• BIST 9728.1
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 17 °C

Pülümür ve Munzur Vadisi kirlilik tehdidi altında

Pülümür ve Munzur Vadisi kirlilik tehdidi altında
Munzur ve Pülümür Vadisi, piknikçilerin geride bıraktığı çöpler nedeniyle kirlilik tehdidiyle karşı karşıya.

Munzur Vadisi, gerek yaban hayatı çeşitliliği gerekse de endemik bitki türlerine sahip olması nedeniyle 1971 yılında Milli Park alanı olarak ilan edildi. Sosyal ve kültürel etkinliklerin yok denecek kadar az olduğu kentte, vadi aynı zamanda insanların sıkça ziyaret ettiği alan olma özelliğine sahip. Munzur Vadisi, bütün bu güzelliklerine rağmen kirlilik tehdidi altında. Gerek piknikçilerin geride bıraktığı atıklar gerekse de gelişi güzel dökülen molozlar doğaya ve canlılara zarar veriyor.

Munzur Vadisi’nin yanı sıra yaban hayatı ve bitki çeşitliliğiyle oldukça zengin olan Pülümür Vadisi de yaşanan kirlilikten nasibini alıyor.

Yaz mevsimi ile birlikte her iki vadide insan yoğunluğunun artış göstermesi nedeniyle doğaya bırakılan çöpler çevre kirliliğini gözler önüne seriyor.

Çevre kirliliğinin her yaz mevsiminde vahim boyutlara ulaştığına dikkat çeken doğa aktivistleri, vatandaşların çevre konusunda duyarlı olması için çağrıda bulunuyor.

Doğaya bırakılan çöplerin çevre felaketine dönüştüğünü ifade eden doğa aktivisti Haydar Çetinkaya, “Vadi boyları, piknik alanları, ormanlık alanlar, kutsal mekanlar, su kaynaklarının bulunduğu alanlar, yol boyları ve yamaçlar, su boylarında yer alan tüm lokanta, plaj gibi işletmelerin çevreleri dahil olmak üzere, insanların piknik yaptığı veya içtiği her yer kirliliğe maruz bırakılmış durumda. Bu  kirlilik özellikle Pülümür vadisi ve Munzur Vadisi boyunca daha belirgin bir şekilde göze çarpıyor. Özellikle insan yoğunluğunun yaşandığı bu dönemde kirlilik kat be kat artmış durumda. Bu güzel doğaya çöpleri terketmeye, kirletmeye kimsenin hakkı yok. Duyarlı ve bilinçli hiçbir insan bu şekilde davranamaz. Doğrudur, yeteri kadar çöp konteynırı veya temizlik hizmeti yok fakat bu beraberimizde götürdüğümüz atıkları doğaya bırakmaya yeter bir sebep olamaz, sizi haklı gösteremez. Yapılan tam bir cehalet toplumu örneği. Bilinçli, duyarlı hiçbir insan doğasına bu zulmü edemez. Yapılacak en güzel şey, geri dönüşümü olan her atığı tekrardan poşetleyip, en yakın çöp alanına bırakmaktır. Bırakalım doğayı kirletmeyi, mümkünse elimize bir poşet alıp, çevremizde ki kirliliği temizlemeyi kendimize bir görev bilelim. Bu konuda herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyoruz”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim