• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 23 °C

Özcan: Kürtlerin demokratik hakları tanınırsa Türkiye gelişecek

Özcan: Kürtlerin demokratik hakları tanınırsa Türkiye gelişecek
İstanbul seçimlerinde Öcalan'ın mektubunu okumasıyla gündeme gelen Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Özcan, Abdullah Öcalan ve Kürt sorunu ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

2019 yılında Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştiren Munzur Üniversitesi Sosyoloji Fakültesi Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Ali Kemal Özcan, Öcalan’ın Kürt Sorununun çözümü için çok güçlü bir aktör olduğunu fakat devlet ve PKK içindeki bazı güçlerin buna engel olduğunu ifade etti.

Özcan,  “İmralı ziyaretim sıradan bir rastlantı değildi, Kürt Sorunu çözümü için yapılan bir görüşmeydi. Özcan; Kürt Sorununun çözümü için bir irade var ve bu fırsat verilmeli”dedi.

Prof. Dr. Ali Kemal Özcan, 16 ve 26 Haziran 2019’da İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile 6 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Özcan, Öcalan’ın Kürt Sorununun çözümü için çok güçlü bir aktör olduğunu fakat devlet ve PKK içindeki bazı güçlerin buna engel olduğunu ve en başta Kürtler ile Türkler olmak üzere bütün Türkiye toplumunun bundan zarar gördüğünü aktardı.

 

"İNSİYATİF ÖCALAN’DA OLMADIĞI SÜRECE ÇÖZÜM SÜRECİ BOZULUR"

Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecinde önemli bir aktör olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatan Özcan, "Devlet yetkililerine ilettim; Öcalan bu meseleyi çözecektir fakat kimseyi aracı yapmayın, doğrudan kendisiyle görüşün. Kimin aracı olmasını istiyorsa direkt kendisi seçsin. Çevirmen ile aracı olmasın Öcalan ile Devlet arasında” dedim. “Çözüm Öcalan ile devlet arasındadır. Öcalan esir değil; kendim gördüm. Örgüt de biliyor. Esir olsaydı örgüt onu ‘önder’ olarak sıfatlandırır mıydı?  İşte ‘bir kitap yazmış ve bu bir manifestodur’ diyorlar. İnisiyatif Öcalan’da olmadığı sürece fitne-fesad karışır araya ve çözüm süreci bozulur" diye konuştu.

Devletin Kürtler ile ilgili tanımlamasının değişmesi halinde demokratik ortamın oluşacağını belirten Özcan, “Öcalan ile görüşmesinin ardından iki buçuk sene sessiz kaldı fakat Kürt sorunu daha ileri bir boyuta ulaştığını gördüğüm için sessizliğimi bozdum. Kürtler Türkiye’de her şey olabilir fakat kendi kimlikleriyle değil. Devlet Kürtleri “Kürt kökenli vatandaş” olarak kabul eder ve Kürtlerin demokratik haklarını tanırsa Türkiye gelişecek, demokratik ve büyük bir ülke haline gelecek. Tek çözüm Kürtlerin Türkiye’de eskiden olduğu gibi Kürt kökenli olarak değil de Kürt olarak yaşayabilmeleridir. Bütün mesele burada bitiyor, ama bunlar küçük şeyler. Her gün ‘Kürt kökenli vatandaşlarımız’ diyorlar ama bugün Kürt değiller. Bu bir dinamittir, çok tehlikeli bir tuzaktır.”

Özcan, “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da Kürt Meselesini çözmek istiyor fakat etrafındaki birtakım kişiler ellerini zayıflatıyor. Bin yıllar içinde Kürtlerle Türklerin 3 tarihi süreçten geçiyor, fakat hala sorunlarını çözemediler”

Yıllardır Öcalan, PKK ve toplum üzerine araştırmalar yapan ve bu konuda kitapları bulunan Ali Kemal Özcan bir kez daha İmralı’ya gidip Öcalan ile görüşmek istiyor.

Haber: İbrahim Yıldırım

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim