde ve sonsuza kadar’ etkisiz kılınmak kaydıyla ateşe verilmiştir. Ele geçirilenler göçertilmiş ve topraklarına dönüşleri yine kanunla yasaklanmıştır. Çocuklar, bilhassa da kız çocukları ailelerinden kopartılarak başta subay olmak üzere çeşitli ailelere ataerkil, ganimetçi Türk geleneklerine uygun olarak ‘pay’ edilmişlerdir. Mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledilmesinin yanı sıra, köylerinden toplanan masum insanlar kurşuna dizilmiş, uçurumlardan atılmışlardır.”

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, “Bugün Pir Seyit Rıza’nın mekanında, Seyit Rıza ve yoldaşlarının yürüdüğü hak ve hakikat yolunda yürüyeceğimizi ifade etmek istiyoruz. 82 yıl önce Seyit Rıza ve yoldaşları, on binlerce insanımız katledildi. Aynı politikaların yürürlükte olduğunu görüyoruz. Şunu herkes bilmeli ki; belediye binalarına atılan kayyımlar, gasp edilen bu binalardır. Halkımızın iradesini hiçbir güç kıramayacaktır. Halkımız demokratik mücadelesini, direnişini sürdürmüştür, sürdürecektir” dedi.

Anma, Seyit Rıza heykeline karanfiller konulup çılalar yakılmasıyla sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim