• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 17 °C

SES Dersim Şubesinden sokağa çıkma yasağına tepki

SES Dersim Şubesinden sokağa çıkma yasağına tepki
SES Dersim Şubesine bağlı sağlık çalışanları, "Yaşamı Savunmak İçin 1 Saat Hizmet Üretmiyoruz" sloganı ile iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

SES Dersim Şubesine bağlı sağlık çalışanları, 'Yaşamı Savunmak İçin 1 Saat Hizmet Üretmiyoruz' sloganı ile iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.SES Dersim Şubesine bağlı sağlık çalışanları, "Yaşamı Savunmak İçin 1 Saat Hizmet Üretmiyoruz" sloganı ile iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Dersim Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri sık sık, "Yasaklar kaldırılsın, savaş son bulsun" sloganı attı.

Konu ile ilgili açıklamama yapan SES Dersim Şube Başkanı Özkan Uç, şu ana kadar  ilde, bir buçuk milyona yakın kişinin yaşadığı 18 ilçede onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde toplamda 54 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ifade etti.

İnsan Hakları Derneği'nin yaşanan olaylarda 325 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladığını belirten Uç, ''Bu uygulamalar ile halk sıkıyönetim dönemlerinde bile örneğini görmediğimiz orantısız bir şiddete maruz bırakılmaktadır. Başta yaşam hakkı olmak üzere halkın beslenme, su, elektrik, sağlık hizmetine ulaşma gibi hizmetlerden yararlanma gibi temel hakları ihlal edilmeye devam edilmektedir.'' dedi.

''Hastaneler askeri karargaha çevrilmiştir''

Yasağın devam ettiği bölgelerde sağlık çalışanlarının yaşam hakkı ve can güvenliğinin ihlal edildiğini söyleyen Özkan Uç

''Öğretmenler hizmet içi eğitim gerekçesiyle kentlerden gönderilirken, sağlık emekçilerine de “hazır olun” yönünde talimatlar verilerek adeta yaşananların daha da ağırlaşacağı ilan edilmiştir.  Hastaneler ve okullar güvenlik güçleri tarafından adeta işgal edilmiş ve askeri karargaha çevrilmiştir. Sokağa çıkma yasakları başladığından beri tehdit ve sindirmeyle karşılaşan can güvenliği olmadan hizmet vermeye çalışan sağlık emekçileri, ne olduğu belli olmayan, yasadışı bir şekilde haftalık nöbet uygulaması ile adeta hastanelere hapsedilmektedirler.

Yasaklar ilan edilmeye başlandığı ilk günden itibaren sağlık kurumlarının ve sağlık emekçilerinin dokunulmazlığını öngören tüm uluslararası anlaşmalar ihlal edilmektedir. Türkiye’nin savaş hukukunu düzenleyen Cenevre sözleşmelerinden 12 ağustos 1949 tarihli sağlık ve emniyet mıntıkaları ve mahallerine müteallik anlaşma projesine göre sağlık mıntıkalarına hiçbir şekilde silahlı güçlerin girmemesi gerekmektedir.

Oysa hastaneler güvenlik güçleri tarafından ablukaya alınırken, etik ilkelere göre mesleğini yapmaya çalışan sağlık emekçileri her türlü baskı ve şiddete maruz bırakılırken, halkın sağlık hakkı engellenirken ne yazık ki; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise sorumlu olduğu halkı sağlığını ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, can güvenliğini ve yaşam hakkı başta olmak üzere en temel insani haklarını göz ardı ederek adeta savaş bakanı gibi hareket etmektedir.''

''Hastaneler askeri üs olarak kullanılıyor''

Bölgedeki hastanelerin skeri üs olarak kullanıldığını söyleyen Uç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Güvenlik görevlileri tarafından hastanelerin üs olarak kullanılmasına, ambulansların yaralılara giderken engellenmesine, halkın hastanelere erişememesine, acil servislerin önünde zırhlı araçların konuşlanmasına, sağlık emekçilerinin öldürülmesine ve yaralanmasına, hastanelere roketlerin isabet etmesine dair Sağlık Bakanlığı’nın olumlu bir girişimi bulunmadığı gibi hukuka aykırı uygulamaların emekçilere dayatılması söz konusudur. Sağlık Bakanı, hukuka aykırı bu uygulamaların bir an önce sonlanması ve halkın sağlık hakkının tanınması için uğraşmalı ve sağlık emekçilerinin şiddetten uzak biçimde insanca çalışma ve yaşam hakkının gereklerini yerine getiremediği noktada hesap vermelidir.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak; hastanelerimizi askeri üslere çeviren, normal bir biçimde çalışma hakkımızı yok sayan, halkın sağlık hakkını, yaşam hakkını, beslenme ve temiz suya erişim hakkını ihlal eden AKP’nin savaş politikalarına karşı bugün 1 saat iş bırakıyoruz.

Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının can güvenliği için bugün 1 saat yaşamdan ve barıştan söz edeceğiz.Ve savaşa inat sağlık için barış şart diye haykıracağız.''

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim