• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 19 °C

Pir Sultan’ın yaşadığı Dersim’deki 500 yıllık evin büyük sırrı!

Pir Sultan’ın yaşadığı Dersim’deki 500 yıllık evin büyük sırrı!
Bize her gün bir sırrını fısıldıyor Dersim. Boşuna Xarde Dewrwş denmemiş buraya. Cümle evliya ve ermişlerin yatağı olduğuna inanırlar bu kent Pir Sultan’a da mekan olmuş.

 Tarihçilerin Pir Sultan’ın oğlu Pir Garip’in burada yaşadığında hemfikir olmaları da, bu bilgiyi doğruluyor.

1495 veya 1499 yıllarında Banaz’da doğan Pir Sultan ilerleyen yıllarda kendi talibi de olan Xızır paşa tarafından önce sürgün edilir. Erdebil’e giden Pir’e, topraklarına dönmesi telkin edilir. Pir Dersim’e gelir. Pülümür’e bağlı Hacılı köyünde kendisine ev yapar evlenir ve çocukları olur.

600 YILLIK EV YANGINLARA VE DEPREMLERE DAYANIYOR

PİRHA olarak köye gittiğimizde bizi karşılayan sadece Pir Sultan’ın soyundan olan torunu Mehmet Çelebi değildi, onunla birlikte ve her karışında derin sırlar saklayan Pir’in evini de karşımızda bulduk. 600 yıllık bu evin çeşitli yangınlara ve depremlere karşın hala ayakta olmasının kerameti de görenleri sarıp sarmalıyor.

ERDEBİL’DEN DERSİM’E GELEN AĞAÇ

Pir Mehmet Çelebi, dedesi Pir Sultan’ın buraya gelişini anlatırken “Kerbela’da Hüseyin nasıl ki zalimlere boyun eğmedi, Pir Sultan da Xızır paşalara boyun eğmedi” diyerek Pir’in öyküsünü anlatıyor bize. Pir Sultan’ın Erdebil’den gelişini, buraya yerleştiğini, evin tümünün yükünü omuzlayan ağacı da bir öğle vakti Erdebil’den getirdiğini anlatırken o dönemi yaşıyor gibi.

PİR DERSİM’E YERLEŞİR ÇOCUKLARI OLUR

“Pir burada evlenir ve çocukları olur, oğullarından biri olan Seyid Ahmet benim dedemdir” diyor Mehmet Çelebi, “ Dedem, çok sonra Sivas’a oradaki çocuklarını ve halkını görmeye gider,  Xızır paşa Pir’in gelmesinden korkar ve onu idam eder” derken o günden bu yana bu büyülü evde cem ve Cevatların yapıldığını da anlatıyor bize.

Mehmet Çelebi bir de öğüt veriyor bize, “Pir Sultan’ları örnek alarak haksızlıklara karşı durmalıyız, tıpkı Hz. Hüseyin gibi” diyor

XARDE DEWREŞ’İN SIRLARI BİTMEZ

Xarde Devreş denilen Dersim bunun gibi binlerce sır barındırdığına inanarak dönüyoruz Hacılı köyünden. Ve yüz sürdüğümüz Pirin kapısından, dünyaya ve ülkemize barış, kardeşlik ve huzur diliyoruz.

Ahmet BAKIR/DERSİM

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim