• BIST 9524.59
  • Altın 2492.501
  • Dolar 32.5634
  • Euro 34.7233
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 13 °C

Orman yangınları endişelendiriyor

Orman yangınları endişelendiriyor
Dersim’de ard arda yaşanan orman yangınları vatandaşları tedirgin ediyor.

Askeri operasyon sonucunda çıktığı iddia edilen yangına müdahale etmeye giden Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine ‘güvenlik’ gerekçesiyle izin verilmiyor.

Hozat ilçesi Aliboğazı, Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca, Dündül, Dereköyü ve Çakmaklı bölgelerinde 1 hafta önce meydana gelen orman yangını kontrol altına alınırken, Munzur Vadisi Milli Park içinde Bali mezrasında çıkan yangın günlerdir yayılarak devam ediyor. Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin ve halkın yangını söndürme girişimine ‘güvenlik’ gerekçesiyle izin verilmiyor. Aralarında Ferhat Tunç, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat ve gönüllülerden oluşan grup, mayın ve çetin arazi koşullarına rağmen bölgeye giderek yangınları kendi çabaları ile söndürmeye çalışıyor.

Dersim’de merkeze yakın Karşılar Köyü’nün Bali Mezrası kırsalında çıkan orman yangının boyutu henüz bilinmiyor. Yangın haberini alan Munzur Özgür Aksın Meclisi bileşenleri yangın bölgesine hareket ederek incelemelerde bulundu.

Yangın yerinde incelemelerde bulunan Baro Başkanı Barış Yıldırım, yangının şu ana kadar söndürülmemesinin suç olduğunu söyledi.

Yıldırım, “Bugün itibariyle Orman İşletme Müdürü ile görüştük, Eğriyamaç köyündeki orman yangınına derhal müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdik. Kendileri de bize gerekçelerini belirterek, şu an itibariyle güvenlik gerekçesiyle bölgeye intikal edemeyeceklerini söyledi. Bizim Tunceli Barosu olarak bu yangın ile ilgili suç duyurusunda bulunduk. Orman kanunu ve Anayasanın 169’uncu maddesi uyarınca derhal idari ve adli tahkikat başlatılması lazım. Bu yangının sebebi her ne olursa olsun şu an buranın yanmaya devam ediyor olması başlı başlına suça vücut verir”diye konuştu.

Dersim’de yıllardan  beri ziyaret ve yaşam alanlarının tahrip edildiğini belirten Demokratik Alevi Dernekleri(DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “20 günden beri Dersim’de Hozat, Çemişgezek ardından bu iki günden beri ormanlarımız yanıyor, memleketimiz yanıyor. Bu topraklar Dervişin toprağıdır. Bizim bütün ziyaretlerimiz buradadır, dedelerimiz burada yaşamış ve burada ölmüş mezarlarıda buradadır”şeklinde konuştu.

Ovacık Derneği Başkanı Ali Ekici, “Bu ormanlar sadece Dersimlilerin değil, bu tabiat yaşamını sürdüren herkesin, Elazığlının, Edirnelinin, Sinoplunun ormanıdır. Ormanlar sadece burada yanmıyor, yaz mevsiminde Bodrum’da Kazdağlarında, Bursa’da, Balıkkesir’de orman yangını çıktığı zaman bizim ciğerimiz yanıyor. Ancak şuan ki durum bize özgü yapılıyor. Böyle yapıldığı için çok üzgünüz.”dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim