• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Sadece Erzincan değil, Dersim’de etkilenecek

Sadece Erzincan değil, Dersim’de etkilenecek
CHP Çevre ve Doğadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Erzincan İliç'te yaşanan siyanür sızıntısıyla ilgili sadece Erzincan'ın değil, Tunceli'nin de etkileneceğini söyledi.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki faaliyet yürüten Anagold Madencilik işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmış ve altın madeni işletmesinin siyanür borusunda sızıntı olduğu yönündeki iddialar üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçmişti. Siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansımıştı. İddialar üzerine Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., maden sahasında siyanür sızıntısı olduğunu doğruladı. Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada sızıntı miktarının 8 kg. olduğu belirtilerek, bölgenin olay akabinde hemen temizlendiği bilgisi verildi. Erzincan Valiliği ise sızıntının Fırat Nehri'ne ulaşmadığını duyurdu.

 

EN ÜST SINIRDAN CEZA KESİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iddiaların ardından Çevre Denetim Ekipleri'nin bölgeye sevk edildiğini duyurarak,  çevre kirliliğine neden olan madene üst sınırdan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası verildiğini açıkladı. Bakanlık, konuyla ilgili açıklamasında “Dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı ve kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi” ifadelerini kullandı.

 

SIZINTI TUNCELİ'Yİ DE ETKİLEYECEK

CHP Çevre ve Doğadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç daha önce söz konusu şirketin siyanür havuzları ile ilgili tehlikeye dikkat çektiklerini hatırlatarak, "Şirket 8 kg. diyor ama 1 gr. dahi sızıntı varsa bu felakettir. Siyanür, Fırat Nehri’ne oradan da Keban Barajı’na gidecektir. Dolayısıyla Elazığ, Tunceli, Sivas ve Erzincan bölgesindeki çevre ilçeler tamamen tehlike altına girmiştir. 12 Haziran’da bölgeye gitmiştim. Burası sızıntı yapabilir demiştik. Siyanür havuzlarının büyüklüğüne ve güvenlik önleminin olmadığına dikkat çekmiştik. Burası deprem bölgesi, en ufak depremde havuzlar taşar. Buranın hemen yanı Fırat Nehri. Buraya bir damla giderse tehlike büyür demiştik. Bu Türkiye’nin yaşadığı en büyük çevre facialarından biridir. Hatta Türkiye’nin Çernobil’i sayılabilir" dedi.

CANER AKTAN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim