• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 5 °C

Pertekliler aşure için bir araya geldi

Pertekliler aşure için bir araya geldi
Pertekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği dernek binasında ‘Pertek Kitabı’ Yazarı Devrim Tekinoğlu ile imza günü gerçekleştirdi. İmza gününde aşure de dağıtldı.

İstanbul  Kağıthane’de yer alan Dersim Pertekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği dernek binasında aşure lokması pay etti. Aşure lokması pay edildikten sonra Pertek Kitabı Yazarı Devrim Tekinoğlu kitap severlere kitabını imzaladı.

Kısa bir açılış konuşmasını yapan Dersim Pertekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Ahmet Doğru, “Aşurenin biz Aleviler için anlamı ve önemi çok büyük. Burada etkinlik olmuş ancak eskiden bizde kutsaldı. Ve şehirlere gelince dengeler değişti” dedi.

Doğru’dan sonra söz alan Ağuçan ocağı Dedelerinden Hüseyin Güler, “Aşurenin Alevi inancında çok önemli bir yeri vardır. Biz bu aşureyi HZ. Hüseyin Kerbelada şehit olduktan sonra onun lokması olarak ve onu anarak canlarımız ile paylaşıyoruz. Aşure  her zaman bize insanların dinine, ırkına, mezhebine saygı duymayı ve bütünlüğü korumayı ifade ediyor”diye konuştu.

Daha sonra Ağuçan Ocağı Dedelerinden Hüseyin Güler dua verdikten sonra aşureler pay edildi.

 

“BÖYLE GÜNLERDE BİR ARADA OLMAK GÜZEL”

Aşure lokması pay edildikten sonra mikrofonlarımıza konuşan Nurten Kaya, “Her yıl aşuremi yapıyorum ve 12 gün orucumu tutuyorum. Elimizde geldikçe geleneklerimiz yerine getiriyoruz. Böylesi bir günde de bir arada olmak güzel bir şey. Gençlerimizde gelse çok iyi olur” dedi.

Böyle anlamlı günlere önem gösterilmesini isteyen Tülay Onay ise, “Böyle kutsal günler bizi bir arada tutan bağlar. İlla her şeyin yazılı olması gerekmiyor. Bu geleneği Alevi inancına göre sözlü olarakta sürdürebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Dersim Pertekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Ahmet Doğru’da, “Aşureyi düzenli olarak her yıl yapıyoruz. Bölgemizde ki farklı kültürleri de burada yaşatmaya devam ediyoruz.  İnsanların kendi köylerine geri dönmeleri için oradaki gelenekleri burada yaşatmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“HEM BİR ARAŞTIRMA HEM BİR DERLEME KİTABI”

Pertek Kitabı Yazarı Devrim Tekinoğlu ise kitabına ilişkin şunları ifadede etti:

“Pertek kitabı Pertek ilçesini geniş bir şekilde anlatmaya ilişkin kurulu. Kitabın tamamı fotoğraflar ile desteklenmiş durumda. Pertek ilçesini 6 ay köy köy dolaştık ve fotoğrafladık. Hem bir kitap hem bir tanıtım filmi yapmak için çalışmalarımızı yürüttük. İlk olarak kitabımızı yayınladık. Daha sonrada tanıtım filmini yapıp yayınlamayı düşünüyoruz. Kitap Pertek’in sözlü tarihi ile akademik tarihi üzerine kurulu ve yazılı. Oranın inancını, kültürünü, geleneğini, göreneğini, yemek kültürünü, üretim kültürünü ve birbirleri ile olan ilişkilerini anlatan bir kitap. Aynı zamanda Pertek’in Dersim’deki tarihsel ve kültürel yeri de anlatılmakta. Hem bir araştırma hem bir derleme kitabı” diye ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim