• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 13 °C

Ovacıklı gençler Berlinli gençlerle İzmir’de buluştu

Ovacıklı gençler Berlinli gençlerle İzmir’de buluştu
Uluslararası Gençlik Değişim Programı kapsamında Ovacık’tan 10 öğrenci, Berlin’den gelen 20 öğrenci ile İzmir Gençlik Kampında buluştu.

Berlin gGmH Outreach Mobile Jugendarbeit Vakfı’nın düzenlediği, Cemaate Dersimi Berlin,  Ovacık Belediyesi ve Munzur Akademi’nin katkı sunduğu ve 7 gün süren programla öğrenciler bilgi, beceri ve yetkinliklerini çeşitlendirirken farklı sosyal ve kültürel ortamları tanıma imkânı buldu.

Proje ile farklı kültürlerden gelen gençlerin tanışmaları, demokratik bir dünya için sorumluluk almaları, gençlerde doğa bilinci geliştirmek, kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlanılması hedefleniyor.

27 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve birçoğu ilk kez Ovacık ilçesinden il dışına çıkan öğrenciler, hayatlarında ilk kez uçağa binme ve ilk kez İzmir'i görmenin heyecanını yaşadı. Öğrenciler denizi yakından görme fırsatı da buldu.

İzmir'in tarihi ve turistik mekânlarını dolaşma imkânı bulan Ovacıklı öğrenciler Türkiye'nin seçkin özel okullarından İyi Dersler Koleji'ni de gezme şansı buldu.

Programa katılan öğrenciler, slayt eşliğinde yaşadıkları yerlerin sosyal, kültürel ve ekonomik durumundan bahsetti. Dersim ve Ovacık ilçesinin doğal güzelliklerini, kültürel ve üretim yapısını katılımcılara aktaran öğrenciler, Berlin’den gelen gençleri Dersim’e davet etti. Berlin’li gençler de yaşadıkları mahalleyi ve sosyal-kültürel aktiviteleri anlatarak Ovacıklı öğrencileri ülkelerinde ağırlamak istediklerini söyledi. Yapılan projeye Aliağa İyi Dersler Anadolu Lisesi de destek verdi. Aliağa’nın sosyal yaşantısı ve sanayileşen yüzüyle ilgili öğrencilerin sunumundan sonra, üç grubun birlikte yediği akşam yemeğinin ardından sona erdi. Gerek Berlin grubu gerekse Ovacık grubu yemek sonunda Aliağa İyi Dersler Anadolu Lisesi’ni şehirlerinde görmek istediklerini belirtti.

Gezi sayesinde ilkleri yaşadıklarını ifade eden Ovacıklı öğrenciler, gezinin ilk gününden beri yanlarında olan ve kendilerini yalnız bırakmayan Cemaate Dersim Berlin Yönetim Kurulu üyesi Zeynel Balkı’ye teşekkür etti.

Gezide öğrencilere rehberlik eden Munzur Akademi üyesi Ayten Yeşiltaş Göksu, Cemaate Dersim’e, Zeynel Balkı, Seydali Dikmen, İlhan Emirli, İnes Maschkiwitz, Hamzi El-Khalaf ve  Yeliz İlbegi’ye emeklerinden ötürü teşekkür etti.

Sosyal olanakların kısıtlı olduğu Dersim’de öğrenciler için böyle bir değişim programının çok önemli olduğunu ifade eden Göksu, “Bu gezi kısıtlı olanaklara sahip olan öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sağladı. Gezi sayesinde öğrencilerimiz bir ilki yaşadılar. Berlin’den gelen farklı kültürden insanları tanıyarak hayatlarına yeni bir ufuk kattılar. Umarım bu proje kadınlar ve toplumun diğer katmanındaki insanlar için devam eder. Cemaate Dersim’e katkılarından ötürü çok teşekkür ediyorum. Özellikle, Cemaate Dersim Yönetim Kurulu üyesi Zeynel Balkı, öğrencileri ziyaret etmesi ve yanlarında olduklarını gençlere hissettirmesi çok değerliydi, umarım bu güzel projeler devam eder”dedi.

Ovacıklı gençlerle uzun süre sohbet eden ve kendilerine hediyeler veren  Berlin Cemaate Dersim Yönetim Kurulu üyesi Zeynel Balkı, “Seydali  arkadaşımıza çok teşekkür ederiz, onun yaratmış olduğu bir projeydi. Kendisi Dersim Cemaati ile diyaloğa geçti, bende bu projede görev aldım. Ovacık Belediyesinden Cafer Sevgül ve Munzur Akademiden Dilek Kızıldağ Soileau  ile  yaptığımız görüşmeler sonucunda bu işi organize ettik. Benim amacım öğrencilere yönelik çalışmalar yapmaktı, öğrenciler bizim geleceğimizdir. Gelen öğrencilere çok teşekkür ediyorum”diye konuştu.

Değişim programını çok olumlu bulduğunu ifade eden Dilara Kayır, “Ortam ve insanlar çok sıcaktı, Zeynel beye ve Seydali abiye buradaki bütün öğretmenlere çok teşekkür ediyorum. Arkadaşlar çok eğlenceli ve deli dolu insanlardı. Dillerini bilmediğimiz için biraz sorun yaşadık ama bunu sonra aştık çok iyiydi, ben çok mutlu oldum burada, herkese teşekkür ederim”şeklinde konuştu.

Farklı kültürlerle tanıştığı için çok mutlu olduğunu söyleyen Yağmur Kaya ise, “Öncelikle bizim buraya gelmemizde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gayet güzel geçti, böyle geçeceğini tahmin etmemiştim, yabancılık çekeceğimiz düşünmüştüm. Ama daha sonra  dilimizi bilenler sayesinde bu arkadaşlarla güzel zaman geçirdik. Şimdi arkadaşlarla çok iyi bağ kurduk gitmek istemiyoruz. Dersim Cemaatinden şunu istiyorum, inşallah yurt dışına gitme imkânımız olur, bu arkadaşlar bizi burada gördü bizde onları orada görmek isteriz.”diye konuştu.

 

56c01a90-db92-4cf8-bded-e5783bc969d1.jpg5304eaae-9a18-43f1-af0b-80e5bcf5a375.jpg969390d1-ae66-440f-a3a0-a06fd770b3e0.jpgd6d0a735-c84c-4550-ba7e-7bc8eb152ddd.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim