• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 4 °C

Psikolojik danışman Yıldırım'dan ruh sağlığı günü açıklaması

Psikolojik danışman Yıldırım'dan ruh sağlığı günü açıklaması
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından belirlenen “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” ruh sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu kapsamda ortaya çıkan sorunlara kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2018 yılı için  ‘10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’ teması, “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirlenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl için “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” temasını:

  1. Gençlerin dayanıklılığını arttırmak,
  2. Önlenebilir ruhsal hastalıkları önlemek, amaçları ile belirlemiştir.

Bu tema çerçevesinde, yeni neslin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi konusunda farkındalık yaratmak hedeflenmektedir.

Gençlik dönemi, bireyin yetişkin rolüne hazırlandığı, kimliğini oluşturmaya başladığı çok önemli bir dönem olmakla birlikte, önemli ruhsal hastalıkların ortaya çıkma riskini de barındıran bir dönemdir. Günümüz gençleri daha önceki dönemlerden daha farklı ve daha hızlı değişimlerin olduğu bir dönemde yaşamakta, yoğun olarak teknolojik gelişmelere maruz kalmaktadır. Gençlerin birçoğu teknolojinin sunduğu sanal ilişkilerle bağ kurmaya çalışırken, sosyal etkileşimin azlığı onları yalnız hissettirmektedir. Ruh sağlığını güçlendirecek doğru kaynakları da her zaman bilememektedir. Bu nedenle, gençlerin doğru yönlendirilmeleri ve psikososyal yönden aradıkları destekleri nereden bulacakları konusunda bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Geleceğimiz, gençlerin sağlıklı, mutlu ve dengeli olmasına bağlıdır.

Aile toplumumuzun temel taşıdır. Aileden alınan bilgi, beceri ve hoşgörü bireyin tüm hayatını etkilemektedir. Ruh Sağlığı, erken çocukluktan (hatta anne karnından) ölüme kadar devam eden ve düşünce, iletişim becerileri, öğrenme, duygusal gelişim, kendine güven gibi bir dizi süreci de ifade eden bir kavramdır.

Genel olarak bakıldığında birey yaşamını, geçmekte olan zaman diliminin içinde ve değişen mekânlarda, kendisiyle, ailesiyle, yakın çevresiyle, içinde yaşadığı toplumla ve yaptığı iş ya da görevi ile yoğun bir ilişkiler ağı içinde sürdürmektedir. Eğer bu ilişkiler ağında:

             - Denge,

             - Uyum,

             - Doyum,

mevcut ise birey ruhsal açıdan sağlıklıdır.

Ergenlik ve yetişkinlik döneminin ilk yılları, örneğin okulların değiştiği, evden uzak kalınan ve üniversiteye ya da yeni bir işe başlanan, birçok değişimin yaşandığı zamanlardır. Birçok insan için bunlar heyecan verici zamanlardır. Diğer yandan bu dönemler, stres ve endişe zamanları da olabilirler. Bu duygular, fark edilmez ve kontrol edilmezse, bazı durumlarda ruhsal bozukluklara da yol açabilir. İnternet teknolojilerinin artan kullanımı kuşkusuz pek çok fayda sağlarken, günün ve gecenin herhangi bir saatinde sanal iletişim ağlarına bağlantının artması, yeni sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

Günümüz dünyasının zorluklarıyla baş edebilmek için gençlerin en erken yaşlardan itibaren zihinsel dayanıklılık sağlamalarına yardımcı olmanın ne denli önemli olduğunun giderek daha fazla farkına varılıyor. Ergenlik çağındaki gençlerin sağlığının korunmasının, hem kısa hem de uzun vadede sadece gençlerin sağlığı bakımından değil, aynı zamanda ekonomiler ve toplum açısından da son derece önemli olduğu; sağlıklı genç yetişkinlerin işgücüne, ailelerine ve çevrelerine, bir bütün olarak topluma daha fazla katkı sağlayabilecekleri yönündeki kanıtlar artıyor.

Ergenlik çağındakiler ve genç yetişkinlerde, ruhsal sıkıntı ve hastalığın önlenmesine yardımcı olmak, ruhsal hastalıkların üstesinden gelinmesi ve iyileştirilmesi için erken yaşlardan itibaren zihinsel dayanıklılık sağlamak amacıyla pek çok şey yapılabilir. Önlemek, ruh hastalığının erken belirti ve bulgularını bilmek ve anlamakla başlar. Ebeveynler ve öğretmenler, evde ve okuldaki günlük zorlukların üstesinden gelmelerini sağlamak için çocukların ve ergenlerin yaşam becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Okulda ve diğer toplumsal ortamlarda psikososyal destek verilebilir. Sağlık çalışanlarının ruhsal bozuklukları tespit etmelerini sağlayan eğitimler geliştirilebilir veya genişletilebilir.

Ruhsal hastalıklar, sanılanın aksine, toplumun bütününü ilgilendiren bir sorundur ve sanılandan daha sık görülürler. Sıklığı ve yaygınlığı giderek artmakta, toplumun her kesimini etkilemektedir. Ruhsal hastalıklar tedavi edilmediklerinde sonuçları hem bireyi hem de toplumu etkiler ve çeşitli kayıplara yol açabilir. Günümüzde, insanların % 25’i - her dört kişiden biri- yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenmektedir. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanların oranı %50,8 i bulmaktadır. Ruhsal hastalıklar tedavi edilemediği  zaman; daha çok işlev ve işgücü kaybına, ailesel sorunlara yol açmakta, hastalığının yaygınlığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir.

Tunceli Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü /Psikolojik Danışman Koray Yıldırım, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu: “21. yy’da hızla gelişen ve değişen toplumlarda insanlar duygusal ve bilişsel olarak bazı zorluklar yaşayabilmektedir. 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Sigmund Freud, ruh sağlığını “sevmek ve çalışmak” olarak tanımlamıştır. Bu açıklama, ruh sağlığı ile ilgili çok kısa ama oldukça kapsayıcı bir açıklamadır. Ruh sağlığı yerinde olan bir insan, hem kendisiyle kem de diğer insanlarla uyum ve denge içerisinde olur. Kişinin ruh sağlığı bozulduğunda, sevme yetisi etkilenir ve insanlarla olan ilişkisi bozulmaya başlar. Kişinin ruh sağlığının bozulması; iş, aile, sosyal ve fiziksel sorunlar yaşamasına yol açar.”

Psikolojik Danışman Yıldırım, Ruh sağlığımızı korumamız için yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

“1- Kendinizi tanıyın,

  2- Davranışlarınızı kontrol etmeyi öğrenin,

  3- Sınırlarınızı koruyun,

  4- Gerekli durumlarda ‘Hayır’ diyebilin,

  5- Fikirlerinizi paylaşın,

  6- Zihin ve beden sağlığınıza önem verin,

  7- Gerçekleri net ve doğru şekilde algılayın,

  8- Kendinizi gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyin,

  9- Üretken olmak için çabalayın,

  10- Uyumlu, dengeli, esnek olun.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim